27 Ιούλ 2024
READING

Orilina Properties: Τρέχει το πλάνο ανάπτυξης, με focus στο Ελληνικό

5 MIN READ

Orilina Properties: Τρέχει το πλάνο ανάπτυξης, με focus στο Ελληνικό

Orilina Properties: Τρέχει το πλάνο ανάπτυξης, με focus στο Ελληνικό

Προκαταβολή για πώληση ακινήτου έναντι 6,8 εκατ. ευρώ έλαβε Orilina Properties στο project του Ελληνικού. Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρία προχώρησε στις 10 Μαίου στην υπογραφή ιδιωτικού συμφωνητικού που αφορά την προκαταβολή για τη μεταβίβαση της μελλοντικής ιδιοκτησίας, και συγκεκριμένα, ισόγειας μεζονέτας με ιδιωτική πισίνα και κήπο, στο υπό ανάπτυξη βιοκλιματικό οικιστικό συγκρότημα της εταιρίας «Marina Residences by Kengo Kuma» στη μαρίνα Αγίου Κοσμά Ελληνικού.

Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στο  β’ κτίριο της παραθαλάσσιας οικιστικής ανάπτυξης της Orilina και τo συνολικό τίμημα της αγοραπωλησίας καθορίστηκε σε 6.800.000 ευρώ.

Το πολυτελές οικιστικό συγκρότημα της Orilina στο Ελληνικό

Nα θυμίσουμε ότι ήδη από τον Ιανουάριο 2024 έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια, ενώ εντός του έτους αναμένεται να ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του συγκροτήματος, οι οποίες βάσει του ισχύοντος χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθούν το 2026. Το πολυτελές συγκρότημα  κατοικιών που θα δημιουργήσει η Orilina Properties στο Ελληνικό έχει ήδη ονομαστεί «Marina Residences» και θα βρίσκεται δίπλα στη μαρίνα Αγίου Κοσμά. Τον σχεδιασμό της ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει 20 μεζονέτες και ρετιρέ διαμερίσματα έχει μάλιστα αναλάβει ο διεθνούς φήμης, Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Kengo Kuma, ο οποίος, εντός της επένδυσης του Ελληνικού υπογράφει επίσης το Riviera Galleria, το πολυαναμενόμενο εμπορικό κέντρο της επένδυσης, το οποίο τοποθετείται επίσης στη συγκεκριμένη μαρίνα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία του Marina Residences, οι παραθαλάσσιες κατοικίες που θα το συνθέτουν θα έχουν έκταση 22.000 τ.μ., με παροχές όπως οι ιδιωτικές πισίνες, οι αποθήκες και οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, καθώς και οι κήποι ή φυτεμένα δωμάτια, ενώ προνομιακή θα είναι και η τοποθεσία τους βέβαια, καθώς θα εξασφαλίζουν θέα στον Σαρωνικό κόλπο.

Όπως και ολόκληρο το mega project του Ελληνικού και τα επιμέρους έργα του, και οι εν λόγω κατοικίες θα διακρίνονται για τον φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους, καθώς πρόκειται να πιστοποιηθούν μέσω του προτύπου αειφορίας LEED.

Παράλληλα, τα προνόμια ενοίκων αλλά και επισκεπτών, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, δεν θα τελειώνουν εδώ, αφού αυτοί θα απολαμβάνουν αποκλειστική χρήση και πρόσβαση στην παρακείμενη ιδιωτική λέσχη, ένα Private Club (Λέσχη Μελών), με χώρους για F&B και αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες θα δημιουργήσει η Orilina Properties στο γειτονικό οικόπεδο. Για τον σκοπό αυτό η εταιρία στις 12 Ιουλίου 2023 αγόρασε το δικαίωμα επιφάνειας επί οικοπέδου 24.553 τ.μ. επίσης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού με κόστος που ανήλθε στα 2,038 εκατ. ευρώ. Τον σχεδιασμό έχει επίσης αναλάβει ο αρχιτέκτονας Kengo Kuma. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 27% από ίδια κεφάλαια και κατά 73% από δανεισμό.

Η συνολική επένδυση ωστόσο, κοστολογείται ότι είναι άνω των 57,4 εκατ. ευρώ.

H εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και το πλάνο ανάπτυξης σε Ελληνικό και Θεσσαλονίκη

Στις 11 Δεκεμβρίου η Orilina Properties ανακοίνωσε μάλιστα την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και με αυτόν τον τρόπο έγινε η τέταρτη ΑΕΕΑΠ που εισέρχεται σε αυτό κατά την τελευταία διετία. Από την εξέλιξη αυτή η εταιρία άντλησε περί τα 30 εκατ. ευρώ, με σκοπό να διατεθούν στη χρηματοδότηση μέρους από τις δύο συνολικού ύψους 77,4 εκατ. ευρώ που «τρέχει» στο Ελληνικό (οικιστικό project και ιδιωτική λέσχη).

Γενικώς, με βασικό πυλώνα την ανάπτυξη στο Ελληνικό και ρίχνοντας το βάρος της εκεί, η εταιρία συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, διαθέτει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης που περιλαμβάνει σημαντικά έργα, που αφορούν και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να διευρύνει το ήδη δυνατό portfolio της, όσον αφορά στα εμπορικά ακίνητα.

Στα σκαριά βρίσκεται η μεγάλη επένδυση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζει σε συνεργασία με τη Lamda Development τη δημιουργία ενός retail park. Οι δύο εταιρίες μάλιστα απέκτησαν τη LIMAR S.A., εταιρία ειδικού σκοπού, η οποία διαθέτει οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 72.121 τ.μ., σε στρατηγική θέση, δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Στο πλάνο λοιπόν βρίσκεται η ανάπτυξη του κεντρικού οικοπέδου των 61.415 τ.μ., ώστε να γίνονται περισσότερες συνέργειες με το Mediterranean Cosmos. Φαίνεται όμως ότι η Orilina βάζει πλώρη για περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς πλησίον του τελευταίου σκοπεύει να προχωρήσει και σε αποκλειστικά δική της επένδυση, αυτή τη φορά για συγκρότημα γραφείων, ενώ έχει αποκτήσει και έκταση 46,8 στρεμμάτων στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χαλάστρας – Σίνδου, μέσα από την οποία έχει σκοπό να επενδύσει και στον κλάδο των logistics.

Με βασικό πυλώνα την ανάπτυξη στο Ελληνικό και ρίχνοντας το βάρος της εκεί, η εταιρία συμφερόντων της Brevan Howard και του επενδυτή Τρύφωνα Νάτση, διαθέτει ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης

Orilina: Οι μέτοχοι και τα ακίνητα αξίας 146,038 εκατ. ευρώ

Η Ανώνυμη Εταιρία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), Orilina Properties, ιδρύθηκε το 2018. Στο τέλος του 2023, διέθετε 17 ακίνητα συνολικής αξίας 146,038 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 34,038 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από μισθώματα κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση διαμορφώθηκαν σε 6,107 εκατ. ευρώ, έναντι 5,640 εκατ. το 2022, τα λειτουργικά της κέρδη σε 10,736 εκατ. έναντι 8,695 εκατ. και τα καθαρά κέρδη σε 10,038 εκατ. ευρώ έναντι 8,489 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Βασικοί μέτοχοι της εταιρίας με ποσοστό 51% είναι οι Τρύφων και Δέσποινα Νάτση, 11% διαθέτει η Banque Pictet and CIE S.A. Client Omnibus Account, 7% η Stuart Grant Roden και 31% οι λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο από 5%.

Η Orilina δραστηριοποιείται ήδη με ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε διάφορα είδη ακινήτων, από τον οικιστικό κλάδο, μέχρι τα κτίρια γραφείων, εστίασης, τα εμπορικά και τα logistics. Η έκταση γης την οποία διαθέτει αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στον ιστότοπό της, ανέρχεται στα 193.469 τ.μ..

Τα projects της τοποθετούνται στα πιο κεντρικά σημεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από την Ερμού, τη Μητροπόλεως, τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη λεωφόρο Κηφισίας στην Αθήνα, μέχρι την Τσαμαδού στον Πειραιά και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.