27 Ιούλ 2024
READING

Η στρατηγική της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για την επισκεψιμότητα των καταστημάτων της

4 MIN READ

Η στρατηγική της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για την επισκεψιμότητα των καταστημάτων της

Η στρατηγική της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ για την επισκεψιμότητα των καταστημάτων της

Σε εμπορικά malls φαίνεται πως θα μοιάζουν σταδιακά κάποια από τα καταστήματα του δικτύου της ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος εδώ και αρκετό διάστημα έχει επιστρατεύσει τη διάθεση σύμπνοιας και συνεργασίας του με άλλους παίκτες του retail, όσον αφορά τη στέγαση σε κοινά ακίνητα, ως μέρος της βασικής στρατηγικής του. 

Η στρατηγική της συμμαχίας και της… συγκατοίκησης με άλλους retailers

Με απλά λόγια, η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προβεί στην ενσωμάτωση καταστημάτων πολυεθνικών retailers εντός των χώρων όπου στεγάζονται μεγάλα καταστήματα του δικτύου της, προσφέροντας έτσι μία πιο συνολική εμπειρία στους πελάτες. Αυτό που κάνει η ΑΒ στην ουσία είναι να «θυσιάζει» μερικά τετραγωνικά μέτρα των καταστημάτων της – βέβαια σε καταστήματα όπου ο χώρος αυτός είναι πλεονάζων -, προκειμένου να φιλοξενεί διαφορετικού τύπου retailers. Με αυτόν τον τρόπο, ο πελάτης ουσιαστικά, ακόμη και να μην προβεί σε αγορές από τα άλλα καταστήματα, περνά περισσότερο χρόνο εντός του συνολικού καταστήματος.

Πρόκειται για μία μορφή του μοντέλου «grocerant» – από τις λέξεις «grocery» και «restaurant»- , το οποίο είναι ήδη ανεπτυγμένο στο εξωτερικό και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, με μερικούς από τους μεγάλους παίκτες του retail στην Ελλάδα να κινούνται σε παρόμοια «μονοπάτια», με στόχο την προσέλκυση περισσότερου κοινού και την κερδοφορία. Αυτού του τύπου τα μοντέλα φαίνεται πως εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό, το οποίο λόγω των αυξημένων ρυθμών της καθημερινότητας, εξοικονομεί χρόνο, βρίσκοντας όλα όσα χρειάζεται σε έναν χώρο. Παράλληλα, να τονίσουμε βέβαια ότι οι συνέργειες αυτές αφορούν μη ανταγωνιστικές αλυσίδες, γεγονός που δίνει ένα ακόμη αβαντάζ στην εν λόγω στρατηγική.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει προβεί στην ενσωμάτωση καταστημάτων πολυεθνικών retailers εντός των χώρων όπου στεγάζονται μεγάλα καταστήματα του δικτύου της, προσφέροντας έτσι μία πιο συνολική εμπειρία στους πελάτες

Το «ντεμπούτο» των Holland & Barrett και Pepco στα ΑΒ Βασιλόπουλος

Η αρχή της υλοποίησης της στρατηγικής έγινε με τη συνεργασία με τον όμιλο Φουρλή – ο οποίος έχει στο δυναμικό του ήδη παραδείγματα τέτοιων στρατηγικών – για την είσοδο καταστήματος shop in shop της βρετανικής αλυσίδας προϊόντων ευεξίας και συμπληρωμάτων διατροφής Holland & Barrett, στο mega κατάστημα του Ελληνικού. Σύμφωνα με τα σχέδια, μέχρι το τέλος του 2024, το συγκεκριμένο concept αναμένεται να επεκταθεί σε 10 καταστήματα της αλυσίδας, καθώς το παράδειγμα του καταστήματος του Ελληνικού φαίνεται πως είναι ικανοποιητικό, μέχρι στιγμής, για τις δύο διοικήσεις. Τα δύο επόμενα shop in shop μάλιστα αναμένεται να λειτουργήσουν άμεσα, σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, εντός του μήνα, σε Αττική – συγκεκριμένα στο ανακαινισμένο κατάστημα ΑΒ επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, πριν τον Άγιο Στέφανο – και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια φιλοσοφία ακολούθησε όμως η εταιρία και σε σχέση με την πολωνική αλυσίδα ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, Pepco, με είσοδο της τελευταίας στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος σε Παιανία, Γρεβενά, Σάπες Ροδόπης και Σέρρες, ενώ εξετάζεται η επέκταση και σε άλλες περιοχές.

Μέχρι το τέλος του 2024, το concept shop in shop καταστημάτων Holland & Barrett στα ΑΒ Βασιλόπουλος αναμένεται να επεκταθεί σε 10 καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Με το βλέμμα και προς την εστίαση

Στο πλαίσιο της στρατηγικής του grocerant που αναφέραμε παραπάνω, η ΑΒ δεν θα μπορούσε να αφήσει απ’ έξω και τον κλάδο της εστίασης, σχεδιάζοντας αυτό το διάστημα νέες συμπράξεις με παίκτες του κλάδου, ώστε να ενσωματώσει μέσα στα καταστήματα της και επιλογές για φαγητό. Να σημειώσουμε ότι το γρήγορο και έτοιμο φαγητό γνωρίζει βέβαια, τόσο παγκόσμια, όσο και στην Ελλάδα, δυναμική ανάπτυξη και έτσι, ο μεγάλος παίκτης του κλάδου των σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιήσει αυτή την τάση της «συγκατοίκησης». Αντίστοιχη κίνηση πραγματοποίησε, λόγου χάριν, η Public κυρίως σε καταστήματα της πρώην Media Markt. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν αυτό στη λεωφ. Συγγρού, όπου στα επιπλέον τετραγωνικά δημιουργήθηκε κατάστημα Pepco και στην Παλλήνη, όπου τοποθετήθηκε κατάστημα Jysk.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα για την είσοδο της εστίασης στα μεγάλα καταστήματα ΑΒ αναμένεται να γίνει με το σούπερ μάρκετ που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό στα τέλη του Νοεμβρίου 2023, στο Δαχτυλίδι Αμαρουσίου.

Η στροφή στο franchise

Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι μέσα σε ένα κλίμα έντονου ανταγωνισμού, με κάθε παίκτη να κρύβει τους δικούς του άσσους στο μανίκι, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιλέγει αυτό το διάστημα να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων της, δίνοντας έμφαση στα franchise καταστήματα αλλά και ανοίγοντας, παράλληλα, νέα εταιρικά καταστήματα μέσα στο 2024. Ειδικά όσον αφορά στα πρώτα, πρέπει να πούμε ότι προβλέπεται έως το τέλος του έτους να ξεπεράσουν τα 300 συνολικά, με κάποια από τα μικρά καταστήματα να έχουν κάνει ήδη «στροφή» από εταιρικά σε franchise.

Ταυτόχρονα, η ΑΒ Βασιλόπουλος συνεχίζει τη στρατηγική που δίνει έμφαση στο quick commerce, με τη γρήγορη παράδοση των προϊόντων στο σπίτι, μέσα από συνεργασίες με  πλατφόρμες διανομής φαγητού.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.