27 Ιούλ 2024
READING

Είναι η Τζια η νέα Μύκονος;

4 MIN READ

Είναι η Τζια η νέα Μύκονος;

Είναι η Τζια η νέα Μύκονος;

Στροφή σε νησιά με μικρότερη δόμηση και προοπτικές ανάπτυξης, χάρη και στις χαμηλότερες τιμές των ακινήτων, κάνουν – κυρίως οι ξένοι – επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων προορισμών που μπαίνουν στο ραντάρ των αγοραστών κατοικιών αλλά και των επενδυτών στον τουρισμό είναι η Κέα.

Η Τζια, όπως είναι γνωστή στους παραθεριστές, έχει πάρει τη θέση πολυτελούς προαστίου της Αθήνας, αφού προσελκύει τους jet setters που μετακινούνται με ιδιωτικά ταχύπλοα. Εξάλλου, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νησιού είναι η εγγύτητα του στην πρωτεύουσα, μέσω σύνδεσης με το λιμάνι του Λαυρίου, το οποίο με τη σειρά του απέχει μισή ώρα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπερκορεσμένοι προορισμοί, όπως η Μύκονος δύναται να «δώσουν» τη θέση τους σε κοντινότερα νησιά, όπου υπάρχει ο κίνδυνος της αρνητικής δημοσιότητας και της καθυστέρησης υλοποίησης των έργων. Όπως υποστηρίζουν επενδυτές που τρέχουν έργα στη Μύκονο αλλά και σε άλλα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, τα έργα που παγώνουν κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, καθώς και η «απειλή» δικαστικών προσφυγών προκαλούν δεύτερες σκέψεις τους επιχειρηματίες που θέλουν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε «επίμαχες» περιοχές.

Προς το παρόν και χάρη στη χαμηλή για την ώρα δόμηση, η Κέα θεωρείται «ασφαλές» επενδυτικό καταφύγιο, όπως μαρτυρά και η ανοδική τάση τιμών των ακινήτων. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εκτιμητικής εταιρείας Geoaxis, η Μύκονος καταγράφει την υψηλότερη διάμεση ζητούμενη τιμή μονάδος πολυτελών κατοικιών με 13.359 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η Κέα καταγράφει 5.462 ευρώ/τ.μ. και είναι η φθηνότερη μετά τη Σέριφο. Ωστόσο, η αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης πολυτελών κατοικιών σε Μύκονο και Κέα είναι παρόμοια, αφού από το 2021 έως το 2023 αυξήθηκε στο νησί των Ανέμων κατά 3% και στην Κέα κατά 2,9%. Στην τελευταία, μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 2,8 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, όπου η μέση ζητούμενη τιμή διαμορφώνεται σε 1.949 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πάντως, η ανώτατη τιμή στην οποία πωλείται μια κατοικία στην Κέα φτάνει τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Elxis, οι τιμές πώλησης των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα αναμένεται να αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 8% – 10% τα επόμενα χρόνια.

Κέα (Τζια): Διακοπές & Δρομολόγια Πλοίων 2023 | Ferryhopper

Πεντάστερες επενδύσεις σε ένα «αθόρυβο» νησί

Παράλληλα, οι πεντάστερες επενδύσεις στο νησί υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα, δεδομένου ότι λειτουργούν τρία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στην Κέα, συμπεριλαμβανομένου του πολυαναμενόμενου One & Only Kea Island. Το δρόμο έδειξε η διεθνής επενδυτική Everty, που διαχειρίζεται ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και έργα real estate, και πρόσφατα εξαγόρασε το Ydor Hotel & Spa και το Porto Kea Suites Hotel & Spa, τα οποία θα διαχειρίζεται η Sandglass Hotels & Villas, ο ξενοδοχειακός βραχίονας της Everty. Σημειωτέον ότι η Everty έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ, σε τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα.

Το Ydor Hotel & Spa στο Βουρκάρι είναι σχεδιασμένο για ενήλικες και ζευγάρια, διαθέτει 24 δωμάτια και σουίτες με θέα στο Αιγαίο, ιδιωτικές πισίνες, spa με θερμαινόμενη εσωτερική πισίνα, σάουνα, χαμάμ με αίθουσα για θεραπείες, μπαρ, εστιατόριο, αίθουσα συνεδριάσεων και χώρους στάθμευσης. Από την άλλη, το Porto Kea Hotel είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο για οικογένειες στην ανατολική πλευρά της αμμώδους παραλίας της Κορησσίας, με 38 ευρύχωρες σουίτες και δωμάτια, εξωτερική πισίνα, παιδική πισίνα, beach bar, εστιατόριο, spa, αίθουσα συνεδριάσεων, και χώρους στάθμευσης.

Ένα από τα πολυτελέστερα θέρετρα της αραβικής Kerzner International λειτουργούν στο νησί,

έχοντας προσελκύσει κροίσους αγοραστές βιλών από Αμερική και δυτική Ευρώπη, ενώ η πρόσβαση στο συγκρότημα θα γίνεται κυρίως με πολυτελή ταχύπλοα σκάφη και ελικόπτερα. Πρόκειται για επένδυση το ύψος της οποίας ξεπέρασε τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης έσπασαν τα κοντέρ, χάρη στη ζήτηση: σε ορισμένες περιπτώσεις οι κατοικιες πωλήθηκαν ακόμα και έναντι τιμήματος 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ό,τι αφορά στους επενδυτές που αποφάσισαν να ρίξουν άγκυρα στην Κεα, η πλειοψηφία των μετοχών του One & Only Kea Island ανήκει σε βρετανικό fund, ποσοστό διαθέτει η Dolphin Capital Partners του Κύπριου επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη , που έχει αναλάβει και το management του συγκροτήματος, ενώ στη μετοχική σύνθεση συμμετέχει και το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο που σχεδίασε το θέρετρο, Heah & Co.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.