27 Ιούλ 2024
READING

Τι ετοιμάζει η ΕΨΑ στη νέα εποχή μετά την εξαγορά της

3 MIN READ

Τι ετοιμάζει η ΕΨΑ στη νέα εποχή μετά την εξαγορά της

Τι ετοιμάζει η ΕΨΑ στη νέα εποχή μετά την εξαγορά της

Tη νέα εποχή της ΕΨΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν τα στελέχη του fund SMERemediumCap με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, καθώς έχουν πλέον αποκτήσει ποσοστό πλειοψηφίας στην εταιρεία μέσω της εταιρείας Αγριά Εμπορική, στην οποία συμμετέχουν και οι οικογένειες των μέχρι πρότινος βασικών μετόχων, Τσαούτου και Μοσκαχλαϊδή.

Σημειωτέον ότι το SMERemediumCap έχει επενδύσει στον κλάδο τροφίμων και ποτών τόσο στην ΕΨΑ, αποκτώντας ποσοστό πλειοψηφίας, όσο και στην Μεντεκίδης Α.Ε. που παράγει τα εμφιαλωμένα νερά Σέλι και Διός, σε αυτή την περίπτωση από κοινού με τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την EOS Capital Partners, του Απόστολου Ταμβακάκη.

Στόχος η πρωτιά μεταξύ των ελληνικών εταιρειών αναψυκτικών

Βασική επιδίωξη για την ΕΨΑ το προσεχές διάστημα είναι να αποκτήσει πανελλαδική διανομή των προϊόντων της και να καταστεί ηγετική ελληνική εταιρεία στην κατηγορία των αναψυκτικών. Στο πλαίσιο των κινήσεων που πραγματοποιεί η βιομηχανία αναψυκτικών που έχει έδρα την Αγριά Μαγνησίας, είναι πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην καλύτερη απόδοση παραγωγής και αλυσίδας τροφοδοσίας με επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής, νέα αποθήκη, νέα συστήματα, νέες συνεργασίες τροφοδοσίας.

Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζει ότι θα καταφέρει να μειώσει το κόστος ανά μονάδα προϊόντος. Βασικό συστατικό για τη στρατηγική της εταιρείας το επόμενο διάστημα αποτελεί η αναγέννηση της εμπορικής της ονομασίας, με νέες γεύσεις, νέα επικοινωνία και διαφημιστική καμπάνια σε όλα τα μέσα, παραδοσιακά και νέα. Στο κάδρο είναι η πανελλαδική επέκταση και αναβάθμιση της παρουσίας στα σημεία πώλησης, επιδιώκοντας περισσότερες από 30 νέες συνεργασίες στο χονδρεμπόριο και το οργανωμένο λιανεμπόριο.

Επιδίωξη είναι εκτός των άλλων να αναπτύξει τις εξαγωγές, όπου ήδη η βιομηχανία αναψυκτικών είναι παρούσα σε 35 χώρες εκτός συνόρων σε χώρες όπως η Αμερική, η Αυστραλία, η Κίνα, η Γερμανία. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση σε ανθρώπους και σε συστήματα με εκπαιδεύσεις, νέες προσλήψεις σε όλα τα τμήματα, αναβάθμιση όλων των συστημάτων και των διαδικασιών.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας και το εργοστάσιο τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες ανέρχονται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επενδυτικές δαπάνες που αποτελούν μέρους του πενταετούς πλάνου που έχει καταρτίσει η ΕΨΑ στον συγκεκριμένο τομέα.

Στόχος είναι η επιστροφή στην κερδοφορία

Ο τζίρος της ΕΨΑ κινήθηκε το 2023 κοντά στα 13,5 κάτι που αποτελεί ρεκόρ στη διάρκεια της ιστορίας της.

Αντίστοιχα ο τζίρος του 2022 ήταν 10,7 εκατ. ευρώ με ζημίες 1,67 εκατ. ευρώ και το 2021 ήταν 9,1 εκατ. ευρώ με ζημίες 354,6 χιλιάδες ευρώ. Επιδίωξη του fund είναι η επιστροφή στην κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, ενώ αναμένεται να πετύχει το break even σε διάστημα τριών ετών από την εξαγορά της, δηλαδή το 2026.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΨΑ – προ της εξαγοράς – είχε καταγράφει σταθερότητα στο τζίρο αλλά με διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις. Το 2021 ο τζίρος της ήταν 9,19 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 354,68 χιλιάδες ευρώ από τζίρο 7,68 εκατ. ευρώ το 2020 και καθαρές ζημίες 1,26 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τζίρος της το 2019 προ πανδημίας ήταν 9,68 εκατομμύρια ευρώ με καθαρές ζημίες 932 χιλιάδων ευρώ και το 2018 ο τζίρος ήταν 9,3 εκατ. ευρώ με καθαρές ζημίες 1,32 εκατ. ευρώ.

Η ΕΨΑ ιδρύθηκε το 1924. Τότε, τα αδέρφια Ιωάννης και Γεώργιος Κοσμαδόπουλος δημιούργησαν την Ανώνυμη Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς. Ο Γ. Κοσμαδόπουλος διέκρινε εκείνη την περίοδο την υπερπαραγωγή λεμονιών στην περιοχή, την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και αποφάσισε να συστήσει τη γνωστή βιομηχανία αναψυκτικών. Το 1969 την εταιρεία ανέλαβε ο Νίκος Τσαούτος με αποτέλεσμα να εξελιχθεί μέσα στα χρόνια σε μία από τις πιο γνωστές βιομηχανίες στην Ελλάδα.

Σημαντικό μέρος καινοτομίας ήταν αυτό που χαρακτήρισε την εταιρεία σε όλα της τα βήματα, καθώς το 1987 η ΕΨΑ έφερε στην αγορά την πρώτη ελληνική Cola, το 2011 τα πρώτα ελληνικά βιολογικά αναψυκτικά και το 2012 δημιούργησε τα πρώτα ελληνικά αναψυκτικά με στέβια.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.