27 Ιούλ 2024
READING

Alpha Bank: Οι επιδόσεις προ κρίσης «χρυσώνουν» τους μετόχους

4 MIN READ

Alpha Bank: Οι επιδόσεις προ κρίσης «χρυσώνουν» τους μετόχους

Alpha Bank: Οι επιδόσεις προ κρίσης «χρυσώνουν» τους μετόχους

Σε μία νέα εποχή επιβεβαίωσε ότι «τρέχει» η Alpha Bank, η οποία έχει επιστρέψει σε επιδόσεις αντίστοιχες εκείνων πριν την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα οποία ανακοίνωσε η τράπεζα, τα καθαρά της κέρδη έφτασαν στα 211,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο ύστερα από τα μνημόνια, επίδοση που έρχεται ως αποτέλεσμα των δομικών αλλαγών στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια.

1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους της έως το 2026

Πλέον, η προσοχή της «στρέφεται» και στην ανταμοιβή των μετόχων της, στους οποίους σχεδιάζει να επιστρέψει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2026.  Σημειώνεται ότι για να συμβεί αυτό, αναγκαία προϋπόθεση είναι να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από την εποπτική αρχή στην Φρανκφούρτη. Σε περίπτωση που αυτό ολοκληρωθεί, η τράπεζα σκοπεύει να «χρυσώσει» τους μετόχους της, με επιστροφή κεφαλαίου μέσω μερίσματος σε μετρητά, αλλά και επαναγορά ιδίων μετοχών από την τράπεζα που αναμένεται να έχει ποσοστό απόδοσης άνω του 20% με βάση την τιμή της μετοχής.

Πάντως, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει η διοίκηση της Alpha Bank, o SSM  προσφέρει ελευθερία σχετικά με τον τρόπο κατανομής των προς διάθεση κεφαλαίων που θα εγκρίνονται κάθε χρονιά. Όπως μάλιστα σημείωσε με νόημα ο κ. Ψάλτης, η επιλογή της επαναγοράς έρχεται ως συνέχεια της πεποίθησης που κυριαρχεί εντός της τράπεζας ότι η αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο είναι χαμηλή σε σχέση με την πραγματική της αξία, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν η σημερινή οικονομική της θέση αλλά και οι εξαιρετικές προοπτικές που υπάρχουν για βελτίωση των επιδόσεων τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Alpha Bank έχει ήδη επικοινωνήσει με τoν Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διανομή ύψους 122 εκατ. ευρώ, δηλαδή του 20% της καθαρής κερδοφορίας του 2023. Από τα χρήματα αυτά, τα μισά θα δοθούν υπό τη μορφή μερίσματος και τα υπόλοιπα για την επαναγορά των μετοχών.

Οι διαδικασίες αναμένεται να «τρέξουν» γρήγορα, καθώς ο SSM υπολογίζεται να έχει στείλει την -πιθανότατα θετική- απάντησή του στις αρχές Ιουνίου. Σε περίπτωση που δοθεί το «πράσινο φως», η  Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις, ενώ ο χρόνος εκκίνησης των επαναγορών θα αποφασιστεί με βάση τις τάσεις που θα επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών και πάντα υπό την αίρεση ότι η διοίκηση της τράπεζας θα θεωρήσει δίκαιη την αποτίμησή της.

Οι κινήσεις ανταμοιβής προς τους μετόχους της τράπεζας δεν σταματούν εδώ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η διοίκηση της Alpha Bank σκέφτεται να προχωρήσει σε ποσοστό διανομής κερδών στους μετόχους το οποίο θα φτάσει στο 35% το 2024 και στο 50% τη διετία 2025 – 2026.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δυναμική της τράπεζας είναι τέτοια που, ακόμα κι αν πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες διανομές στα «χρηματοκιβώτια» του ομίλου θα έχουν παραμείνει 1,5 δισ. ευρώ κεφάλαια περισσότερα από εκείνα που ορίζουν τα ελάχιστα εποπτικά όρια, που αντιστοιχούν στο 40% της σημερινής κεφαλαιοποίησής του στο ΧΑ.

Η συμφωνία-κλειδί με την UniCredit

O Βασίλης Ψάλτης χαρακτήρισε το 2023 ως χρονιά-ορόσημο για την Alpha Bank, και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν τότε ήταν που ολοκληρώθηκε η συμφωνία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την UniCredit. Μια συμφωνία που όχι μόνο επέτρεψε στην τράπεζα να γίνει ξανά 100% ιδιωτική, αλλά της επέτρεψε να ενώσει τις δυνάμεις της με έναν κορυφαίου επιπέδου στρατηγικό επενδυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από διαπραγματεύσεις, το ΤΧΣ προχώρησε τον περασμένο Νοέμβριο στην αποδοχή της πρότασης της UniCredit για την απόκτηση του 8,98% της Alpha Bank, αφού πρώτα προηγήθηκε βελτίωση του τιμήματος από την ιταλική τράπεζα, σε 1,39 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,33 ευρώ της αρχικής πρότασης.

Η πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας στην Ελλάδα μετά την κρίση

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη στρατηγική επένδυση ευρωπαϊκής τράπεζας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης του 2009 – 2010 στην Ελλάδα, και της κρίσης στην Ευρωζώνη που ακολούθησε, και η οποία οδήγησε σε μια βίαιη αποεπένδυση των ξένων τραπεζών από τη χώρα μας. Η επένδυση της ιταλικής τράπεζας στην Alpha Bank αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο για την τράπεζα αλλά ευρύτερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι εντός χρονοδιαγράμματος βρίσκεται και ο σχεδιασμός για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας συγχώνευσης της θυγατρικής της με τη UniCredit στην τοπική αγορά, ενώ, σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη, η διοίκηση της τράπεζας εργάζεται ακόμα πιο εντατικά για την υλοποίηση της επιτυχημένης συνεργασίας μας με την UniCredit σε όλες τις επιμέρους πτυχές της.

Χωρίς αμφιβολία, η Alpha Bank αποτελεί μία επιτυχημένη προσπάθεια εξόδου από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και μετάβασης σε μία νέα εποχή, κερδοφορίας και ανάπτυξης. Ένα success story όχι μόνο της ίδιας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, που έχει επιστρέψει πλέον δυναμικά στην παγκόσμια οικονομία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.