27 Ιούλ 2024
READING

Νέα βήματα με την υπογραφή Γιαννακόπουλου για το master plan της πλαζ Βάρκιζας

4 MIN READ

Νέα βήματα με την υπογραφή Γιαννακόπουλου για το master plan της πλαζ Βάρκιζας

Νέα βήματα με την υπογραφή Γιαννακόπουλου για το master plan της πλαζ Βάρκιζας

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση και «μεταμόρφωση» της πλαζ Βάρκιζας (πρώην Yabanaki), υπό το επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο,  σε συνεργασία με την Food Plus, των επιχειρηματιών Γιώργου και Μηνά Τάνες, η οποία διαχειρίζεται στην Ελλάδα το δίκτυο εστιατορίων της KFC και τον Βαγγέλη Κοταρίδη, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εταιρίας υπηρεσιών αθλητισμού «Sports Spirit», με έδρα τη διεύθυνση του ομίλου Μαροσούλη – Κοταρίδη που ελέγχει νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, όπως η Ιερά Οδός, το NOX, το Φως, το Γκάζι Live & Stage και τα Privilege.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού, καθώς στο παρελθόν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Άγγελος Κοτταρίδης είχαν συνεργαστεί, μέσω της εταιρίας Black Delta Entertainment Services, για τη δημιουργία ξενοδοχειακών αναπτύξεων στην Πάργα.

Η νέα εξέλιξη που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά στην απόφαση του σχήματος με επικεφαλής τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για παραχώρηση της σύνταξης της μελέτης διαμόρφωσης σε έμπειρη εταιρία, όσον αφορά αυτού του είδους τα projects.

Πλαζ Βάρκιζας: Η εγκατάλειψη, οι βανδαλισμοί και οι χρονοβόρες διαδικασίες για την αναγέννηση

Αναφορικά τώρα με την πλαζ Βάρκιζας, στόχος, όπως είχε ανακοινωθεί εξ αρχής, είναι η παραλία να λειτουργήσει πλήρως αναμορφωμένη το 2025, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για μία από τις κάποτε πιο πολυσύχναστες παραλίες των νοτίων προαστίων, η οποία ωστόσο παρέμεινε για σημαντικό διάστημα εγκαταλελειμμένη και ανεκμετάλλευτη. Μάλιστα, το σημείο είχε γίνει «hotspot» βανδαλισμών, ενώ οι υποδομές της, λόγω της εγκατάλειψης, είχαν υποστεί σημαντικές φθορές. Επομένως, η εκτεταμένη μελέτη που απαιτείται, οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι εργασίες είναι πιθανό να ανοίξουν την ψαλίδα του χρονοδιαγράμματος και να απαιτήσουν περισσότερο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, η νέα εξέλιξη που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη μεγάλη επένδυση της Black Wave, αφορά στην κίνηση για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της παραλίας και τη σύνταξη της μελέτης διαμόρφωσης σε έμπειρη εταιρία, όσον αφορά τον τουρισμό, την εστίαση και την ανάπτυξη τέτοιων projects για τις σεζόν 2024 – 2025 και 2025 – 2026, ώστε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να επιβλέπει τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το master plan.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι υπογραφές μεταξύ του δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του Προέδρου της φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ έπεσαν στις 29 Νοεμβρίου 2029, βάζοντας τη «σφραγίδα» στη νέα εποχή της παραλίας.

Νωρίτερα, ο δήμος υλοποίησε προσχέδιο μελέτης διαμόρφωσης της έκτασης, το οποίο στη συνέχεια ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να διεξαχθεί ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός. Το συγκεκριμένο προσχέδιο ουσιαστικά συντάχθηκε ώστε να καταγραφούν, εκ μέρους του δήμου, όλες οι προδιαγραφές της παραλίας με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 2004 για τις χρήσεις στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, ώστε να διατηρηθεί η φυσιογνωμία του φυσικού περιβάλλοντος του ακινήτου, μετά την υλοποίηση της επένδυσης.

Να τονίσουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο απαιτεί διάφορα στάδια, από τη σύνταξη της μελέτης, στη συνέχεια τις γραφειοκρατικές διαδικασίες όπως οι διαφορετικές απαιτούμενες εγκρίσεις και, τέλος, οι υλοποίηση των εργασιών που αφορούν ένα πολυδιάστατο έργο. Η διαδικασία της εκπόνησης της μελέτης υπολογίζεται να πάρει περίπου 6 μήνες, ενώ στη συνέχεια, η λήψη των εγκρίσεων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έναν χρόνο, ώστε να εκδοθούν οι οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Ένας σύγχρονος πολυχώρος με φιλοσοφία ιδιωτικής αλλά και δημόσιας παραλίας

Στη νέα πλαζ, τόσο στο οργανωμένο, όσο και το ελεύθερο κομμάτι της, αναμένεται να δημιουργηθούν καταστήματα εστίασης και συγκεκριμένα τέσσερα εστιατόρια στο οργανωμένο πρώην Yabanaki και ένα στην ελεύθερη ανατολική πλευρά της πλαζ. Ακόμη, θα υπάρχουν τρία αναψυκτήρια, ενώ προβλέπεται για το ελεύθερο μέρος η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου 100 θέσεων, ανοικτού κινηματογράφου 300 θέσεων, ποδηλατόδρομου, περιπατητικών διαδρομών και αθλητικών εγκαταστάσεων με γήπεδα τένις και μπάσκετ και  παιδικής χαράς, δημιουργώντας έναν πολυσύνθετο χώρο αναψυχής, που αναμένεται, μαζί με τις υπόλοιπες επενδύσεις και αναπλάσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, να αλλάξει σημαντικά την εικόνα και τις υπηρεσίες του παραλιακού μετώπου.

Παράλληλα, αναμένεται να επαναπροσδιορίσει τόσο την ιδιωτική όσο και την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας σε ένα ενιαίο, ανανεωμένο μοντέλο. Στην ουσία, ο μισθωτής αναλαμβάνει την εκπόνηση της συνολικής διαμόρφωσης των ακινήτων, δηλαδή της οργανωμένης Ακτής Βάρκιζας, αλλά και της ελεύθερης ανατολικής παραλίας. Από την άλλη, δικαιούται να επιβάλλει είσπραξη αντιτίμου για την είσοδο του κοινού, αλλά αποκλειστικά στην οργανωμένη ακτή.

Το μίσθωμα για την έκταση ανέρχεται στα επίπεδα των 1,31 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και η διάρκεια της μίσθωσης είναι για τα επόμενα 25 έτη.

Να θυμίσουμε ότι συγκεκριμένη έκταση νωρίτερα άνηκε στην Εταιρία Δημοσίων Ακινήτων (ΕΤΑΔ), η οποία την παραχώρησε στον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Έτσι, στο μεσοδιάστημα ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα αναπροσαρμογής του μισθώματος, με γνώμονα τα τρέχοντα δεδομένα που θα ισχύουν στην αγορά.

Πάντως, ο δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι, ανεξάρτητα από την πορεία της μεγάλης επένδυσης, στην παραλία θα γίνουν κάποιες ήπιες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιώσουν την τωρινή εικόνα εγκατάλειψης, και η παραλία να υποδεχθεί – υπό αυτό το μεταβατικό στάδιο – το κοινό και το καλοκαίρι του 2024.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.