28 Οκτ 2024
READING

Η αγορά των αναψυκτικών το 2024

6 MIN READ

Η αγορά των αναψυκτικών το 2024

Η αγορά των αναψυκτικών το 2024

Την… ανηφόρα τράβηξαν και τον Μάρτιο οι τιμές σε αναψυκτικά, χυμούς και μεταλλικό νερό, με αυξήσεις που για τρίτο συνεχόμενο μήνα κινήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Μάρτιο οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 11,4%, -αρνητική- επίδοση που ξεπερνά σε σημαντικό βαθμό τόσο τον γενικότερο πληθωρισμό, όσο και τον πληθωρισμό των τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι -σημαντικές- αυτές αυξήσεις ακολούθησαν εκείνες του Φεβρουαρίου, όταν σημειώθηκαν ανατιμήσεις 13,8% αλλά και του Ιανουαρίου, όταν έφτασαν στο 11,7%. Γενικότερα, οι λάτρεις των αναψυκτικών έχουν διαπιστώσει την πολύ σημαντική αύξηση που παρατηρείται στα συγκεκριμένα προϊόντα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φτάσει να πωλούνται σχεδόν σε διπλάσια τιμή σε σχέση με μερικά χρόνια πριν.

Πληρώνουν όσο-όσο οι καταναλωτές

Θα περίμενε κανείς, όπως είναι λογικό, οι αυξήσεις αυτές να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι δε μιλάμε για ένα προϊόν πρώτης ανάγκης όπως είναι για παράδειγμα το λάδι. Κι όμως, τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν αυτόν τον συλλογισμό, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση της Nielsen ΙQ, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω χρήματα για την αγαπημένη τους συνήθεια. Κάπως έτσι, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η κατανάλωση αναψυκτικών στα σούπερ μάρκετ και στη Lidl έφτασε τα 45 εκατ. λίτρα. Οι επιδόσεις αυτές μεταφράζονται σε οριακή μείωση 2%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο -με τον καιρό να έχει βελτιωθεί- σημειώθηκε σημαντική αύξηση 8,3%.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι δε μιλάμε για ένα ελληνικό φαινόμενο, αφού και σε παγκόσμιο επίπεδο οι λάτρεις των αναψυκτικών αποδεικνύουν την… πίστη τους στα αγαπημένα τους προϊόντα, πληρώνοντας τις αυξήσεις που προκαλεί ο πληθωρισμός. Μία τάση που επιβεβαιώνεται και στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 που ανακοίνωσε η Cοca Cοla HBC αλλά και η The Cοca Cola Company. Συγκεκριμένα, η τελευταία, παρά τις πιέσεις του πληθωρισμού και τις αυξήσεις 13% στα προϊόντα της, κατάφερε να πουλήσει 1% περισσότερα προϊόντα, την ώρα που τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Στον αντίποδα βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ανώτατα στελέχη της Cοca Cola HBC, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024 ότι οι ανατιμήσεις έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον φετινό ρυθμό ανάπτυξης.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στρέφοντας την προσοχή μας στην ελληνική αγορά, παρατηρούμε ότι τρεις σημαντικοί «παίκτες» έχασαν μερίδιο αγοράς, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που ενισχύθηκαν. Ξεκινώντας από τον αδιαφιλονίκητο κυρίαρχο του κλάδου, τον όμιλο Cοca Cola HBC, βλεπουμε τις πωλήσεις του στα σούπερ μάρκετ να ακολουθούν την γενική τάση της αγοράς, με μείωση 4,3% σε επίπεδο πρώτου τριμήνου αλλά αύξηση ύψους 5,6% τον Μάρτιο. Το γενικότερο μερίδιό του στην αγορά υποχώρησε στο 54,1%, από 55,4% έναν χρόνο πριν. Ακόμα και έτσι βέβαια η πρωτοκαθεδρία της εταιρείας δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, με τους ανταγωνιστές της να ακολουθούν σε τεράστια απόσταση.

Απώλειες κατέγραψε στις πωλήσεις της το πρώτο τρίμηνο και PepsiCo, κατά -17,1%, με το μερίδιό της τον Μάρτιο να μειώνεται στο 7,3%, από 8,6%. Αρνητικά ήταν και τα «μαντάτα» για την ΕΨΑ, που βρίσκεται πάντως σε μια διαδικασία αντεπίθεσης μετά την εξαγορά της, καθώς οι πωλήσεις της κατέγραψαν μείωση 23,6%, επιδόσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το μερίδιό της τον Μάρτιο να υποχωρήσει στο 1,9% από 2,4%.

Οι κερδισμένοι της αγοράς

Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου κατέγραψαν διπλή άνοδο, τόσο σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, όσο και μεριδίου αγοράς. Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα ηνία κρατάει σε επίπεδο αύξησης πωλήσεων η IBIS (Frutop), με ποσοστό 39,2%, αλλά και η εταιρεία αναψυκτικών της οικογένειας Σαράντη, Κλιάφας. Η πρώτη είδε το μερίδιό της στην αγορά να αυξάνεται κατά 0,4% και η δεύτερη κατά 0,5%, τον Μάρτιο. Αισιόδοξα ήταν τα μηνύματα και για την Γεράνι, εταιρεία συμφερόντων Αναγνωστάκη (Γεράνι), η οποία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 14,6% το πρώτο τρίμηνο (+44,8% τον Μάρτιο), διευρύνοντας το μερίδιό της στην αγορά κατά 0,4%.

Την ανοδική της τροχιά επιβεβαίωσε και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, η οποία μάλιστα «φλερτάρει» σοβαρά με την δεύτερη θέση της αγοράς, καθώς η απόσταση από την PepsiCo έχει μειωθεί στα 246 χιλιάδες λίτρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση, καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων κατά 12,9% σε επίπεδο όγκου, ενώ το μερίδιό της τον Μάρτιο «σκαρφάλωσε» στο 6,8% από 5,9%

Αναφορικά με τους υπόλοιπους «παίκτες», η ΛΟΥΞ «εκμεταλλεύτηκε» την ισχυρή ανάπτυξη Μαρτίου, που έφτασε στο 23,3%, με ανάπτυξη τριμήνου +2,1% και μερίδιο αγοράς 6,3% από 6,1%, ενώ η ΕΠΑΠ (Green Cola) «έτρεξε» με ανάπτυξη 2% στο τρίμηνο, (+9,6% τον Μάρτιο), απολαμβάνοντας μερίδιο αγοράς ύψους 4,7%.

Τέλος, τα αναψυκτικά Κουρτίδη (Νέκταρ) κράτησαν σταθερό το μερίδιό τους στην αγορά (0,3%), πετυχαίοντας ανάπτυξη 1,3% το πρώτο τρίμηνο (8,3% τον Μάρτιο), η ΙΤΕΑ Florina πέτυχε αύξηση 9,3% το πρώτο τρίμηνο με μερίδιο αγοράς 0,4%, ενώ η Ολυμπιακή Ζυθοποιία κατέχει μερίδιο αγοράς 2,2%, αυξημένο κατά 0,1 μονάδες, επίδοση που στηρίχθηκε στην αύξηση πωλήσεων ύψους 9,2% τον Μάρτιο.

Χαμηλό το ενδιαφέρον για τα PL προϊόντα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές δείχνουν να είναι «πιστοί» στις αγαπημένες τους μάρκες και γεύσεις, καθώς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δε φαίνεται να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους. Συγκεκριμένα, ενώ οι πωλήσεις τους στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 8,9% (τον Μάρτιο 27,2%) το μερίδιό τους φτάνει μόλις στο 13,8%, αυξημένο μεν σε σύγκριση με το 12,4% τον Μάρτιο του 2023, χωρίς όμως οι επιδόσεις να εντυπωσιάζουν.

O… ροζ παράγοντας της αγοράς

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά αναψυκτικών στη χώρα μας αγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα ροζ αναψυκτικά τείνουν να εξελιχθούν σε καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση της «μάχης». Συγκεκριμένα, ενώ λίγο πριν από την πανδημία covid-19 τα ροζ αναψυκτικά αποτελούσαν κυρίως «τρόπαιο» της εστίασης, πλέον έχουν κατακτήσει μία περίοπτη θέση στα ράφια της λιανικής πώλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ροζ γκρέιπφρουτ (pink grapefruit) έφτασε πλέον να ξεπερνά σε όγκο τα 4 εκατομμύρια λίτρα στην ελληνική αγορά, έχοντας μειώσει σημαντικά την απόσταση από την λεμονάδα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 8 εκατομμύρια λίτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ροζ σόδα, που αποτελεί την βασίλισσα των κοκτέιλ-mixers, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό πριν περίπου 10 χρόνια, από την Three Cents, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες εταιρείες ελληνικές και πολυεθνικές. Η εταιρεία πλέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Coca Cola 3E, αφού την εξαγόρασε έναντι 45 εκατ. ευρώ.

Three Cents Pink Grapefruit Soda Zero Sugar - Αναψυκτικό με Γεύση Γκρέιπφρουτ Χωρίς Ζάχαρη 200ml | NGT

Σημαντικές επιδόσεις καταγράφει και το Βίκος Pink Grapefruit, το οποίο σε διάστημα δύο ετών από το λανσάρισμά του κατέχει μερίδιο 21,9%, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία πίσω από τα Schweppes.

Παρουσία στην κατηγορία των mixers έχει και η PepsiCo Hellas με το αναψυκτικό Ήβη Pink Grapefruit Zero Sugar, όπως και οι εταιρείες ΕΨΑ, Green Cola και Frutop.

Στον χώρο δραστηριοποιούνται και σημαντικές εταιρείες από τον χώρο της μπύρας, όπως η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου Carlsberg. Συγκεκριμένα, η παρουσία της στην κατηγορία πραγματοποιείται μέσα από το σήμα Tuborg, το οποίο στην κατηγορία των ροζ αναψυκτικών κατέχει αυτή τη στιγμή την 3η θέση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.