24 Ιούν 2024
READING

Έτσι θα είναι η Β’ Πλαζ Βούλας το 2025 μετά την ανάπλασή

3 MIN READ

Έτσι θα είναι η Β’ Πλαζ Βούλας το 2025 μετά την ανάπλασή

Έτσι θα είναι η Β’ Πλαζ Βούλας το 2025 μετά την ανάπλασή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επένδυση της ΤΕΜΕΣ, του Ντίνου Κόκκαλη και του Γιώργου Προκοπίου μέσω της εταιρείας Athens Beach Club, η οποία θα ξαναδώσει ζωή στη Β’ Πλαζ Βούλας. Το project management για την υλοποίηση της επένδυσης έχουν αναλάβει η Intrakat και η Arbitrage, ενώ την αρχιτεκτονική μελέτη ανέλαβε το γραφείο Pila Studio.

Η Athens Beach Club έχει συνάψει συμβάσεις μίσθωσης διάρκειας 14 ετών για μια έκταση τριών τμημάτων (Ζώνες 1, 2 και 3) της Ακτής Β΄ Βούλας με δυνατότητα επέκτασης. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πρότυπος χώρος, όπου με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, θα αναδειχθεί το παραθαλάσσιο τοπίο. Η επένδυση των 16 εκατ. ευρώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2025.

To φιλόδοξο αυτό εγχείρημα επιδιώξει να μετατρέψει αυτή τη γη σε έναν βιώσιμο, απαράμιλλο προορισμό κατά μήκος της αθηναϊκής προκυμαίας και να δημιουργήσει έναν ουσιαστικό ανοιχτό χώρο. Οι υπάρχουσες κατασκευές από τη δεκαετία του ’70 θα αναβιώσουν τη μοντερνιστική παράδοση της αρχιτεκτονικής «ΕΟΤ», καθώς τις συνδυάζουμε με τις σύγχρονες αρχές σχεδιασμού, ώστε να συμμορφώνονται με τα τρέχοντα πρότυπα λειτουργίας και βιωσιμότητας.

Τι θα δούμε μέσα στο έργο

Αυτές οι δομές θα στεγάζουν κατά την ολοκλήρωση του έργου αρκετά καταστήματα τροφίμων και ποτών, χώρους λιανικής, γραφεία, καθώς και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες της παραλίας. Η εστίαση στον συνειδητό σχεδιασμό είναι σαφής, με την υιοθέτηση διαφόρων στρατηγικών και βέλτιστων πρακτικών για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα της ανάπτυξης. Αναλαμβάνουμε τη φιλόδοξη αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων και των φυσικών στοιχείων, με την ενσωμάτωση χώρων πρασίνου και δέντρων, και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ποιότητας της περιοχής.

Το έργο περιλαμβάνει τον κύριο σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας περιοχής 70.000 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε μια χαρακτηριστική παραθαλάσσια τοποθεσία στη Βούλα. Πρωταρχικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να μετατρέψει αυτή τη γη σε έναν απαράμιλλο προορισμό κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα έναν ουσιαστικό χώρο για την τοπική κοινωνία.

Ο τόπος συνάντησης των Αθηναίων

Να θυμίσουμε ότι παραλία της Β’ πλαζ Βούλας κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 αποτελούσε τόπο συνάντησης για χιλιάδες Αθηναίους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα καταγάλανα νερά, η καθαρή αμμουδιά αποτελούσαν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Οι εγκαταστάσεις της Β’ πλαζ Βούλας για την εποχή εκείνη ήταν πρωτοποριακές. Λίγα μέτρα μακριά από την ακτή υπήρχαν εγκαταστάσεις για αθλητικές δραστηριότητες.

Γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ τα οποία γέμιζαν από λουόμενους αλλά και επισκέπτες. Επιπλέον, η Β’ πλαζ ήταν από τις ελάχιστες στη χώρα που διέθεταν οργανωμένα αποδυτήρια, όπου οι λουόμενοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ντους και να αλλάξουν ρούχα. Παρόλ’ αυτά για αρκετά χρόνια παρέμεινε κλειστή.

Αναβιώνοντας την μοντερνιστική παράδοση της αρχιτεκτονικής του ΕΟΤ

Οι υπάρχουσες δομές, που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, χρησιμεύουν ως τα θεμέλια για το έργο αυτό. Η αρχιτεκτονική προσέγγιση επιδιώκει να αναβιώσει τη μοντερνιστική παράδοση της αρχιτεκτονικής του ΕΟΤ, συνδυάζοντάς την με τις σύγχρονες αρχές σχεδιασμού για να δημιουργήσει κτίρια που συμμορφώνονται με τα τρέχοντα πρότυπα λειτουργίας και βιωσιμότητας.

Αναπόσπαστο μέρος του έργου είναι η εστίαση στον συνειδητό σχεδιασμό

με την υιοθέτηση διαφόρων στρατηγικών και βέλτιστων πρακτικών που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα της ανάπτυξης. Στόχος είναι να καθιερωθεί αυτή η τοποθεσία ως ένας από τους πιο βιώσιμους προορισμούς κατά μήκος της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Επιπλέον, το έργο δίνει σημαντική έμφαση στον σχεδιασμό ανοιχτών χώρων. Η προσέγγιση του τοπίου επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων και των φυσικών στοιχείων. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση σημαντικής ποσότητας χώρων πρασίνου και δέντρων, ενισχύοντας την περιβαλλοντική ποιότητα της περιοχής. Τελικά, το όραμα είναι να δημιουργηθεί όχι απλώς μια ανάπτυξη, αλλά ένας αρμονικός συνδυασμός νεωτερικότητας, βιωσιμότητας και φυσικής ομορφιάς στην καρδιά του παραλιακού μετώπου της Αθήνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.