16 Ιούν 2024
READING

Γιατί αλλάζουν τον τρόπο που αγοράζουμε οι Lamda, Φουρλής, Viohalco, Φάις και η Gen Z

5 MIN READ

Γιατί αλλάζουν τον τρόπο που αγοράζουμε οι Lamda, Φουρλής, Viohalco, Φάις και η Gen Z

Γιατί αλλάζουν τον τρόπο που αγοράζουμε οι Lamda, Φουρλής, Viohalco, Φάις και η Gen Z

Αισθητή είναι το τελευταίο διάστημα η στροφή του κλάδου λιανικής αλλά και η ανάγκη του καταναλωτή για χώρους όπου μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους. Η τάση αυτή εξυπηρετείται από μεγάλους επιχειρηματικόυς ομίλους στην Ελλάδα, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα καταστήματα λιανικής σε μεγαλύτερους χώρους, με πολλά διαφορετικά brands και παρεχόμενες υπηρεσίες.

Κυριότερα παραδείγματα αποτελούν η Lamda Development, ο όμιλος Φουρλή, ο όμιλος Viohalco, μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Noval Property καθώς και ο όμιλος Φάις. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει το μοντέλο της εμπορικής συνοικίας, με το μοντέλο αγορών να συγκεντρώνεται σε λίγους και μεγάλους χώρους, όπου κανείς μπορεί να εντοπίσει σχεδόν όλα όσα θέλει.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών από πλευράς των GenZers, οι οποίοι έχουν παρουσία στα social media, αλλά δεν ψωνίζουν διαδικτυακά. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 78% των Gen Zers και το 70% των Millennials ακολουθούν επωνυμίες πολυτελείας στα κοινωνικά κανάλια και αποζητούν μια εμπειρία πολυτέλειας στο κατάστημα. Συχνά μάλιστα πραγματοποιούν έρευνα για αυτό το προϊόν στο διαδίκτυο, αλλά θέλουν να πάνε σε ένα κατάστημα, να έχουν ένα πολύ έμπειρο προσωπικό πωλήσεων να τους βοηθήσει και, ενδεχομένως, ακόμη και να αγοράσουν περισσότερα ενώ είναι εκεί.

Παγκοσμίως εμφανίζεται αύξηση τα τελευταία χρόνια σε αυτούς που επιζητούν μία ολοκληρωμένη εμπειρία σε εμπορικά κέντρα. Γι’ αυτό και πολλά mall προσφέρουν φαγητό και ποτό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περνούν χρόνο μαζί για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν έξω από το χώρο. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι περίπου τα δύο τρίτα των καταναλωτών Gen Z λένε επίσης ότι πηγαίνουν σε εμπορικά κέντρα για την κοινωνική πτυχή και όχι απαραίτητα για κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου το 78% των Gen Zers και το 70% των Millennials ακολουθούν επωνυμίες πολυτελείας στα κοινωνικά κανάλια και αποζητούν μια εμπειρία πολυτέλειας στο κατάστημα

Lamda: Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα

Η Lamda η οποία έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή πλέον δραστηριότητα με την θυγατρική Lamda Malls, διαθέτει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, ενώ σχεδιάζει την εισαγωγή της συγκεκριμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να αντλήσει τις υπεραξίες που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η εν λόγω θυγατρική αποτελεί τον «βραχίονα» του ομίλου στον κλάδο των εμπορικών κέντρων. Η εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών δρομολογείται για το τέλος της φετινής άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ στόχος είναι η άντληση εσόδων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων στο ακίνητο του Ελληνικού και συγκεκριμένα του TheEllinikon Mall στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (πρώην Vouliagmenis Mall), που θα αποτελέσει κατά την ολοκλήρωσή του το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα με τη συνολική προς μίσθωση επιφάνεια να είναι 90.000 τετραγωνικά μέτρα αλλά και με το Riviera Galleria στο παράκτιο μέτωπο της λεωφόρου Ποσειδώνος με συνολική προς μίσθωση επιφάνεια 19.000 τετραγωνικών μέτρων. Το χαρτοφυλάκιο της Lamdaπεριλαμβάνει επίσης το εκπτωτικό χωριό Designer Outlet που εξαγόρασε πρόσφατα, το Mediterannean Cosmos στη Θεσσαλονίκη καθώς και τα Golden Hall και The Mall Athens, με το δεύτερο να αποτελεί το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της λειτουργίας του The Ellinikon Mall.

Η διαρκής ανάπτυξη εμπορικών χώρων για τον όμιλο Φουρλή

Την ίδια στιγμή ο όμιλος Φουρλή έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη εμπορικών πάρκων μέσω της Trade Estates, η οποία είναι προγραμματισμένο να αποσχιστεί από τις δραστηριότητες του ομίλου το προσεχές διάστημα, αποτελώντας μία αυτόνομη επιχειρηματική οντότητα. Με αυτόν τον τρόπο η δραστηριότητά του στο συγκεκρμένο τομέα τα τελευταία χρόνια είναι διαρκώς αναπτυσσόμενη. Στα εμπορικά κέντρα που ανήκουν στον όμιλο είναι το Top Parks της Πειραιώς, το Top Parks Λάρισας, το Top ParksΙωαννίνων αλλά και το Forida Retail Park στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έως αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο του χαρτοφυλακίου του. Aυτή την περίοδο βρίσκεται ένα βήμα προ της υπογραφής, το προσύμφωνο αγοραπωλησίας οριζοντίων ιδιοκτησιών από την εταιρεία Lamda Development για το project του εμπορικού πάρκου στο commercial hub του Ελληνικού, όπου η Trade Estates ΑΕΕΑΠ πρόκειται να αναπτύξει 30.000 τμ. big boxes, συμπεριλαμβανομένου του καταστήματος IKEA των νοτίων προαστίων της Αθήνας. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η κατασκευή του εμπορικού πάρκου Top Parks στην Πάτρα και αναμένεται η ολοκλήρωση εργασιών στο τέλος του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς. Η έναρξη λειτουργίας του πάρκου προβλέπεται να γίνει στα μέσα του τέταρτου τριμήνου του έτους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2024 ξεκίνησε η κατασκευαστική δραστηριότητα ανάπτυξης του νέου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης με πλάνο ολοκλήρωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Να θυμίσουμε ότι το 2023 ο όμιλος εξαγόρασε και το Smart Park στα Σπάτα από τη Reds του ομίλου Ελλάκτωρ.

Χαρακτηριστική μάλιστα είναι η θέση του Βασίλη Φουρλή, προέδρου το ομίλου, ο οποίος έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ότι τα νέα εμπορικά πάρκα σκοπό έχουν να είναι εύκολα προσβάσιμα στον πολίτη, πράσινα σε σχέση με οικονομικές καταναλώσεις ενέργειας και δομές ανακύκλωσης, αλλά και με προτάσεις οικονομικών αγορών για τον καταναλωτή μέσα από την γκάμα των καταστημάτων.

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Viohalco, η θυγατρική του Noval Property διατηρεί τα δύο εμπορικά κέντρα RiverWest, όπου πρόσφατα έκανε την άφιξή της και η Nike, στο ανοιχτό χώρο του συγκεκριμένου εμπορικού ακινήτου αλλά και το Mare West στην Κόρινθο.

Από την πίτα των μεγάλων εμπορικών χώρων της Ελλάδας δεν λείπει ο όμιλος Φάις, ο οποίος διαχειρίζεται τόσο το εκπτωτικό εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, One Salonica.

Όλοι όσοι αναπτύσσουν εμπορικά κέντρα ή πάρκα έρχονται ουσιαστικά να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους στη νέα πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας με κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας και τη δημιουργία χώρων με βάση τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης και των προτύπων της κυκλικής οικονομίας που επιτάσσουν οι αρχές ESG. Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι στη Νότια και την Κεντρική Ευρώπη εντοπίζεται η τάση τηςδημιουργίας, τόσο σε μικρές όσο και σε μεγαλύτερες πόλεις, εμπορικών πάρκων convenience.

Πρόκειται για σχετικά μικρού μεγέθους εμπορικά πάρκα όπου στον καταναλωτή παρέχετε δωρεάν παρκινγκ και πραγματοποιεί τα ψώνια του σε ένα περιορισμένο αριθμό καταστημάτων όπου συνήθως υπάρχουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα ρούχων, καλλυντικών και άλλα καταστήματα value for money που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.