26 Ιούλ 2024
READING

Το χαμένο στοίχημα του ANT1+

4 MIN READ

Το χαμένο στοίχημα του ANT1+

Το χαμένο στοίχημα του ANT1+

Σε δύσκολο στοίχημα με μάλλον αμφίβολο αποτέλεσμα εξελίχθηκε αυτό της συγκρότησης μίας ελληνικής πλατφόρμας προβολής τηλεοπτικού περιεχομένου από τον όμιλο ΑΝΤ1. Ο λόγος για το ANT1+ που ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες να γίνει υπολογίσιμος παίκτης στην παροχή συνδρομητικού περιεχομένου προς τους τηλεθεατές.

Στην πορεία όμως τα πράγματα δεν φάνηκαν να εξελίσσονται κατά τον πιο ιδανικό τρόπο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή το μοναδικό συνδρομητικό περιεχόμενο που προσφέρει το ΑΝΤ1+ να είναι οι αγώνες της Formula 1 καθότι όλες οι σειρές μυθοπλασίας που δημιούργησε όπως για παράδειγμα οι Ψυχοκόρες αλλά και οι Σέρρες, διοχετεύθηκαν στη συνέχεια στην ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1. Μάλιστα, οι Σέρρες το σήριαλ του Γιώργου Καπουτζίδη βρέθηκε στη συνέχεια και την πλατφόρμα του Netflix.

H φιλόδοξη απόφαση εισόδου στις Over the Top υπηρεσίες το 2022

H απόφαση του ομίλου ΑΝΤ1 να διευρύνει την παρουσία του στο χώρο των ΟΤΤ (Over The Top) υπηρεσιών έγινε πράξη τον Απρίλιο του 2022, φέρνοντας σε Ελλάδα και Κύπρο, τη νέα streaming πλατφόρμα ANT1+.Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να προβάλλονται μέσω αυτής αποκλειστικά πρωτότυπες ελληνικές παραγωγές, τα ΑΝT1+ Originals, όπως οι πολυαναμενόμενες Σέρρες, μία μεγάλη συλλογή από δημοφιλείς ξένες σειρές σε αποκλειστική προβολή, ταινίες μεγάλων studio του εξωτερικού, πλούσιο περιεχόμενο για παιδιά, πρεμιέρες ελληνικών ταινιών που προβάλλονταν ταυτόχρονα και στις κινηματογραφικές αίθουσες, ξεχωριστά ντοκιμαντέρ,  live συναυλίες. Όλα αυτά όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξαν. Και όχι απλά άλλαξαν, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι μεταβλήθηκαν δραματικά οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί κατά την έναρξη του ομολογουμένως φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος.

Καθοριστικός ο ρόλος των προβλημάτων στο Μουντιάλ

Kaθοριστική μάλιστα θεωρήθηκε η “κακή” αρχή που έγινε με τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα της συνδρομητικής πλατφόρμας που παρουσιάστηκαν από την πρώτη ημέρα μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ τον Νοέμβριο του 2022, με αποτέλεσμα τη μεταφορά όλων των αγώνων στην ελεύθερη συχνότητα του ΑΝΤ1.

Ως “αντάλλαγμα” στους συνδρομητές της πλατφόρμας, ο ΑΝΤ1+ είχε γνωστοποιήσει τότε ότι παρατείνει τη συνδρομή για 3 επιπλέον μήνες, ωστόσο η απόφασή του για μη επιστροφή χρημάτων (πρόκειται για την προσφορά των 19,99 ευρώ για διάστημα 6 μηνών) προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα στους συνδρομητές.

Οι δύο πρώτες ημέρες μετάδοσης των αγώνων του Μουντιάλ είχαν φέρει στην επιφάνεια τα μεγάλα προβλήματα, καθώς το πρώτο χρονικά παιχνίδι, το Αγγλία – Ιράν τη Δευτέρα δεν μεταδόθηκε ουσιαστικά ποτέ από τη συνδρομητική πλατφόρμα, παρά τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ προβλήματα προέκυψαν και με το επόμενο παιχνίδι που ήταν να μεταδοθεί ανάμεσα σε Αργεντινή και Σαουδική Αραβία.

Αλλαγές υψηλόβαθμων στελεχών

Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε μάλιστα η αποχώρηση αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών. Μάλιστα, ο Marco Stuecker ανέλαβε γενικός διευθυντής του ANTENNA Digital, μίας διεύθυνσης που διαχειρίζεται τα ψηφιακά κανάλι του ομίλου. Την ίδια στιγμή ο κ. Stuecker χρίστηκε γενικός διευθυντής του ΑΝΤ1+ μετά την αποχώρηση του προκατόχου του, Βασίλη Δεληκούρα. Ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν τον τελευταίο καιρό είναι και ο επικεφαλής εμπορικού τομέα αλλά και επικεφαλής marketing του ANT1+ Βασίλη Κωστόπουλου. Πρόκειται για στελέχη της αγοράς, στα οποία ο όμιλος είχε επενδύσει αρκετά. Ωστόσο, το γεγονός ότι η εξέλιξη του εγχειρήματος δεν ήταν η αναμενόμενη, οδήγησε στη διακοπή της συνεργασίας μαζί τους και παρά το ότι εκτός από τις περγαμηνές που είχαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ήρθαν ταυτόχρονα και ως πολλά υποσχόμενα στελέχη με τις ευλογίες του τηλεοπτικού ομίλου. Για να διαπιστώσουν λίγο αργότερα οι διοικούντες ότι τα σχέδια επί χάρτου που είχαν κάνει πριν ξεκινήσει η πλατφόρμα, δεν πήγαν όπως εκείνοι είχαν υπολογίσει.

Οπωσδήποτε πάντως, σε μία αγορά που κυριαρχούν αφενός το παγκοσμίου βεληνεκούς Netflix αλλά και η Cosmote TV, με τη δεύτερη να έχει επενδύσει σε τηλεοπτικό περιεχόμενο και στα αθλητικά γεγονότα, όπως και η EON, ο ανταγωνισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός.

Πάγωμα νέων επενδύσεων

Αυτό πάντως που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι ο ΑΝΤ1 έχει αποφασίσει στο εξής να μην επενδύσει επιπλέον για καινούργιο περιεχόμενο στο προσεχές διάστημα. Κάτι που πιθανώς αποτελεί προάγγελο εξελίξεων αρκετά σύντομα.

Εκτιμάται πάντως ότι ο ΑΝΤ1+ είχε στη συνδρομητική του βάση περίπου 55.000 ατόμα στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αριθμός που έχει αρχίσει να μειώνεται μέρα με την ημέρα. Η αιτία είναι αρκετά προφανής, καθότι ηπλατφόρμα δεν επενδύει σε νέο περιεχόμενο για να κρατήσει το κοινό και να το αυξήσει αριθμητικά. Για μία πλατφόρμα που ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες αλλά που αποδείχθηκε ότι ο συνολικός σχεδιασμός, δεν έγινε σε ρεαλιστικές βάσεις αλλά και σε βάσεις ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού πλάνου που θα μπορούσε να οδηγήσει την συγκεκριμένη προσπάθεια σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που τελικά είχε.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.