27 Ιούλ 2024
READING

Γιατί η Lidl παίρνει “πολιτική” θέση για πρώτη φορά

4 MIN READ

Γιατί η Lidl παίρνει “πολιτική” θέση για πρώτη φορά

Γιατί η Lidl παίρνει “πολιτική” θέση για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά η Lidl κάνει κάτι που δεν μας είχε συνηθίσει ως τώρα. Και αυτό είναι να πάρει πολιτική θέση, ξεκινώντας καμπάνια για τις ευρωεκλογές. Κάνοντας την αρχή με μία ανάρτηση που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Linkedin η Lidl Ελλάς, ήρθε με αυτόν τον τρόπο να μεταλαμπαδεύσει και στην Ελλάδα την στρατηγική που ξεκίνησε να υλοποιεί η μητρική της, για τις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου.

Διαβάζοντας κανείς μάλιστα κανείς τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lidl Ελλάς, Μάρτιν Μπραντεμπούργκερ, σε μία προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το μήνυμα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, θα μπορούσε κανείς να συγκρατήσει τα εξής: ότι η κίνηση αυτή από πλευράς της Lidl γίνεται με σκοπό τη στήριξη του ενδοκοινοτικού οικοδομήματος, το οποίο έχει την δυνατότητα να στηρίξει την ελεύθερη οικονομία και τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Κάτι που θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποκτά το δικό του νόημα, ιδίως σε μία περίοδο όπου ακούγονται και γίνονται πολλά σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με πολύ χαρακτηριστικά τα περιοριστικά μέτρα που έχει πάρει επί παραδείγματι το υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους τόσο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όσο και των βιομηχανιών που τα προμηθεύουν με βασικά καταναλωτικά αγαθά. Κινήσεις για τις οποίες έχουν μάλιστα ακουστεί αρκετά από πλευράς κυρίως των σούπερ μάρκετ αλλά και από την αγορά ευρύτερα.

Η κίνηση Μητσοτάκη και η προσφυγή στην Κομισιον

Πολύ πρόσφατη μάλιστα είναι η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να απευθυνθεί στην Κομισιόν και την επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, έρχεται στον απόηχο της κίνησης που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πουν επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez International, Inc. (Mondelēz) για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.E.

Mάλιστα, η Lidl Ελλάς έχει δημιουργήσει και εταιρική σελίδα, όπου αναφέρει ότι «ως μια πραγματικά ευρωπαϊκή εταιρεία, η επιτυχία μας βασίζεται στο ελεύθερο εμπόριο εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και στις πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Καθώς επωφελούμαστε από την Ευρώπη, επωφελούνται και οι εργαζόμενοί μας, οι πελάτες μας και οι συνεργάτες μας. Υποστηρίζοντας τις ευρωπαϊκές αξίες, συμπαραστεκόμαστε σε όσους ευημερούν και επωφελούνται από μια ενωμένη Ευρώπη».

Κάθε κίνηση, ειδικά από μία αλυσίδα που δεν είχε ποτέ της πολιτική θέση και ειδικά στις παρούσες συνθήκες, αποκτά το δικό της ξεχωριστό νόημα. Η καμπάνια της Lidl μάλιστα τρέχει και σε άλλες χώρες όπου έχει παρουσία η αλυσίδα. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της αλυσίδας επικοινωνίας που έχει ξεκινήσει η Lidl.

Μάλιστα η στρατηγική επικοινωνίας που έχει αναπτύξει στηρίζεται σε τέσσερις επιμέρους πυλώνες: τον άνθρωπο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του πλανήτη εν μέσω κλιματικής κρίσης, τη σταθερότητα και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών από τις επιχειρήσεις και την ειρήνη.

Το ευρωπαϊκό τοπίο πριν τις ευρωεκλογές

Bλέποντας πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τις προσεχείς ευρωεκλογές, αυτό που μπορεί κανείς να διαπιστώσει είναι ότι έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή, με πολλά κόμματα να υπόσχονται διαφορετικούς κανονισμούς και διευκολύνσεις, ειδικά για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), οι φετινές εκλογές ενδέχεται να στραφούν προς τα δεξιά σε αρκετές χώρες, λόγω της αύξησης της απήχησης των λαϊκιστικών ριζοσπαστικών δεξιών κομμάτων. Από την άλλη πλευρά, τα πράσινα κόμματα και η επιρροή των κεντροαριστερών κομμάτων θα μπορούσαν γρήγορα να μειωθούν.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Ε.Ε. θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εμπορικές πολιτικές, στις επιχορηγήσεις που μπορεί να είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις, στη χρηματοδότηση για το κλίμα, στις αναπτυξιακές πολιτικές και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα, λόγω της πιθανότητας να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία τους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Χαρακτηριστικά είναι την ίδια ώρα παραδείγματα πολιτικών θέσεων μεταξύ των πολιτικών παρατάξεων της Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση η συμμαχία των φιλελεύθερων και δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE)όσο και οι Πράσινοι εντείνουν την πίεση προς την ΕΕ, προκειμένου αυτή να επεκτείνει τις αρμοδιότητές της στη φορολογία των επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε επέκταση του ρόλου της ΕΕ στη φορολογία θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

Η μεγαλύτερη εναρμόνιση των φόρων θα περιελάμβανε την εξέταση του φορολογικού ανταγωνισμού σε ολόκληρο το μπλοκ –ειδικά στο ψηφιακό εμπόριο– και την αυξημένη πίεση για την ΕΕ να εισαγάγει πράσινους φόρους. Σε αυτήν την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, οι δεξιότητες για τον μετριασμό του κινδύνου για τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στο κεφάλαιο που χρειάζονται για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης θα είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.