27 Ιούλ 2024
READING

Η επένδυση της Cosco: Τι έχουν καταφέρει οι Κινέζοι 8 χρόνια μετά την απόβαση στον Πειραιά

4 MIN READ

Η επένδυση της Cosco: Τι έχουν καταφέρει οι Κινέζοι 8 χρόνια μετά την απόβαση στον Πειραιά

Η επένδυση της Cosco: Τι έχουν καταφέρει οι Κινέζοι 8 χρόνια μετά την απόβαση στον Πειραιά

Έργα που προχωρούν με βήμα βραδύτερο από αυτό που υπολόγιζαν βάσει των υπόλοιπων επενδύσεών τους στην Ευρώπη και μεγαλύτερο απόθεμα υπομονής καταγράφει στο ενεργητικό της η κινεζική Cosco, οκτώ χρόνια μετά την απόβαση στο μεγαλύτερο λιμάνι του Πειραιά.

Τελευταία πράξη του δράματος το πάγωμα και η επανεκκίνηση των εργασιών στο Κεντρικό Λιμάνι του Πειραιά, εν ριπή οφθαλμού: Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά έκανε παρέμβαση μαζί με κατοίκους του Πειραιά στο ΣτΕ, ζητώντας την προσωρινή διαταγή αναστολής των έργων της COSCO – ΟΛΠ και των βυθοκορήσεων. Στις 17 Μαΐου το ΣτΕ εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής των βυθοκορήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, αλλά οι πληροφορίες θέλουν τις εργασίες να έχουν εκκινήσει ξανά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν σύσκεψη εργατικών σωματείων, φορέων, συλλογικοτήτων και κινήσεων πολιτών «ενάντια στους επιχειρηματικούς και αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της Cosco», τη Δευτέρα 27 Μαΐου.

 Σε παρόμοια φάση έχει βρεθεί και η επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας, ένα έργο για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι, μιας και τα… πρώτα εγκαίνια των κατασκευαστικών εργασιών πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2020. Σήμερα, το έργο βρίσκεται ακόμα εν αναμονή, με πηγές με γνώση να αναφέρουν πως η χρηματοδότηση των υπόλοιπων επενδύσεων (επτά τον αριθμό) κρίνει την πορεία του χρονοδιαγράμματος και του προβλήτα κρουαζιέρας. Το έργο αφορά στην επέκταση του Επιβατικού Λιμένα (Νότια Ζώνη, Φάση Α), με τα έργα που έχουν υλοποιηθεί να έχουν κοστίσει ήδη 40,8 εκατ. από τα 136,3 εκατομμύρια του συνολικού προϋπολογισμού. Η εκτίμηση είναι πως όταν ξεκινήσουν τα έργα δε θα λείψουν οι προσφυγές από κατοίκους. Παρόλα αυτά, η συνέχιση των έργων στον κεντρικό λιμένα θα σημάνει ότι ο κάβος ξεπεράστηκε και θα δημιουργηθεί καλό κλίμα για τη συνέχιση των έργων στον προβλήτα κρουαζιέρας.

 Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΟΛΠ, η επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας είναι μάλλον απαραίτητη για την ανάπτυξη του λιμανιού, που φιλοδοξεί να πάρει θέση στο «πάνθεον» των ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών λιμανιών. Το 2023 ο κλάδος της κρουαζιέρας σημείωσε σημαντική άνοδο τόσο σε επίπεδο προσεγγίσεων όσο και επιβατικής κίνησης, αφού οι επιβάτες αυξήθηκαν κατά 68,6% στους 1,48 εκατομμύρια. Επίσης, οι αφίξεις επιβατών homeporting κατέγραψαν αύξηση κατά 110,4% σε σχέση με το 2022 (από 378.899 σε 797.234).

 

 Πόσο κοντά στο τελικό στόχο βρίσκεται η Cosco

Πάντως, η τελευταία νίκη της Cosco ήρθε με την κατάργηση των δικών που αφορούσαν τις αιτήσεις του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκατάσταση και λειτουργία δύο εργοταξιακών χώρων, του ΟΛΠ/Cosco (Master Plan) στον μώλο Δραπετσώνας και στην Ακτή Βασιλειάδη, όπως αποφάσισε η ολομέλεια του ΣτΕ.

 Όλες οι εκτιμήσεις και οι δικαστικές αποφάσεις δημιουργούν σε κάθε περίπτωση μία εξίσωση για δυνατούς λύτες, που επιβάλλεται όμως να λύσει η κρατική κινεζική Cosco. Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει σε αλλαγές τα αρχικά σχέδιά της για το λιμάνι του Πειραιά, αφού το master plan έχει τροποποιηθεί ήδη μία φορά. Η «καλή μέρα» φάνηκε από το πρωί, αφού λίγο έλειψε Cosco και δημόσιο να οδηγηθούν σε διαιτησία για τη μεταβίβαση του επιπλέον 16% του ΟΛΠ και τη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των υποχρεωτικών επενδύσεων, το 2021. Θυμίζουμε πως η Cosco και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ το 2016.

 Πού βρίσκεται όμως σήμερα η υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά;

Οι επενδύσεις που χαρακτηρίζονται υποχρεωτικές και απορρέουν από τη σύμβαση αγοραπωλησίας ανέρχονται σε 293,8 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη επενδυτική περίοδο (την οποία διανύουμε τώρα) και σε 56 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη, ενώ οι επιπρόσθετες οικειοθελείς επενδύσεις έχουν προϋπολογισμό 167 εκατομμύρια ευρώ. Έως το τέλος του 2023 το σωρευτικό συμβασιοποιημένο ποσό των επενδύσεων ανέρχεται σε 250,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 89,9% του κόστους αναφοράς.

 Στις υποχρεωτικές επενδύσεις ανήκουν

η επέκταση Επιβατικού Λιμένα (Νότια Ζώνη, Φάση Α), 40,8 εκατ. από 136,3 εκατομμύρια

η επισκευή δαπέδων, σιδηροτροχιών και γερανογεφυρών στοιβασίας,

η μετατροπή της Πενταγωνικής Αποθήκης σε Επιβατικό Σταθμό Κρουαζιέρας,

η υπόγεια οδική σύνδεση σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων με τον πρώην χώρο ΟΔΔΥ

η βελτίωση και συντήρηση υποδομών λιμένα,

η προμήθεια εξοπλισμού,

η βυθοκόρηση του Κεντρικού Λιμένα,

η κατασκευή Νέου Προβλήτα Πετρελαιοειδών

η επέκταση του Σταθμού Διακίνησης Αυτοκινήτων (Λιμένας Ηρακλέους) και

η βελτίωση των υποδομών Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.