05 Νοέ 2024
READING

Αυτές είναι οι Top 5 ελληνικές startups που «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια μέσα στο 2024

4 MIN READ

Αυτές είναι οι Top 5 ελληνικές startups που «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια μέσα στο 2024

Αυτές είναι οι Top 5 ελληνικές startups που «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια μέσα στο 2024

Νέα φρέσκα κεφάλαια «σήκωσαν» οι ελληνικές startups μέσα στο 2024 δείχνοντας αντοχή σχετικά με το τι συμβαίνει στο νεοφυές οικοσύστημα παγκοσμίως, μένοντας ωστόσο αρκετά πίσω σε σχέση με το 2021.

Πολλές ήταν οι εταιρείες που έκαναν την…έκπληξη το πρώτο 9μηνο, με τις περισσότερες από αυτές να επικεντρώνουν τις δραστηριότητες τους εκτός Ελλάδας, ενώ τα νέα κεφάλαια που «σήκωσαν» θα κατευθύνουν σε επενδύσεις σε νέες αγορές, ενώ θα εξελίξουν και τις ήδη υπάρχουσες, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά που δραστηριοποιούνται.

Οι πέντε πρώτες στη σχετική λίστα άντλησαν πάνω από 387 εκατ. δολάρια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες σήκωσαν 1,05 δισ. δολάρια σε 94 γύρους χρηματοδότησης από 78 διαφορετικούς επενδυτές. Κάποιες από αυτές τις εταιρείες έχουν Έλληνες founders αλλά έχουν έδρα χώρα του εξωτερικού, χωρίς ωστόσο αυτό να τις εμποδίζει από το να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα και στην Ελλάδα.

Οι πέντε πρώτες στη σχετική λίστα άντλησαν πάνω από 387 εκατ. δολάρια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon Venture Capital

Η Saronic Technologies σήκωσε 175 εκατ. δολάρια

Η μεγαλύτερη άντληση κεφαλαίων μέσα στο έτος που μας πέρασε έγινε από την Saronic Technologies, εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας του Dino Mavrookas, ο οποίος είναι συνιδρυτής και CEO της εταιρείας.

Η ST σήκωσε γενναία χρηματοδότηση ύψους 175 εκατ. δολαρίων συνολικά φέτος τα οποία θα επιτρέψουν στην εταιρεία να αυξήσει την παραγωγή της και το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο γύρος χρηματοδότησης διεξήχθη από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz, με τη συμμετοχή άλλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των 8VC, Caffeinated Capital, Elad Gil και NightDragon.

Η εταιρεία με έδρα το Ώστιν του Τέξας επικεντρώνεται κυρίως στο σχεδιασμό και την κατασκευή αυτόνομων σκαφών, τα οποία στοχεύουν να υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά που οι αξιωματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έχουν διακηρύξει ότι είναι απαραίτητα για την κατασκευή του μελλοντικού «υβριδικού στόλου». Δηλαδή, μη επανδρωμένα και αυτόνομα σκάφη με αρχιτεκτονική ανοικτών συστημάτων ικανή να μεταφέρει ένα ευρύ φάσμα φορτίων ανάλογα με την αποστολή.

Η Axelera AI σήκωσε 68 εκατ. δολάρια

Η Axelera AI, εταιρεία του Ευάγγελου Ελευθερίου που πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, είναι σύμφωνα με το Marathon Venture η δεύτερη στη σειρά startup που σήκωσε τα περισσότερα κεφάλαια μέσα στο 2024, φτάνοντας τα 68 εκατ. δολάρια.

Με έδρα το Αϊντχόφεν, η Axelera ΑΙ με ιδρυτές τους Ευάγγελο Ελευθερίου και Fabrizio Del Maffeo ασχολείται με την κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Με τον Έλληνα επιχειρηματία να κατέχει θέση CTO στην startup.

Δραστηριοποιείται ήδη σε 14 χώρες παγκοσμίως, έχει γραφεία μεταξύ άλλων σε Βέλγιο και Ιταλία ενώ ξεκινάει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 50 δις. δολάρια το 2025.

Η Aeovian και τα 50 εκατ. χρηματοδότηση

Η Aeovian Pharamceuticals, με founder τον Στέλιο Τζαννή, πρωταγωνιστεί στο χώρο της φαρμακευτικής, καθώς είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου που αναπτύσσει στοχευμένα και εξαιρετικά επιλεκτικά μικρά μόρια για την αποκατάσταση του κυτταρικού μεταβολικού ελέγχου.

Μέσα στο 2024 η Aeovian σήκωσε χρηματοδότηση που άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στην έρευνα πάνω στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως, της ανθεκτικής επιληψίας TSC, νευρολογικών ασθενειών και των διαδεδομένων ασθενειών της γήρανσης.

Στον γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν οι Apollo Health Ventures, Sofinnova Investments, venBio, Evotec και b2venture ενώ η Wilson Sonsini, Goodrich & Rosati συμβούλευσε την Aeovian Pharmaceuticals σε θέματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη συναλλαγή και διαχειρίζεται τη στρατηγική χαρτοφυλακίου της Aeovian.

Ακολουθεί η Ocient

Η Ocient, του Chris Gladwin και George Kondiles είναι η τέταρτη στη σειρά startup σύμφωνα με το Marathon που σήκωσε τα περισσότερα κεφάλαια το πρώτο 9μηνο, με 49,4 εκατ. δολάρια.

Η Ocient ιδρύθηκε το 2016 και παρέχει λύσεις δεδομένων υπερκλίμακας για σύγχρονες επιχειρήσεις που αντλούν αξία από την ανάλυση τρισεκατομμυρίων αρχείων δεδομένων σε διαδραστικό χρόνο.

Του γύρου χρηματοδότησης ηγήθηκαν η Greycroft και η OCA Ventures, ενώ συμμετείχαν και οι Buoyant Ventures, Levy Family Partners, Riverwalk Capital και Wolf Capital Management.

Συμπεριλαμβανομένου αυτού του γύρου, η Ocient έχει συγκεντρώσει συνολικά 119 εκατ. δολάρια από την ίδρυσή της.

Και η Blueground

Πέμπτη στη σχετική κατάταξη έρχεται η Blouground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου, η οποία μέσα στο 2024 σήκωσε 45 εκατ. δολάρια, επένδυση που ήρθε δύο χρόνια μετά τη χρηματοδότηση-μαμούθ των 180 εκατ. δολαρίων.

Ο νέος γύρος χρηματοδότησης περιλαμβάνει κεφάλαια από το αμερικανικό fund Susquehanna Private Equity Investments καθώς και από υφιστάμενους επενδυτές, όπως η Westcap που συμμετείχε και στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης. Παράλληλα, δάνειο άντλησε η εταιρεία από την Barclays με τη συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC αντικαθιστώντας και αναχρηματοδοτώντας προηγούμενο δανεισμό από τη Silicon Valley Bank.

Στο χαρτοφυλάκιό της μετρά ήδη 15.000 διαμερίσματα σε 32 πόλεις, 17 χωρών, σε όλο τον κόσμο και τους τελευταίους 6-7 μήνες υπέγραψε 5 συμφωνίες franchising, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Ιαπωνία και Ταϊλάνδη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.