27 Ιούλ 2024
READING

CISCO: Ο τεχνολογικός κολοσσός που «κοιτάει» για νέες επενδύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα

4 MIN READ

CISCO: Ο τεχνολογικός κολοσσός που «κοιτάει» για νέες επενδύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα

CISCO: Ο τεχνολογικός κολοσσός που «κοιτάει» για νέες επενδύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα

Εδώ και πάνω από μια 20ετία, ο τεχνολογικός κολοσσός CISCO έχει κάνει…επενδυτική απόβαση στην Ελλάδα, συμβάλλοντας δυναμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Όλα αυτά χρόνια, η CISCO έχει, έχοντας μεγάλο τεχνολογικό υπόβαθρο, έχει υλοποιήσει σειρά πρωτοβουλιών και προγραμμάτων με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Μάλιστα αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, καθώς προτίθεται να ενισχύσει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Τελευταία σημαντική επενδυτική της κίνηση η εξαγορά της ελληνικής startup Code BGP, με την οποία αυξάνει το χαρτοφυλάκιό της, δείχνοντας για ακόμα μια φορά εμπιστοσύνη στο ταλέντο και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Η θυγατρική στην Ελλάδα

Η CISCO έχει εδώ και χρόνια θυγατρική στην Ελλάδα, η οποία, έχει μεγάλη ανάπτυξη, παίρνοντας «καύσιμα» κυρίως από τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και τη συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, όπως την ONEX για την τεχνολογική ανάπτυξη των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

Η CISCO έτρεξε το 2023 με ανάπτυξη που άγγιξε το 40%, στα 12,2 εκατ. ευρώ και με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας, με τα κέρδη προ φόρων να αγγίζουν τα 1,2 εκατ. ευρώ,

Για το 2024 οι στόχοι που έχει θέσει η εταιρεία εντός Ελλάδας είναι η αύξηση της καινοτομίας, η ανάληψη έργων καίριας σημασίας, ενώ παράλληλα κοιτά τρόπους για να αυξήσει τα μερίδιά της στην ελληνική αγορά , μέσα από νέες επενδύσεις και εξαγορές.

Με την CISCO να αναλαμβάνει “μεγάλες” δουλειές μέσα στο 2023, προχώρησε και σε αύξηση του ανθρωπίνου δυναμικού της, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και προηγμένων υπηρεσιών.

Το έργο στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων Ελευσίνας αποτέλεσε ένα από τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας τα προηγούμενα χρόνια και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η ΟΝΕΧ σε συνεργασία με την CISCO έχουν ξεκινήσει ένα επενδυτικό πλάνο τεχνολογικής-ψηφιακή ανάπτυξης των ναυπηγείων, που αναμένεται, όταν ολοκληρωθεί, να αποτελέσει ένα πρωτοποριακό έργο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Στο σχέδιο αναφέρεται ότι στα Ναυπηγεία θα προσφέρονται από υψηλές ταχύτητες ίντερνετ, ρομπότ μέχρι και drones που θα κάνουν τη δουλειά των εργαζομένων στα ναυπηγεία πολύ ευκολότερη και θα μπορέσει να εξυπηρετήσει πολύ μεγαλύτερο όγκο πλοίων από τον αναμενόμενο.

Ωστόσο, εκτός από την αναβάθμιση των ναυπηγείων Ελευσίνας, οι δύο εταιρείες συνεργάζονται και σε αντίστοιχο έργο και για τα ναυπηγεία Σύρου, με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Αυτό το εγχείρημα εστιάζει σε κλάδους όπως η ναυτιλία, η ενέργεια και ο τουρισμός, με την CISCO να συνεργάζεται με startups και επιχειρήσεις για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Επενδύσεις με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η CISCO ήδη από το 2020 λειτουργεί το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

 

Η CISCO ήδη από το 2020 λειτουργεί το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας είναι να  εξελιχθεί σε έναν πολυθεματικό κόμβο καινοτομίας με ισχυρή σύνδεση με τον κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και επιχειρηματικό ιστό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και προεκτάσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας

Παράλληλα για τα επόμενα χρόνια, στόχος είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού στα Βαλκάνια  και σε άλλες περιοχές, ενώ μέσω του κέντρου συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Country Digital Acceleration (CDA) η CISCO υλοποίησε και παρέδωσε περισσότερα από 20 πιλοτικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε πελάτες και συνεργάτες, ενώ οι επισκέπτες του Κέντρου, έχουν ξεπεράσει τους 13.500.

Παράλληλα η εταιρεία έχει εστιάσει στα data centers καθώς εξαιτίας της μεγάλης ενέργειας που καταναλώνουν, η CISCO προσφέρει λύσεις κατασκευάζοντας εξοπλισμό δικτύωσης που θα μπορέσει τελικά να μειώσει στην κατανάλωση ενέργειας κατά σχεδόν 60%.

Η Cisco επενδύει επίσης σε υποδομές δικτύου στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της συνδεσιμότητας και της ψηφιακής υποδομής. Συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στους φοιτητές και υποστηρίζει πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης, με επίκεντρκο την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων.

Επιπλέον, εκτός από τις πολυδιάστατες επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, η Cisco εστιάζει και στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα.

Μέσα στο 2023 η CISCO ξεκίνησε να προσφέρει λύσεις στην Τηλεϊατρική, που επιτρέπουν στους γιατρούς και τους ασθενείς να συνεργάζονται εξ αποστάσεως ενώ προσφέρει λύσεις για την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων υγείας, συμβάλλοντας στην καλύτερη λήψη αποφάσεων από τους γιατρούς και στην παροχή εξατομικευμένης φροντίδας στους ασθενείς.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.