27 Ιούλ 2024
READING

Κορρές: Η στασιμότητα και η «κολλημένη» εξωστρέφεια

5 MIN READ

Κορρές: Η στασιμότητα και η «κολλημένη» εξωστρέφεια

Κορρές: Η στασιμότητα και η «κολλημένη» εξωστρέφεια

Ήταν το 1996, όταν ο φαρμακοποιός Γιώργος Κορρές αποφάσισε να ιδρύσει μία δική του εταιρία, φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, η οποία θα άλλαζε τα δεδομένα στον εγχώριο κλάδο.

Προερχόμενος από μία οικογένεια με δραστηριότητα στον φαρμακευτικό κλάδο και, έχοντας εργαστεί και ο ίδιος ήδη από τα 8 του έτη στο φαρμακείο των γονιών του, το 1988, όντας φοιτητής της φαρμακευτικής, εργάστηκε στο φαρμακείο Τζιβανίδη, το αρχαιότερο φαρμακείο ομοιοπαθητικής στην Αθήνα. Κάπως έτσι άρχισε να κάνει τα πρώτα του πειράματα, αξιοποιώντας φυσικά φαρμακευτικά συστατικά. Αργότερα δημιούργησε το δικό του εργαστήριο ομοιοπαθητικής στα πρότυπα αντίστοιχων εργαστηρίων του εξωτερικού ενώ δεν άργησε να έρθει και η επίσημη ίδρυση της «Κορρές», με φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα βασισμένα στα φυσικά συστατικά, για άνδρες και γυναίκες.

Το βλέμμα του Γιώργου Κορρέ, αλλά και του αδελφού του, Απόστολου, ήταν πάντα προς τη διεθνή επέκταση και γι’ αυτόν τον λόγο στο επίκεντρο της στρατηγικής του βρέθηκε η τοποθέτηση του brand σε αγορές όπως η Αμερική, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Αγγλία κι η Γαλλία. Αργότερα μάλιστα, προσπάθησε να ενισχύσει την παρουσία αυτή. Ταυτόχρονα, μέσω του δικτύου της Profex, έθεσε ως στόχο να επεκταθεί στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ καθώς και ευρύτερα στην Ασία. Το 2017 η Morgan Stanley προχώρησε στην απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών της επιχείρησης, με τον Γιώργο Κορρέ και τα μέλη της οικογένειάς του, να διατηρούν ποσοστό μειοψηφίας, μέσω της εταιρείας Nissos Holdings στην οποία συμμετέχει τόσο η Morgan Stanley μέσω της NHΡΕΑ αλλά και η κινεζικών συμφερόντων Profex, επίσης με μειοψηφικό ποσοστό.

Ωστόσο, το στοίχημα και ο στόχος της εξωστρέφειας φαίνεται πως δεν πετυχαίνει, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση της εταιρίας να εμφανίζει σταθερά καθοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, η συγκεκριμένη ροή ακολουθείται και στην Ελλάδα, παρατηρώντας τα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων ετών.

Αδιαμφισβήτητα το καινοτόμο εγχείρημα και η εμπειρία του Γιώργου Κορρέ έδωσαν, στο παρελθόν, μία υπόσταση στα ελληνικά καλλυντικά, που μέχρι τότε δεν υπήρχε. Παρουσίασε προϊόντα που βασίζονταν σε υλικά της φύσης, απευθύνθηκε σε όλα τα κοινά, γυναίκες και άνδρες και ήρθε να ανταγωνιστεί με δυναμισμό στην ελληνική αγορά, τα ξένης προέλευσης brands, γεγονός που αποτέλεσε ελπιδοφόρα κίνηση για το ελληνικό επιχειρείν.  Όμως τα τελευταία χρόνια η πορεία της εταιρίας εμφανίζεται αρκετά στάσιμη, όσον αφορά την ανάπτυξή της.

Ωστόσο, το στοίχημα και ο στόχος της εξωστρέφειας φαίνεται πως δεν πετυχαίνει, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, με την απόδοση της εταιρίας να εμφανίζει σταθερά καθοδική πορεία σε διεθνές επίπεδο

Το αμερικανικό στοίχημα

Η αμερικανική αγορά βρισκόταν ανέκαθεν στους βασικούς στόχους των αδελφών Κορρέ, όμως τελευταία φαίνεται πως χάνουν σταδιακά το έδαφός της.

Συγκεκριμένα, το 2022 οι πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν σημαντικά, καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να μειώνουν αισθητά τις αγορές τους κυρίως μέσω του καναλιού telemarketing, το οποίο αποτελεί και βασικό πυλώνα των πωλήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.  Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Korres USA είχε το 2022 πωλήσεις 13,4 εκατ. ευρώ έναντι 23,18 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι ζημιές της διογκώθηκαν στα 7,78 εκατ. ευρώ από 2,28 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρίας απέδωσε αυτούς τους αριθμούς, στις επιπτώσεις της πανδημίας και τη μείωση των καταναλωτικών αγορών, την αύξηση των πρώτων υλών για τα προϊόντα, αλλά και την άνοδο στο κόστος μεταφοράς. Η ίδια κατάσταση όμως διαμορφώθηκε και στην αγορά της Κίνας, με τους ιθύνοντες να αποδίδουν τα αρνητικά αποτελέσματα στα πολλαπλά lockdowns. Παρά το πολλά υποσχόμενο deal με την Prefix, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν είχε το εκτόπισμα που πιθανόν να προσδοκούσε η εταιρία.

Από την καινοτομία στη στασιμότητα

Το 2010 οι πωλήσεις του ομίλου βρέθηκαν στις 44,1 εκατ. μειωμένες (κατά 12,4%,), σε σχέση με το 50.4 εκατ. του 2009. Τη χρονιά εκείνη, βρέθηκαν αυξημένες, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, οι πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες έφτασαν τα 15,8 εκατ. ευρώ από 15,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,6%.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2015, η εταιρία έκλεισε τη χρονιά με ενοποιημένες πωλήσεις στα 54,5 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα για το οποίο μάλιστα πρωταγωνιστές ήταν οι διεθνείς αγορές (+22% συγκριτικά με το 2014).

Μέσα στα επόμενα έτη, η «ζυγαριά» άρχισε να γέρνει, καθώς οι πωλήσεις της εταιρίας, κατά τη χρήση του 2020, διαμορφώθηκαν στα 50,98 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 10,54% σε σχέση με τα 60 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (2019), κυρίως λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία στις πωλήσεις στην Ελλάδα. Βεβαίως, επηρεάστηκαν και οι πωλήσεις στο εξωτερικό, αν και στις χώρες όπου ο όμιλος έχει επενδύσει, όπως η ΗΠΑ, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία όπως επίσης και στην Νορβηγία οι πωλήσεις ενισχύθηκαν.

Βέβαια, το 2021 οι πωλήσεις της Κορρές βρέθηκαν στα 56,10 εκατ. ευρώ, από 50,98 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, που σημαίνει αύξηση κατά 10%, γεγονός που έδειχνε ένα σταδιακό comeback στις καλές εποχές αλλά κατά την χρήση του 2022, διαμορφώθηκαν στα 48,25 εκατ. ευρώ από 56,1 εκατ. ευρώ. ευρώ το 2021, μειωμένες κατά 14%. Σύμφωνα με την εταιρεία στην μείωση αυτή αποτυπώνεται η μετάβαση στην αγορά των τηλεοπτικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και η επιβράδυνση της αγοράς της Κίνας.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η ΚΟΡΡΕΣ θα μπορέσει να συνεχίσει σε μια ανοδική πορεία τα επόμενα χρόνια βρίσκοντας ξανά τον δρόμο της για το εξωτερικό στο οποίο μέχρι τώρα δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.