27 Ιούλ 2024
READING

Γιατί όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, η βιομηχανία και το catering επενδύουν στα έτοιμα γεύματα

5 MIN READ

Γιατί όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, η βιομηχανία και το catering επενδύουν στα έτοιμα γεύματα

Γιατί όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, η βιομηχανία και το catering επενδύουν στα έτοιμα γεύματα

Πεδίον δόξης λαμπρόν φαίνεται να αποτελεί ο τομέας των έτοιμων γευμάτων. Όπου μεγάλες αλυσίδες αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων ή παραδοσιακές εταιρείες από το χώρο του catering, επενδύουν ή εισέρχονται σε αυτόν προκειμένου να ενισχύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα και να αποκομίσουν τις υπεραξίες που προσφέρει η δραστηριοποίησή τους σε αυτό το αντικείμενο. Ο τζίρος των έτοιμων και ημιέτοιμων γευμάτων εκτιμάται ότι ξεπερνάει αυτή τη στιγμή τα 500 εκατομμύρια ευρώ, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, καθώς κερδίζουν ολοένα και περισσότερο χώρο στο καλάθι του Έλληνα καταναλωτή.

Σημειώνεται ότι ένας στους δύο – ποσοστό 49% των καταναλωτών – βασίζει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό της διατροφής του στα έτοιμα και ημιέτοιμα φαγητά. Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι η κατηγορία των κατεψυγμένων φαγητών κατέχει ποσοστό περίπου 47% – 50% επί του συνόλου των πωλήσεων έτοιμων γευμάτων, οι κονσέρβες με 25%, τα φαγητά ψυγείου 16% είτε πρόκειται για έτοιμα ή ημιέτοιμα γεύματα με ανοδική πορεία, τα αποξηραμένα φαγητά (σούπες, ζυμαρικά, νούντλς, κ.τ.λ.) 3% και 9,6% τα προϊόντα ζεστής γωνιάς.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τελευταία χρόνια αποτελεί ο όμιλος Σκλαβενίτη. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη το επενδυτικό πλάνο του ομίλου που σχετίζεται με το έτοιμο φαγητό. Η εταιρεία προχωράει στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων γι’ αυτό το σκοπό, την ανάπτυξη του οποίου έχει αναλάβει η ολλανδικήκατασκευαστική εταιρεία Ten Brinke. Στόχος είναι να λειτουργήσει εντός του φετινού καλοκαιριού. Το κτίριο μεικτής χρήσης κατασκευάζεται σε οικόπεδο έκτασης περίπου 42.000 τετραγωνικών μέτρων και διαρθρώνεται σε δύο μονάδες. Στο πατάρι θα βρίσκεται η παραγωγή και στον κάτω όροφο ο χώρος αποθήκευσης.

Στο χορό των έτοιμων γευμάτων συμμετέχει και η ΑΒ Βασιλόπουλος. Τα Έτοιμα Γεύματα με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη, αποτελούν σημείο της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας με τη σφραγίδα του γνωστού σεφ, ενώ θυμίζουμε ότι έκανε κίνηση και με το ψητό κοτόπουλο ΑΒ και ΑΒ Επιλογή από Γιαννιώτικες Φάρμες.

Σε ό,τι αφορά την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, εκτός από τα έτοιμα γεύματα που έχει στα ψυγεία της και προέρχονται από γνωστές βιομηχανίες με παρουσία στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει και μία σειρά κωδικών υπό την ετικέτα «Επιλογή μου» με συνταγές όπως μπιφτέκι πολίτικο ή μπιφτέκι barbeque, διαβλέποντας τις προπτικές που προσφέρει η δραστηριότητα αυτή σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Μερίδιο στην πίτα των έτοιμων γευμάτων μοιράζονται επίσης τα My market, ο Μασούτης αλλά και τα Market In.

Ταυτόχρονα όμως και η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει είσοδο στην κατηγορία αυτή με έτοιμα γεύματα ή γεύματα που απαιτούν ελάχιστη προετοιμασία. Τα εν λόγω  διακρίνονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες όσον αφορά τη μορφή διάθεσής τους: κατεψυγμένα, θερμοκρασίας ψυγείου, θερμοκρασίας περιβάλλοντος, κονσέρβες αποξηραμένα. Η βεντάλια των προϊόντων είναι μεγάλη από όσπρια, ζυμαρικά και ζύμες μέχρι σαλάτες, λαχανικά, κρεατικά, ψαρικά και φρούτα. Ηχηρά ονόματα εγχώριων και πολυεθνικών παικτών όπως Υφαντής, Νίκας, Vivartia, 3άλφα, Trata, Πίνδος, Αγρόκηπος Χαλβατζή, Μπάρμπα Στάθης, Eurocatering, Pescanova, Agrino,Creta Farms, Παλίρροια, Καλλιμάνης.

Η Καλλιμάνης για παράδειγμα έχει δημιουργήσει μία σειρά έτοιμων γευμάτων, με την ονομασία «Πιάτα Ημέρας», όπου σερβίρει συνταγές όπως είναι το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, τα λιγκουίνι με αχιβάδες και άλλους κωδικούς.

Η Trata από την πλευρά της έχει δημιουργήσει για παράδειγμα τα γεύματα «High Protein Meal» που περιέχουν τόνο με φασόλια και σπανάκι ή τόνο με φακές belunga και κολοκύθι. Η 3αλφα έχει εισάγει επίσης στην αγορά τη σειρά οσπρίων «Έτοιμα Φυσικά», με φακές ψιλές, φασόλια μαυρομάτικα, ρεβύθια χονδρά και φασόλια κόκκινα, βρασμένα στον ατμό.

Αλλά και η Pescanova έχει επίσης εισάγει στα σούπερ μάρκετ τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα θαλασσινών όπως η γαριδομακαρονάδα ή το κριθαρότο με γαρίδες.

Στον κλάδο των οπωροκηπευτικών και έχοντας δημιουργήσει τη γνωστή για τις έτοιμες σαλάτες μάρκα, «Φρεσκούλης», η Eurocatering εμπλούτισε την γκάμα με τα έτοιμα γεύματά της το 2021, με τα Super Bowls, που βασίζονται επίσης στη healthy φιλοσοφία.

Η είσοδος της Νίκας στη μικρή λιανική

Στη διάρκεια του 2023 εισήλθαν στην αγορά και τα έτοιμα γεύματα της Νίκας, μέσω του καναλιού της μικρής λιανικής, σε παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, μεγάλα μπακάλικα και καταστήματα delicatessen. Πρόκειται για τα έτοιμα γεύματα της εταιρείας Αμβροσία, η οποία, μαζί με το brand Έδεσμα, εξαγοράστηκε από τη Νίκας και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο.

Οι παραδοσιακοί βιομηχανικοί παίκτες

Από την άλλη πλευρά, οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς catering, κάνουν νέες επενδύσεις για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που φέρνουν οι γρήγοροι ρυθμοί της εποχής, που επιτάσσουν την όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία γευμάτων για έναν εργαζόμενο, μαθητή ή και μία οικογένεια. Παράδειγμα αποτελεί η Γευσήνους, εταιρεία με αντικείμενο το βιομηχανικό catering. Η Γευσήνους δημιούργησε κατάστημα εντός του σημείου πώλησης της MyMarket στην Κάτω Κηφισιά, κάνοντας την αρχή στη συγκεκριμένη συνεργασία. Εκτός των άλλων συνεργάζεται και με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ για την παρασκευή έτοιμων γευμάτων. Για να διευρύνει το εκτόπισμά της στην αγορά, στη διάρκεια του περασμένου Απριλίοου η Γευσήνους απέκτησε το 60% των μετοχών τηης ΤΟΠ ΚΡΑΦΤ Α. Ε., εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ίδιο αντικείµενο και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Από τους ισχυρούς παίκτες της κατηγορίας είναι η Hellenic Catering, του ομίλου Vivartia, η οποία για παράδειγμα δημιουργεί έτοιμα μαγειρεμένα γεύματα σε ατομικές και μαζικές συσκευασίες όπως μουσακάς, παστίτσιο, μοσχάρι κοκκινιστό και άλλους κωδικούς.

Aναπτυσσόμενη είναι και η Korinthian Foods, η οποία ετοιμάζει αυτή την περίοδο την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τζιράρει περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Η βιομηχανική της μονάδα βρίσκεται στην έδρα της εταιρείας στον Σολομό Κορινθίας. Παράλληλα, διαθέτει μια πλήρως εξοπλισμένη μονάδα παραγωγής και στην Κεφαλονιά, ενώ έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και διατηρεί κέντρα αποθήκευσης και διανομής τροφίμων και ειδών βασικής υλικής συνδρομής στην Τρίπολη, στην Πάτρα και στην Κρήτη.

Αυτό τον καιρό ετοιμάζει και μία νέα μονάδα παραγωγής γευμάτων, μια επένδυση συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Η νέα επένδυση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, οπότε και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η μονάδα που θα δώσει στην Korinthian Foods τη δυνατότητα παραγωγής 90.000 μερίδων ημερησίως, εξαπλασιάζοντας την παρούσα παραγωγική ικανότητα των περίπου 15.000 ημερησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.