27 Ιούλ 2024
READING

Οι μεγάλοι παίκτες των σούπερ μάρκετ που ανοίγονται στο franchise

5 MIN READ

Οι μεγάλοι παίκτες των σούπερ μάρκετ που ανοίγονται στο franchise

Οι μεγάλοι παίκτες των σούπερ μάρκετ που ανοίγονται στο franchise

Η τεράστια αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων και των σούπερ μάρκετ δεν σταματά να καταγράφει συνεχείς εξελίξεις που απασχολούν τον κλάδο του επιχειρείν. Αναδιοργανώσεις, χάραξη νέων στρατηγικών, με φόντο τις πληθωριστικές πιέσεις και το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις αγορές που καταγράφεται ο πιο έντονος ανταγωνισμός, με την «πίτα» να μοιράζεται ανάμεσα σε μεγάλους παίκτες.

Μία από τις νέες πρωτοβουλίες και επενδυτικές κινήσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει κάποιοι από αυτούς, είναι η επέκταση του μοντέλου franchise, που στόχο έχει κυρίως την ανάπτυξη μικρότερων καταστημάτων, κάποια από αυτά με διευρυμένο ωράριο, που έχουν πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Το μοντέλο αυτό σχετίζεται με την ταχύτατη ανάπτυξη των convenience stores, αλυσίδες καταστημάτων τα οποία, αφενός ενσωματώνουν σε ένα κατάστημα επιχειρήσεις όπως ο φούρνος, το περίπτερο ή παντοπωλείο, το μανάβικο, το κρεοπωλείο και τα τυροκομικά, ακόμη και το καφέ, αφετέρου, εφαρμόζουν ευέλικτο ωράριο, παραμένοντας διαθέσιμα για το κοινό ακόμη και μέχρι αργά το βράδυ, ή εν μέσω αργιών.

Το target group για το μοντέλο των franchise που θέτουν στο επίκεντρο της στρατηγικής τους οι μεγάλοι λιανέμποροι αφορά ένα κοινό το οποίο έχει ανάγκη για άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση, λόγω του περιορισμένου χρόνου στην καθημερινότητα. Η τάση αυτή ενισχύθηκε μάλιστα στην πανδημία, αλλά συνεχίζεται και στο σήμερα, δημιουργώντας επενδυτική ευκαιρία που εντόπισαν και εκμεταλλεύτηκαν οι εταιρείες.

Ας δούμε όμως με ποιο τρόπο ενσωματώνει το μοντέλο του franchise κάθε παίκτης του λιανεμπορίου.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ο αρχηγός του franchise

Αδιαμφισβήτητα, ηγέτης στον τομέα του franchise έχει αναδειχθεί  ο ΑΒ Βασιλόπουλος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μία μεγάλη στροφή προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη αυτού του μοντέλου αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής που έχει χαράξει η διοίκηση για το παρόν, αλλά και το επόμενο διάστημα. Με βάση αυτή, αρκετά είναι τα νέα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το τελευταίο διάστημα, με το βάρος να πέφτει στα καταστήματα shop&go τα οποία μάλιστα λειτουργούν και σε ώρες εκτός του συμβατικού ωραρίου, αλλά και Κυριακές.

Ακόμη περισσότερο, η εταιρία ΑΒ αποφάσισε να παραχωρήσει έναν σημαντικό αριθμό εταιρικών καταστημάτων σε συνεργάτες franchise, ήδη από την αρχή του 2024. Όπως αναφέρει η εταιρία έχει αναγνωρίσει ήδη από το 2012 το ανερχόμενο επιχειρηματικό πεδίο των αστικών καταστημάτων ευκολίας, θέτοντας τις βάσεις για αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο της franchise λογικής, η ΑΒ αναπτύσσει τα καταστήματα «ΑΒ Shop&Go», καταστήματα πόλης που προσφέρουν ταχύτητα και αμεσότητα στην εξυπηρέτηση και τα «ΑΒ Συνεργάτες» που αφορούν την περιφέρεια και τη νησιωτική Ελλάδα.

Η ΑΒ απαριθμεί σήμερα πάνω από 500 καταστήματα που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Από αυτά, τα 230 καταστήματα αποτελούν ΑΒ franchise, με τα 80 να είναι ΑΒ Συνεργάτης και τα 154 AB Shop & Go.

Ηγέτης στον τομέα του franchise έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα ο ΑΒ Βασιλόπουλος

Τον δρόμο ακολουθούν και οι υπόλοιποι

Την τάση ανάπτυξης μέσω των franchise έχουν ακολουθήσει βέβαια, αν και σε μικρότερο βαθμό, και οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου. Για παράδειγμα, τα My Market, του ομίλου Metro, με αφετηρία το κατάστημα franchise της Κυψέλης το 2021, λανσάρισαν στην αγορά μία εναλλακτική πρόταση που στοχεύει επίσης στην γρηγορότερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση, τα My Market Local, αλλιώς τα σούπερ μάρκετ «γειτονιάς» της εταιρίας. Στόχος του επενδυτικού πλάνου ήταν μάλιστα η εταιρία να φτάσει τα 80 έως 85 σημεία franchise με την ταμπέλα My market Local έως και το 2025. Αυτή τη στιγμή, τα My Market στην Ελλάδα φτάνουν τα 227 καταστήματα, με τα 22 να αποτελούν επιλογές My Market Local, δηλαδή franchise καταστήματα.

Από την άλλη, ο πρωτοπόρος παίκτης των convenience stores Ok! Anytime Markets, έχει θέσει ως στόχο για το 2024 να γίνει ολική ανακαίνιση όλων των καταστημάτων που προστέθηκαν στο δίκτυο της και να λειτουργήσουν – όσα δεν λειτουργούν ήδη – με την μέθοδο του franchise. Από τη βάση τους, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπ’ αυτό το μοντέλο. Να υπενθυμίσουμε ότι τα καταστήματα ΟK! αποτελούν μια μορφή μίνι σούπερ μάρκετ, εμβαδού 80 έως 120 τ.μ., ενώ εφαρμόζουν από την αρχή της λειτουργίας τους ωράριο λειτουργίας καθημερινά από τις 8.00 πμ. έως τις 23.00 μμ.. Από την άλλη, τα OK Grocery, super market & deli, που παρουσιάστηκαν αργότερα στην αγορά αποτελούν μια πρόταση που συνδυάζει αρμονικά τα χαρακτηριστικά ενός παραδοσιακού παντοπωλείου όπως το οικείο περιβάλλον, την άμεση εξυπηρέτηση. Τα καταστήματα Ok! Anytime Market είναι αυτή τη στιγμή 116, ενώ τα Grocery αποτελούνται από 63 καταστήματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μασούτης που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πιλοτική επέκταση μέσω franchise με νέα καταστήματα το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα από τα, μικρότερου μεγέθους, Express Market καταστήματα που αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρίας, τις οποίες μοιράστηκε με το The Total Business, είναι 159, με την προαναφερθείσα επωνυμία. Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λειτουργήσει ένα franchise κατάστημα στη Χαλκιδική, με το επόμενο άνοιγμα να τοποθετείται στις αρχές Ιουλίου στη Ρόδο.

Άνοιγμα στα franchise έχει κάνει όμως και η Σκλαβενίτης, που λειτουργεί 454 καταστήματα με τη συγκεκριμένη επωνυμία στην Ελλάδα (καταστήματα Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.), ενώ ο όμιλος συνολικά καταγράφει 525 καταστήματα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρίας, τα καταστήματα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή με τη μέθοδο franchise είναι 26, ενώ στα πλάνα βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου των συγκεκριμένων.

Παράλληλα, η ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ ανέπτυξε και εξελίσσει διαρκώς ένα οργανωμένο δίκτυο franchise. Πρόκειται για τα καταστήματα «Κρητικός» 200-250 τ.μ., με μικρό αποθηκευτικό χώρο σε αστικές περιοχές και περιφέρεια που εστιάζουν στη γρήγορη εξυπηρέτηση. Ωστόσο, υπό αυτό το μοντέλο λειτουργούν και τα καταστήματα «Κρητικός» Mini Market, μικρά και οργανωμένα καταστήματα 80-100 τ.μ., με μικρό αποθηκευτικό χώρο και με φιλικό-οικείο χαρακτήρα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Συνολικά, υπό τη μέθοδο του franchise λειτουργούν αυτή τη στιγμή πανελλαδικά 52 καταστήματα, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.