27 Ιούλ 2024
READING

Χαρτογράφηση των εταιρειών πληροφορικής – Υψηλοί τζίροι και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

4 MIN READ

Χαρτογράφηση των εταιρειών πληροφορικής – Υψηλοί τζίροι και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Χαρτογράφηση των εταιρειών πληροφορικής – Υψηλοί τζίροι και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης

Μεγάλη ανάπτυξη έχουν δει τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες πληροφορικής, με τους τζίρους το έτος που πέρασε να είναι ανεβασμένοι, τα ταμεία τους γεμάτα, ενώ όλες πλέον έχουν προσανατολιστεί στην ανάπτυξή τους μέσω και εξαγορών.

Οι τρόποι να αναπτυχθούν οι εταιρείες είναι μέσα από την οργανική ανάπτυξη, η οποία όμως είναι πιο χρονοβόρα, ενώ ο δεύτερος είναι μέσω εξαγορών έτοιμων εταιρειών, οι οποίες έχουν συγκεκριμένο πελατολόγιο, είναι εξωστρεφείς και σε βάθος χρόνου αναμένεται να βοηθήσουν τα μέγιστα στην αύξηση των εσόδων των μητρικών εταιρειών πληροφορικής.

Παράλληλα, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εκτοξεύσει το ανεκτέλεστο έργων, αποτελώντας τη κότα με τα χρυσά αυγά, αφού μέσα από αυτά οι εταιρείες πληροφορικής αναμένουν μεγάλη αύξηση των κερδών του τα επόμενα χρόνια.

Ποιες κυριαρχούν σε τζίρο και πωλήσεις

Η Unisystems, το διαμάντι του ομίλου Quest όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας είναι βάσει τζίρου 2023 η μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής.

H Unisystems το 2023 έκανε πωλήσεις της τάξης των 215 εκατ. ευρώ, με πάνω από τον μισό κύκλο εργασιών να προέρχεται από δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό. Το 2024 η Unisystems αναμένεται να επικεντρωθεί στα έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ελληνικού Κράτους, στην προσφορά καθετοποιημένων λύσεων στον Τραπεζικό τομέα της ΝΑ Ευρώπης, ενώ παράλληλα, συνεχίζουμε την ανάπτυξή μας στις αγορές της Ε.Ε. με λύσεις όπως υπηρεσιών πληροφορικής, Managed Services, cloud, cyber security, data analytics.

Το σημαντικότερο ωστόσο, όπως άλλωστε δηλώνουν και στελέχη της εταιρείας, είναι το ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων, το ποσό του οποίου ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ (πάνω από 300 εκατ. ευρώ αφορούν έργα τα οποία τρέχει η εταιρεία στο εξωτερικό), γεγονός αναδεικνύει τη δυναμική της εταιρείας και του αποτυπώματός της στην αγορά, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές.

Η Space Hellas επίσης είναι μια εταιρεία η οποία έχει μεγάλα μερίδια αγοράς στην πληροφορική και ο τζίρος της είναι από τους υψηλότερους στον κλάδο.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου Space Hellas για το 2023 ανήλθε στα 148,1 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 22,72% έναντι του 2022, όπου ήταν 120,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 30,9 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2022.

Η Space, που δραστηριοποιείται στο κλάδο της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και κρίσιμων υποδομών, είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου εισηγμένες στο Χρηματιστήριο βάσει τζίρου, ενώ η κεφαλαιοποίησή της φτάνει τα 46 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικότερο asset της Space είναι η θυγατρική SingularLogic, η οποία και έτρεξε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις το 2023 (2 εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, 2 δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις).

Epsilon Net-Entersoft: Υψηλοί τζίροι, οδεύουν εκτός ΧΑ

Epsilon Net και Entersoft, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες βάσει τζίρου στον κλάδο πληροφορικής, απασχόλησαν ιδιαίτερα την αγορά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, καθώς αμφότερες ετοιμάζουν «τη μεγάλη έξοδο» από το Χρηματιστήριο.

Η Epsilon Net έγραψε το 2023 τζίρο στα 93,23 εκ. ευρώ, έναντι 75,11 εκ. ευρώ κατά την χρήση του 2022, σημειώνοντας αύξηση 24,13%. Ωστόσο η έξοδος της εταιρείας που είναι από τους ηγέτες στην αγορά του business software από το ΧΑ αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Το σχήμα Ιωάννης Μίχος-Εθνική Τράπεζα και General Atlantic από τα τέλη Απριλίου έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εξαγοράς όλων των μετοχών της εισηγμένης, με σκοπό να προχωρήσουν σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση και να την οδηγήσουν εκτός ΧΑ.

Το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή για τη δημόσια πρόταση αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη την αποτίμηση της Epsilon Net, καθώς η αγοραία αξία των μετοχών θα ανέλθει στα 650,4 εκατ. ευρώ.

O όμιλος απασχολεί σήμερα πάνω από 1500 εργαζόμενους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει πάνω από 150.000 επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Παράλληλα είναι η εταιρεία που έχει προχωρήσει στις περισσότερες εξαγορές από τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουν μεγάλη αξία στον όμιλος.

Αντίστοιχη, αλλά όχι ακριβώς ίδια περίπτωση, αποτελεί η Entersoft. Η οποία πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι θα εξαγοραστεί από το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, έναντι 240 εκατ. ευρώ.

Η Entersoft, η οποία ασχολείται στο business software, είχε έσοδα 37,8 εκατ. ευρώ, το 2023, καταγράφωντας αύξηση 28% σε σχέση με το 2022. Το 2023 ολοκληρώθηκαν 4 νέες εξαγορές, νέα προϊόντα λανσαρίστηκαν στην αγορά, επιτεύχθηκε είσοδος σε νέες κάθετες αγορές, και ολοκληρώθηκε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής με την συγχώνευση εταιρειών στην Ρουμανία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.