27 Ιούλ 2024
READING

Ζαγόρι: Η παντοτινή σύνδεση με το περιβάλλον

4 MIN READ

Ζαγόρι: Η παντοτινή σύνδεση με το περιβάλλον

Ζαγόρι: Η παντοτινή σύνδεση με το περιβάλλον

Το Ζαγόρι έχει καταφέρει μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, ήδη από το 1988, οπότε και ξεκίνησε η ιστορία του από τους αδελφούς Αλκιβιάδη και Κωνσταντίνο Χήτο, να χτίσει ισχυρούς δεσμούς με το ελληνικό κοινό και να διατηρηθεί στο μυαλό του άρρηκτα συνδεδεμένο με το στοιχείο της φύσης για δύο λόγους. Αφενός γιατί αφορά ένα αγνό αγαθό της, απαραίτητο για τη ζωή, αφετέρου γιατί έχει συσχετιστεί με το τοπωνύμιο, την περιοχή του Ζαγορίου, που χαρακτηρίζεται από φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς. Το Ζαγόρι ουσιαστικά την ανέδειξε πριν από πολλά χρόνια στο ευρύ κοινό, βάζοντας έστω και υποσυνείδητα, το δικό του «λιθαράκι» στο τουριστικό ενδιαφέρον που εντοπίζεται έκτοτε για την περιοχή. Ξεκινώντας το ταξίδι του από την οροσειρά της Βόρειας Πίνδου, το νερό Ζαγόρι φτάνει στο τραπέζι μας και μαζί του φέρνει στο μυαλό του καταναλωτή αναμνήσεις και νοσταλγία για τη φύση του τόπου.

Κάπως έτσι, συνδέθηκε με το περιβάλλον, την ελληνικότητα και την παράδοση, μέσα από καλά μελετημένες μεθόδους επικοινωνίας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του κοινού και ένα διατηρούμενο brand loyalty που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο όνομά του. Όμως η εταιρία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, που το κατευθύνει, δίνει έμφαση στο κεφάλαιο «περιβάλλον», μέσα από ποικίλες δράσεις.

Ο βραχνάς του πλαστικού και οι κινήσεις του Ζαγόρι γι’ αυτό

Η παραγωγή και τελικά, η απόρριψη του πλαστικού στο περιβάλλον, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, απασχολεί εδώ και χρόνια την κοινή γνώμη και αποτελεί έναν από τους πιο καταλυτικούς παράγοντες της ρύπανσης του περιβάλλοντος, των ωκεανών, της θαλάσσιας πανίδας, αλλά και όχι μόνο.

Ως μία εταιρία που βασίζεται στην πώληση των προϊόντων μέσα από πλαστικές φιάλες, δεν θα μπορούσε – και οφείλει – να μην μεριμνήσει για τη χρήση πλαστικού. Για τον λόγο αυτό, η εταιρία έχει επιστρατεύσει τη λύση του ανακυκλωμένου πλαστικού, ενώ επικοινωνιακά, προωθεί την κυκλική οικονομία, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές να ακολουθήσουν τις αρχές και πρακτικές της ανακύκλωσης και επανάχρησης. Έτσι, από το 2010, αποτελεί μέλος του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», ένα σύστημα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και λειτουργία της ανακύκλωσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, με τη συνεργασία του εκάστοτε  Δήμου, η εταιρία έχει τοποθετήσει περίπτερα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, επιβραβεύοντας τους καταναλωτές που ανακυκλώνουν.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατευθύνεται εδώ και χρόνια στην πράσινη φιλοσοφία και τον στόχο της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσον αφορά και την παραγωγή

Επίσης, στο πλαίσιο της «πράσινης» μετάβασής της, η εταιρία του νερού Ζαγόρι, λανσάρισε το 2020 τη νέα σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό, ενώ πρόκειται για 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Το γεγονός αυτό μάλιστα δηλώνει την αποφασιστικότητα της εταιρίας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, όσον αφορά αυτό το κομμάτι, καθώς πρόκειται για ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%). Πιο αναλυτικά, η κίνηση αυτή αφορά τους κωδικούς ΖΑΓΟΡΙ mini 330ml, το ΖΑΓΟΡΙ ATHLETIC 750ml και το ΖΑΓΟΡΙ 750ml, καθώς και όλη η σειρά ανθρακούχου Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling. Σταδιακά μάλιστα η εταιρία σκοπεύει να επεκτείνει αυτή τη φιλοσοφία σε όλους τους κωδικούς.

Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ κατευθύνεται εδώ και χρόνια στην πράσινη φιλοσοφία και τον στόχο της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσον αφορά και την παραγωγή. Έτσι, το 2020 ξεκίνησε συνεργασία με την Protergia, για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις της που θα προέρχεται από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Απώτερος στόχος βέβαια, σταδιακά η εταιρία να μετατραπεί σε μία πράσινη επιχείρηση.

Το Ζαγόρι αγαπά τον τόπο του και το δείχνει μέσα από έναν αγώνα δρόμου και ευαισθητοποίησης

Το νερό Ζαγόρι αγαπά τον τόπο του, η εταιρία γνωρίζει καλά ότι το καταναλωτικό κοινό το έχει συνδέσει με αυτόν και φροντίζει να διατηρεί ισχυρούς τους δεσμούς μέσα στον χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, από το 2011, μέσα από τη χορηγία του στον αγώνα δρόμου Zagori Mountain Running, καλεί το κοινό να συμμετάσχει στον αγώνα δρόμου με διττό χαρακτήρα, φιλανθρωπικό, αλλά και περιβαλλοντικό, ενώ παράλληλα προωθεί την παράδοση και ομορφιά του τόπου.

Στο πλαίσιο του Zagori Mountain Running υλοποιείται μία σειρά από δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Τύμφης, όπου και φιλοξενείται ο αγώνας δρόμου.

Το 2018, με σύνθημα «Αγαπώ και Σέβομαι το Βουνό» η διοργάνωση προγραμμάτισε δράσεις ευαισθητοποίησης κατά το διήμερο των αγώνων μεταξύ άλλων στο δημοφιλές πια και άκρως τουριστικό Τσεπέλοβο και τους Κήπους. Οι δράσεις αφορούσαν τον καθαρισμό των μονοπατιών αλλά και τη διάθεση μέρους των εσόδων από την πώληση συλλεκτικού buff για την προστασία του υπό απειλή με εξαφάνιση αγριόγιδου της Πίνδου.

Επίσης, κάθε χρονιά μέσω ειδικών κάδων ανακύκλωσης συλλέγεται κάθε μπουκάλι των αθλητών, συμβάλλοντας στη διεξαγωγή μίας αθλητικής διοργάνωσης με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.