25 Ιούλ 2025
READING

Στο παγκόσμιο ραντάρ οι ελληνικές startup – Κεφάλαια άνω του 1 δις. το 2024

4 MIN READ

Στο παγκόσμιο ραντάρ οι ελληνικές startup – Κεφάλαια άνω του 1 δις. το 2024

Στο παγκόσμιο ραντάρ οι ελληνικές startup – Κεφάλαια άνω του 1 δις. το 2024

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αγορών συνεχίζει να βρίσκεται και το 2024 το ελληνικό startup οικοσύστημα, καθώς «ψήνονται» νέες επενδύσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να «μπουν» στην αγορά κεφάλαια άνω των 1 δις. ευρώ για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων.

Παράλληλα και η ευρωπαϊκή αγορά των startups φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς το α’ τρίμηνο του 2024, με τις χρηματοδοτήσεις των VCs να καταγράφουν αύξηση κατά 5% σε σχέση με αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και να διαμορφώνονται στα επίπεδα των 14 δισ. δολαρίων.

Στο top 50 παγκοσμίως η Ελλάδα

Βέβαια, από αυτή την…έκρηξη επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο στο πεδίο των νεοφυών επιχειρήσεων δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια παραμένει στο top 50 των χωρών παγκοσμίως. Κάτι που κατάφερε και για το 2024 ενώ παράλληλα τρεις ελληνικές πόλεις κατατάσσονται στις πρώτες 1.000 θέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της StartupBlink η Ελλάδα βρίσκεται στην 49η θέση παγκοσμίως, ενώ και στη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα βρέθηκε στην 19η θέση. Παράλληλα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο βρίσκονται στις κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως, με την πρωτεύουσα να βρίσκεται στην 120η θέση, η πόλη του Βορρά στην 470η, και την πόλη της Κρήτης να κατακτά την 759η θέση.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση «η Ελλάδα ανακάμπτει επιτέλους από μια εξαιρετικά επιζήμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008». Μάλιστα αναφέρεται ότι η Ελλάδα τιμήθηκε με το Βραβείο Χώρα της Χρονιάς του Economist για τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις στάση, προωθώντας ενεργά την ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων startups. Αυτό το περιβάλλον έχει ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Τα σημαντικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν τόσο το Viva Wallet όσο και την PeopleCert που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε αποτιμήσεις το 2022. Ιστορίες επιτυχίας όπως αυτές εμπνέουν τους επιχειρηματίες και ενισχύουν τα κίνητρα σε όλα τα οικοσυστήματα».

Μπαίνουν νέα κεφάλαια

Αν και το 2024 κρίνεται πιο αδύναμο συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία αναμένεται να μπουν φρέσκα κεφάλαια στο ελληνικό startup οικοσύστημα, τα οποία αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. Παράλληλα εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρχουν 35 funds που θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει περί τα 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαια τα οποία επενδύει από κοινού με υφιστάμενα και νέα funds. Μέχρι σήμερα η ΕΑΤΕ έχει δεσμεύσεις για συμμετοχή 600 εκατ. ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια, στο τέλος του 2023 είχε τοποθετήσει 380 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει στο 1 δισ.

Τον τελευταίο μήνα, δύο νέα funds μπήκαν στο «group» των VCs και private equity funds που συμμετέχουν με την ΕΑΤΕ. Πρόκειται για το Apeiron, το οποίο ξεκινά με 25 εκατ. ευρώ και το IGrow Venture Capital Fund, το οποίο αναμένεται να διαθέσει για επενδύσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η ΕΑΤΕ συμμετέχει και στο νέο Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων που δημιουργήθηκε για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων. Το επενδυτικό ταμείο το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Υπερταμείου θα κατευθύνει κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην πράσινη μετάβαση, την κυκλική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την μπλε οικονομία και υποδομές, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στις μεγάλες επιτυχίες της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται η συμφωνία συνεπενδύσεων ύψους 400 εκατ. δολαρίων της ΕΑΤΕ με το κρατικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, Mubadala και τη δέσμευση του κρατικού ταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών του Αμπού Ντάμπι, ADQ, για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Οι startups που σήκωσαν 500 εκατ. ευρώ το 2024

Από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα οι startups με ελληνικό DNA έχουν σηκώσει 488 εκατ. δολάρια σε 46 γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους συμμετείχαν 42 εγχώριοι και διεθνείς επενδυτές. Από αυτά, τα 181 εκατ. δολάρια κατευθύνθηκαν σε startups με παρουσία στην Ελλάδα, μέσα από 24 γύρους χρηματοδότησης.

Ένα από τα μεγαλύτερα deals ήταν αυτό της Blueground, η οποία «σήκωσε» 45 εκατ. δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης (series D).

Επίσης και η γνωστή ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct σήκωσε περί τα 32 εκατ. δολάρια, τα οποία προήλθαν από τη βρετανική ETF Partners.

Το γεγονός ότι ακόμα οι ελληνικές startup συνεχίζουν να προσελκύουν επενδυτές αλλά και να κάνουν σημαντικά ανοίγματα σε νέες αγορές και να βελτιώνουν τα μεγέθη τους, κρίνεται από την αγορά ως ψήφος εμπιστοσύνης της παγκόσμιας αγοράς, τόσο στο ελληνικό επιχειρείν όσο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.