27 Ιούλ 2024
READING

Lidl: Η 25ετης παρουσίας, τα 230 καταστήματα και η τόλμη με τα προϊόντα Νώμα

5 MIN READ

Lidl: Η 25ετης παρουσίας, τα 230 καταστήματα και η τόλμη με τα προϊόντα Νώμα

Lidl: Η 25ετης παρουσίας, τα 230 καταστήματα και η τόλμη με τα προϊόντα Νώμα

Όταν το μακρινό, πλέον, 1999, ο όμιλος Schwarz αποφάσιζε να φέρει και στη χώρα μας την αλυσίδα εκπτωτικών σούπερ μάρκετ Lidl, η υποδοχή ήταν μάλλον χλιαρή από το ελληνικό κοινό. Είναι τα χρόνια που η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στο ευρώ, οι τράπεζες μοιράζουν χρήμα «χωρίς αύριο» και λίγοι είναι εκείνοι που συγκινούνται από τις χαμηλότερες τιμές.

Αντιθέτως, το γεγονός ότι τα -δέκα στον αριθμό στην αρχή – καταστήματα που άνοιξαν δεν μοιάζουν σε πολλά με εκείνα του ανταγωνισμού, αφού δεν χαρακτηρίζονται από πολυτέλεια, καθιερώνει τα Lidl στην ευρεία καταναλωτική συνείδηση ως μία επιλογή για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Εξάλλου, δεν αργεί να βγει η φράση «από τα Lild» όταν κάποιος ήθελε να χαρακτηρίσει ένα πράγμα ως κακής ποιότητας. Ήταν όμως έτσι τα πράγματα;

Στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, πολλά πράγματα άλλαξαν. Αρχικά, η αλυσίδα πλέον λειτουργεί 230 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία μάλιστα είναι ιδιόκτητα καθώς δεν υπάρχει κάποιο «franchise», ενώ και οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τους 6.700.

Ακόμα, η Ελλάδα ήρθε αντιμετώπιση με μία μακρόχρονη και εξαιρετικά σκληρή οικονομική κρίση, που περιόρισε το εισόδημα των νοικοκυριών δραματικά και ανάγκασε τους καταναλωτές να «μετράνε» κάθε ευρώ που ξόδευαν. Κάπως έτσι, τα Lild ξαφνικά δεν έμοιαζαν μια επιλογή για τους… φτωχούς, αλλά μία επιλογή για τον καθένα που ήθελε να πληρώσει μόνο για όσα αγοράζει, στην πραγματική τους αξία και όχι για περιττές πολυτέλειες που δεν συγκινούσαν πλέον τον κόσμο.

Η καθοριστική αλλαγή της «εικόνας»

Το πιο σημαντικό όμως που άλλαξε, είναι η εικόνα των σούπερ μάρκετ στη συνείδηση των πελατών. Τα Lidl ποτέ δεν έκρυψαν την αλήθεια τους. Δεν επιχείρησαν να εντυπωθούν στην καταναλωτική συνείδηση σας ένα πολυτελές σούπερ μάρκετ, αλλά υπηρέτησαν το concept τους με συνέπεια και συνέχεια. Έτσι, χωρίς να επιβάλλουν την παρουσία τους, περίμεναν το κοινό να έρθει προς εκείνα. Κι όταν το κοινό πλησίασε και γνώρισε πραγματικά τα σούπερ μάρκετ Lidl άρχισαν να διαλύονται και οι μύθοι που αναφέραμε νωρίτερα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως τα Lidl δεν άλλαξαν την φιλοσοφία τους, και την ταυτότητά τους, έκαναν κι εκείνα ένα βήμα προς την ελληνική πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, όταν ξεκίνησαν, διέθεταν μία μικρή γκάμα περίπου 900 «ανώνυμων» προϊόντων. Πλέον, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει, καθώς οι κωδικοί έχουν αυξηθεί σε 2.500, στους οποίους συναντάμε πολλά επώνυμα προϊόντα, ενώ το 60% του τζίρου προέρχεται από πωλήσεις προϊόντων Ελλήνων προμηθευτών.

Η «στροφή» αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνάνε τα 1,4 δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, έχει οδηγήσει τα Lidl στην πρώτη τριάδα από άποψη τζίρου στη χώρα μας, καθώς πλέον αποτελεί μία συνειδητή επιλογή των καταναλωτών, ασχέτως εισοδήματος.

Τα προϊόντα Νώμα και Γαλπό που έκαναν τη διαφορά

Αναφέραμε νωρίτερα ότι το 60% του τζίρου των Lidl προέρχεται από προϊόντα Ελλήνων παραγωγών. Κι εδώ ακριβώς είναι η γενναία κίνηση από την πλευρά των γερμανικών σούπερ μάρκετ. Από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι η ελληνική πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη που συναντά στην πλειοψηφία των κρατών που δραστηριοποιείται, αποφάσισε να μη λειτουργήσει δογματικά αλλά να προσαρμοστεί επιτυχημένα στα ελληνικά «θέλω».

Κάπως έτσι φτάσαμε στα προϊόντα Νώμα, τα οποία πουλάει από τα ράφια των καταστημάτων της. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας με Έλληνες παραγωγούς και αγρότες, καθώς η Lidl επιχειρεί μέσω της συγκεκριμένης σειράς να προσφέρει στους καταναλωτές τα αρώματα, τις γεύσεις και τις αναμνήσεις από κάθε τόπο της χώρας. Η συγκεκριμένα σειρά προϊόντων περιλαμβάνει εμβληματικές γεύσεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Ελλάδας!

Σημειώνεται ότι η Lild δε σταμάτησε εδώ αλλά σύναψε συνεργασία με την «Κολιός», με αποτέλεσμα τη δημιουργία της σειράς «ΓΑΛΠΟ» στην οποία συναντάμε προϊόντα όπως γάλα, φέτα, λευκό τυρί, και γιαούρτι, αλλά και την σειρά «Τρεις Βοσκοί» που περιλαμβάνει γραβιέρα Κρήτης, κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, ημίσκληρο τυρί, καπνιστό τυρί και κεφαλοτύρι.

Ακόμα, η συμφωνία των δύο πλευρών περιλαμβάνει και την παραγωγή προϊόντων για τη σειρά με το σήμα «Milbona» της LIDL, η οποία βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι κινήσεις αυτές ήταν εξαιρετικής σημασίας καθώς επέτρεψαν στη Lidl και να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως discounter αλλά και να προσελκύσει το ελληνικό κοινό. Με αυτή την στρατηγική η Lidl κατάφερε να κρατήσει το μηνυμά της καθαρό αλλά συνεχώς να το εμπλουτίζει και να προσθέτει αξία. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Τα επόμενα σχέδια και η μείωση των τιμών

Σημαντικές ήταν οι ειδήσεις που προέκυψαν και από τη γιορτή της εταιρείας για τα 25 χρόνια της στην Ελλάδα.

Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Martin Brandenburger, πρόεδρος διοίκησης της Lidl Ελλάς και της Lidl Κύπρου η Lidl Ελλάς προχωρά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ έως το 2026, οι οποίες θα κατευθυνθούν στη δημιουργία νέων καταστημάτων, την βελτίωση των εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν αλλά και σε «πράσινες» δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Σημειώνεται ότι η Lidl Hellas στηρίζει τη συνεργασία της με τους Έλληνες προμηθευτές ολοκληρώνοντας την αποπληρωμή τους εντός 41 ημέρες έναντι 117 ημερών που είναι ο μέσος όρος της αγοράς.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα λειτουργήσει ένα νέο κατάστημα στην Αθήνα, ενώ από τον Ιούνιο λειτουργεί πιλοτικά το πρώτο self checkout ταμείο στη Σίνδο. Μάλιστα σε δύο μήνες το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, ενώ μέχρι τα τέλη του 2026 υπάρχει σχέδιο προκειμένου τα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης να επεκταθούν σε όλα τα καταστήματα του δικτύου.

Σημειώνεται ότι τα Lidl από το τέλος Ιουλίου θα δίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονική απόδειξη και όχι έγχαρτη στους κατόχους της κάρτας Lidl Plus, ενώ, αναφορικά με το «καυτό» θέμα των τιμών, έγινε γνωστό ότι τον Ιούνιο έχουν μειωθεί κατά 2,5% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Με μεθοδικές κινήσεις τα Lild καθιερώθηκαν στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών

Με αυτή την στρατηγική  η Lidl κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων καταναλωτών και να παραμένει ανάμεσα στους 3 μεγαλύτερους “παίκτες” της αγοράς των super market.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.