19 Σεπ 2024
READING

Το Κτήμα Βαρώτσου έδωσε αξία και τυποποίησε μαύρη βιολογική σταφίδα Κορίνθου

4 MIN READ

Το Κτήμα Βαρώτσου έδωσε αξία και τυποποίησε μαύρη βιολογική σταφίδα Κορίνθου

Το Κτήμα Βαρώτσου έδωσε αξία και τυποποίησε μαύρη βιολογική σταφίδα Κορίνθου

Σε μία περίοδο έντονης οικονομικής και εργασιακής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, το 2015, ο Κώστας Βαρώτσος, επένδυσε στο ακαδημαϊκό του υπόβαθρο ως γεωπόνος αλλά και στην οικογενειακή περιουσία, με κτήματα που δημιούργησε ο παππούς του και στη συνέχεια ο πατέρας του ανέπτυξε σε αυτά βιολογικές καλλιέργειες. Αποφάσισε να εμπλακεί και ο ίδιος ενεργά στο εγχείρημα, αξιοποιώντας τη γη που είχε στη διάθεσή του και βρίσκεται στην περιοχή της Αλφειούσας στην επαρχία Ολυμπίας. Το κύριο προϊόν που καλλιεργούσε μεταξύ άλλων αγροτικών αγαθών, ήταν η μαύρη κορινθιακή σταφίδα. «Ο πατέρας μου εκτός από γεωπόνος ήταν από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα, ιδρυτής του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Ηλείας κατά τη δεκαετία του ’90. Έτσι σιγά σιγά μπήκα και εγώ στην κουλτούρα της βιολογικής γεωργίας. Κάποια στιγμή συζητώντας με δύο φίλους γραφίστες, ονόματι ‘TypicalOrganization’, δηλαδή τον Τζόσουα Ολστχέρν και τον Κώστα Βλαχάκη, σκέφτηκα να δημιουργήσω τη δική μου συσκευασία. Εμπνευστήκαμε τότε την ονομασία ‘Μαυρομάτα’, όπως αποκαλούσαν παλιά οι αγρότες την μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Σε μία περίοδο έντονης επαγγελματικής ανασφάλειας κατά τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, άρχισα να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Έτσι, αξιοποίησα ένα προϊόν που είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί ο πατέρας μου, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερα προσεγμένη και ποιοτική σταφίδα και σαν περιεχόμενο αλλά και σαν συσκευασία από τους Typical».

Η παραγωγή της “Μαυρομάτας”, προκύπτει σήμερα από τα έξι στρέμματα καλλιέργειας Βιολογικής Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας. Εκτός από τη σταφίδα, το Κτήμα Βαρώτσου παράγει και άλλα αγροτικά προϊόντα όπως είναι η γλυκοπατάτα και το σιτάρι Ζέας.

Η καλλιέργεια γλυκοπατάτας

«Ο πατέρας μου, μετά την καλλιέργεια της σταφίδας, είχε την επιθυμία να παράγει γλυκοπατάτα. Συλλέγοντας πληροφορίες για την υψηλή διατροφική της αξία και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρά το γεγονός ότι είναι απαιτητική η καλλιέργειά της, εισήλθε και στο συγκεκριμένο προϊόν. Κάτι που έκανε πράξη μετά τη συνταξιοδότησή του, έχοντας θητεύεσει επί σειρά ετών στο τότε υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την ιδιότητα του οικονομολόγου και διατηρώντας ταυτόχρονα το πτυχίο του γεωπόνου. Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας – σε περίπου 3 στρέμματα γης – ξεκίνησε και διατηρείται έως και σήμερα σε μικρές ποσότητες, που διατίθενται σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην Αθήνα. Λίγο αργότερα άρχισε η αναζήτηση στο σιτάρι Ζέας. Αρχίσαμε να σπέρνουμε και σιτάρι, αντλώντας ποσότητες αρχικά για ίδια χρήση, και πλέον έχουμε φτάσει συνολικά στα 4 στρέμματα καλλιέργειας

«Αξιοποίησα ένα προϊόν που είχε ξεκινήσει να καλλιεργεί ο πατέρας μου, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερα προσεγμένη και ποιοτική σταφίδα και σαν περιεχόμενο αλλά και σαν συσκευασία, από τους Typical»

Ο θείος μου ξεκίνησε και εκείνος κατά τη δεκαετία του ’90 να δραστηριοποιείται στη βιολογική καλλιέργεια, όντας επηρεασμένος από τη δραστηριότητα του πατέρα μου. Σταδιακά ‘γύρισε’ τις συμβατικές καλλιέργειες σε βιολογικές, με τα κύρια προϊόντα που παράγει σήμερα να είναι πεπόνι, καρπούζι και πατάτα», εξηγεί ο Κώστας Βαρώτσος.

Η περσινή παραγωγή Βιολογικής Μαύρης Κορινθιακής Σταφίδας έφτασε τον 1,5 τόνο, ενώ φέτος σε μία χρονιά που ο παραγωγός χαρακτηρίζει «δύσκολη», οι ποσότητες αναμένεται να κινηθούν σε περίπου 1 τόνο. Η απόδοση της συγκεκριμένης βιολογικής καλλιέργειας είναι περίπου 250-300 κιλά ανά στρέμμα.

Στα πλάνα η τυποποίηση ελαιολάδου και πετιμεζιού

 Στα μελλοντικά σχέδια της οικογένειας Βαρώτσου είναι να συσκευάσει το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο, για το οποίο το Κτήμα Βαρώτσου διαθέτει ισχυρισμό υγείας από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έπειτα υπάρχουν σκέψεις για βιολογικό πετιμέζι από μαύρη κορινθιακή σταφίδα ή τυποποίηση κάποιου τύπου dressing με βάση το πετιμέζι και το ελαιόλαδο.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται ξεφεύγουν από τα τυπικά απαιτούμενα της βιολογικής καλλιέργειας αφού χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα από τσουκνίδα, χαμομήλι, πολυτρίχι και φύκια καθώς και ορυκτά όπως ο ζεόλιθος και η καολίνη προσεγγίζοντας τη βιοδυναμική Γεωργία.

«Ουσιαστικά ξεκινήσαμε από την ανάγκη να παράγουμε προϊόντα   για να βελτιώσουμε τη δική μας διατροφή και ποιότητα ζωής, και στη συνέχεια αποφασίσαμε να τα βγάλουμε στην αγορά», επισημαίνει ο βιοκαλλιεργητής.

INFO: Η παραγωγή του Κτήματος περιορίζεται σε σχετικά μικρές ποσότητες βιολογικών προϊόντων όπου εκτός από τη σταφίδα, διατίθενται και προϊόντα όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η γλυκοπατάτα, το καρπούζι και το πεπόνι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.