10 Δεκ 2024
READING

Ελαιόλαδο: Οι τελευταίες εξελίξεις, τα νέα deals και η μεγάλη δυναμική

8 MIN READ

Ελαιόλαδο: Οι τελευταίες εξελίξεις, τα νέα deals και η μεγάλη δυναμική

Ελαιόλαδο: Οι τελευταίες εξελίξεις, τα νέα deals και η μεγάλη δυναμική

Μία νέα πραγματικότητα δημιουργείται στην αγορά του ελαιόλαδου, η οποία, τόσο εντός, όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της παραγωγής και της τεράστιας αύξησης των τιμών.

Κι όμως, η «πίστη» στον «υγρό χρυσό» επιτρέπει στην αγορά ελαιολάδου προσελκύει συνεχώς νέους επενδυτές που επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους, όπως και νέους συμμετέχοντες που διεκδικούν μερίδιο από την εγχώρια αγορά του τυποποιημένου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 125 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες από την πλευρά των παραγωγών ότι η παραγωγή τους φέτος θα αυξηθεί. Όμως, ενώ οι αγοραστές ελπίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει και την πτώση των τιμών, οι ίδιοι παρουσιάζονται να ελπίζουν σε αύξηση των τιμών για τα αποθέματά τους.

Σημειώνεται ότι η επόμενη σοδειά για την Ελλάδα υπολογίζεται σε τρεις μήνες από σήμερα και αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 250.000 με 280.000 τόνων, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τα δέντρα. Σημειώνεται πάντως ότι η τελική τιμή σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Ισπανία, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για αύξηση της παραγωγής από 1 έως 1,2 εκατ. τόνους, την ώρα που φέτος αυτή έφτασε στους 850.000 τόνους. Την ίδια ώρα πάντως η παραγωγή στην Ιταλία αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερη από τους 328.000 τόνους ελαιόλαδου φέτος.

Σε ό,τι αφορά πάντως τις τιμές στη χώρα μας, και το που αυτές θα κινηθούν, δεν υπάρχει σιγουριά.  Τη δεδομένη χρονική περίοδο η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στα 7 ευρώ/κιλό στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ενώ είχαν φτάσει και στα 9,5 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι η μείωση αυτή δεν έχει περάσει στις τιμές λιανικής, οι οποίες παραμένουν εξαιρετικά υψηλές και οδηγούν τους καταναλωτές σε άλλες -φτηνότερες και κατώτερες ποιοτικά- λύσεις.

Η κατάσταση στην ελληνική αγορά

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια παράδοση στο λάδι, καθώς αυτή τη στιγμή αποτελεί τη τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγό χώρα στον κόσμο, έχοντας «μπροστά» της μόνο την Ιταλία και την Ισπανία. Συγκεκριμένα, στα εδάφη της πατρίδας μας καλλιεργούνται πάνω περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, τα οποία είναι ικανά σε μία χρονιά χωρίς… απρόοπτα να αποφέρουν περίπου 300.000 με 350.000 τόνους ελαιόλαδου, εκ των οποίων μάλιστα το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο».

Από αυτές τις ποσότητες, ποσοστό που αντιστοιχεί κοντά στη μισή  ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα περίμενε κανείς, με τέτοιες επιδόσεις, στη χώρα μας να έχουν εμφανιστεί από νωρίς μεγάλες εταιρείες ελαιολάδου, οι οποίες θα φροντίσουν να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες μέχρι να φτάσουμε στην τυποποίηση του προϊόντος, και τη διάθεσή του προς πώληση, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Στη χώρα μας πάντως, ακόμα και σήμερα, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ακολουθείται μία πιο… παραδοσιακή διαδικασία, με αρκετούς μάλιστα διαμεσολαβητές μέχρι να φτάσουμε στον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, μετά τον ελαιοπαραγωγό, που είναι και ο πρώτος «σταθμός», το λάδι φτάνει στον ελαιουργό, προκειμένου εκείνος να το διαθέσει στον έμπορο και τον τυποποιητή ύστερα από μία σειρά αναγκαίων ελέγχων, πριν τελικά διατεθεί για πώληση. Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με την χαμηλή παραγωγή παγκοσμίως, φτάσαμε σε χρονικό διάστημα ενός χρόνου, η τιμή του τενεκέ να έχει σημειώσει αύξηση ύψους από 100% – 130%. καθώς, από 85 ευρώ πέρυσι και 120 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, σήμερα φθάνει να κοστίζει 170 ευρώ.

Οι νέες κινήσεις στον χώρο του Νίκου Καραμούζη

Όπως σημειώσαμε πάντως, η ελληνική αγορά ελαιόλαδου έχει υποδεχθεί σημαντικές συμφωνίες το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιχειρηματική κίνηση του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap, υπό την ηγεσία του πρώην τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, που επένδυσε 10 εκατομμύρια ευρώ μέσω μιας τριπλής εξαγοράς με την εταιρεία Inspiring Earth.

Η κοινή εταιρεία που δημιουργείται θα κατέχει πλειοψηφικό πακέτο των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.», σχηματίζοντας έναν ισχυρό νέο όμιλο στον τομέα των προϊόντων ελαιολάδου.

Ο νέος όμιλος θα έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας παραγωγές ελαιολάδου από την Κρήτη (Ρέθυμνο, Σητεία) και την Πελοπόννησο, ενώ στοχεύει στην εξαγωγή προϊόντων σε αγορές της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Ωκεανίας, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση.

Ύστερα από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου deal, θα δημιουργηθεί ένας νέος όμιλος, στον οποίο, την μετοχική πλειοψηφία, θα έχει το SMERemediumCap. Ανάμεσα στα «καθήκοντά» του είναι να βοηθήσει ουσιαστικά στην χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των εταιρειών του ομίλου και να προσφέρει πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και δανειακά κεφάλαια που θα βοηθήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά στο management του νέου ομίλου, αυτό έχει ανατεθεί σε ανώτερα στελέχη της «Ιnspiring Εarth», ενώ της προσπάθειας θα ηγηθεί ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα CEO.

Τα ηνία του εγχειρήματος βρίσκονται  στα χέρια στελεχών που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην αγορά του επώνυμου εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, ενώ έχει αποφασιστεί η παραμονή ιδρυτικών στελεχών των «Λατζιμάς» και στελεχών της «ΕΑΣ Σητείας» στο νέο σχήμα. Πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί στο να αποκτήσει ο νέος όμιλος ενεργή παρουσία και ρόλο στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες, καθώς ιδιαίτερη προσοχή έχει «πέσει» στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των τοπικών παραγωγών μέσα από αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

Αναφορικά με τις εταιρείες που θα εξαγοραστούν, η «Λατζιμάς Α. Ε.», έχει έδρα το Ρέθυμνο και διαθέτει πλήρη και καθετοποιημένη παραγωγική υποδομή. Ακόμα, έχει πρόσβαση σε ιδιόκτητους ελαιώνες, γεγονός που συντείνει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, τα οποία πωλούνται στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Από την πλευρά της, η «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» είναι μια σχετικά νέα εταιρεία, καθώς ιδρύθηκε πριν από μόλις τέσσερα χρόνια. Μέχρι σήμερα τυποποιεί και εμπορεύεται το διεθνώς αναγνωρισμένο ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της περιοχής και διαθέτει εγκαταστάσεις εμφιάλωσης με δυνατότητα τυποποίησης 90 τόνων ημερησίως.

Τέλος, η «Olympian Green International Α.Ε.» τυποποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Δυτική Πελοπόννησο με έμφαση στο ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. Ολυμπίας. Ενδεικτικό της δυναμικής της είναι το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ των πέντε ελληνικών brands με τις περισσότερες βραβεύσεις και διακρίσεις κύρους, έχοντας αποσπάσει πάνω από 60 διεθνή βραβεία.

Τι ισχύει για Μινέρβα, Τerra Creta και Βενέτη

Όπως αναφέραμε, στον κλάδο επικρατεί κινητικότητα. Για παράδειγμα, η ιστορική Μινέρβα, που εξαγοράστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 από τα private equity funds Diorama I, EOS Capital Partners και Elikonos Capital, βγαίνει προς πώληση. Συγκεκριμένα, το επενδυτικό fund που διαχειρίζεται η Deca Investments σχεδιάζει να ολοκληρώσει την αποεπένδυση μέχρι το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μινέρβα έχει εξελιχθεί σε έναν όμιλο τροφίμων, με χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει γνωστά brands όπως Μινέρβα, Χωριό, Pummaro, και Pelargos. Το 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της έφτασε τα 68,6 εκατ. ευρώ, με εξαγωγές 10,3 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, σε μία άλλη σημαντική κίνηση στον χώρο, η Μέλισσα Κίκιζας εξαγόρασε το 100% της Terra Creta τον Δεκέμβριο του 2021, και με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων, στοχεύει σε πωλήσεις 40 εκατ. ευρώ για φέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών στην Κρήτη, με νέες δεξαμενές να λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο.

Τέλος, στις 31 Ιουλίου καταχωρίστηκε η νέα εταιρεία ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Ι.Κ.Ε., με κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Στη νέα εταιρεία, με διαχειριστή τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, η Βενέτης ΑΒΕΕΤ κατέχει το 55% και ο Γεώργιος Μαντάς το 45%. Η εταιρεία ασχολείται με την καλλιέργεια ελιών, παραγωγή και εξαγωγή ελαιολάδου, καθώς και το χονδρικό εμπόριο ελαιολάδου.

Oι premium παίκτες

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μικρότερη κλίμακα παραγωγής, εταιρείες με ελληνική προέλευση που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ελαιολάδου διαπρέπουν παγκοσμίως και μάλιστα καταφέρνουν να πουλάνε σε εξαιρετικά υψηλές τιμές τα προϊόντα τους, τα οποία απευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό σε λάτρεις της ποιότητας και της πολυτέλειας.

Για παράδειγμα, το premium ελαιόλαδο στον κόσμο με την υψηλότερη τιμή είναι το ελληνικό Ε-LA-WON, το οποίο έχει φτάσει να πωλείται η συσκευασία των 250 ml έναντι 1.050 ευρώ. Το προϊόν, το οποίο περιέχει φύλλα χρυσού, είναι ένα από τα πιο αγαπημένα των αραβικών βασιλικών οικογενειών στην Αραβική Χερσόνησο.

Ακόμα, το λ/lambda/, το δημιούργημα του Γιώργου Κολλιόπουλου, έχει φτάσει στο σημείο να χαρακτηριστεί από το Worldguide ως το Chanel No 5 των ελαιόλαδων. Ακόμα, έχει αναγκάσει το περιοδικό Time να γράφει πρώτη φορά για ελληνικό προϊόν, η LA Times το έχει χαρακτηρίσει «διαμάντι» και η Independent έχει χαρακτηρίσει ολόκληρη τη σειρά λαδιών της εταιρείας ως την καλύτερη στον κόσμο.

Επίσης, στους πρόποδες του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, κοντά στη Σπάρτη Λακωνίας βρίσκονται οι βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, όπου καλλιεργούνται ελιές βιολογικά, πιστοποιημένες από τον οργανισμό ΒΙΟ-ΕΛΛΑΣ από το 1992. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους καθώς τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές τους έχουν τιμηθεί με τον αριθμό ρεκόρ των 833 διεθνών βραβεύσεων στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς γευσιγνωσίας για την εξαιρετικά υψηλή ποιότητα τους.

Ικανό να πρωταγωνιστήσει είναι το ελληνικό ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο: Δύο σενάρια για την τιμή του - Οικονομικός Ταχυδρόμος - ot.gr

Γίνεται αντιληπτό ότι το ελληνικό λάδι έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει, ειδικά αν αντιμετωπίσει παθογένειες όπως η απουσία μεγάλων brands. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, είναι φυσιολογικό να έχουμε συνεχώς νέες κινήσεις και συμφωνίες, αφού ο κλάδος του ελαιόλαδου διαθέτει μεγάλη δυναμική.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.