04 Δεκ 2024
READING

Πληροφορική: Νέα δεδομένα και αλλαγές στο ΧΑ – Ηχηρές αποχωρήσεις και πώς θα βρει τη δυναμική της

4 MIN READ

Πληροφορική: Νέα δεδομένα και αλλαγές στο ΧΑ – Ηχηρές αποχωρήσεις και πώς θα βρει τη δυναμική της

Πληροφορική: Νέα δεδομένα και αλλαγές στο ΧΑ – Ηχηρές αποχωρήσεις και πώς θα βρει τη δυναμική της

Σε φάση «μερικής αναδιοργάνωσης» βρίσκονται όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, οι ελληνικές εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής, καθώς μετά την απώλεια των δύο βαρέων χαρτιών του κλάδου, όπως η Epsilon Net και η Entersoft (πραγματοποιούν τις τελευταίες ‘’ τυπικές’’ συνεδριάσεις), η διοίκηση του ΧΑ επιδιώκει την επάνοδο του κλάδου, μέσα από τη είσοδο εταιρειών που θα μπορέσουν να… σηκώσουν ξανά τον τεχνολογικό δείκτη.

Όπως τονίζουν άνθρωποι με εμπειρία στις αγορές, είναι δεδομένο ότι το ΧΑ αποδυναμώθηκε μετά την έξοδο των δύο ηγετών του κλάδου, καθώς «χάθηκε» κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις. ευρώ, η οποία προφανώς και δεν θα βρεθεί εν μία νυκτί, ωστόσο πρέπει να γίνουν προσπάθειες να… κλείσουν κάποιες τρύπες.

Ήδη μέσα σε δύο χρόνια έχουν μπει στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου δύο εταιρείες πληροφορικής, όπως η Softweb και η DotSoft, οι οποίες ευελπιστούν να είναι οι επόμενες Entersoft και Epsilon Net. Καθώς βλέποντας την μεγάλη αποτίμηση που είχαν οι δύο εισηγμένες, έχει ανοίξει πλέον για τα καλά η όρεξη μικρών αλλά και μεγάλων του κλάδου.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει πολλές και καλές εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες όμως στην πλειονότητά τους δεν είναι εισηγμένες στο ΧΑ. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, καθώς πλέον όλοι οι πρόεδροι και CEOs των εταιρειών αυτών, καταλαβαίνουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά (και στην ελληνική) είναι ιδιαίτερα θετικές και φυσικά δεν θέλουν να αφήσουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη.

Έφυγαν οι μεγάλες, ποιος θα διαδεχθεί

Το ερώτημα που δημιουργείται μετά την έξοδο των δύο μεγάλων, είναι ποια ή ποιες εταιρείες θα τις διαδεχθούν;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εισηγμένοι όμιλοι όπως η Quest και η Ideal που έχουν  υψηλή κεφαλαιοποίηση, ωστόσο δεν είναι αμιγώς πληροφορικής. Όμως και οι δύο όμιλοι, έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν στον κλάδο και δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε…εκπλήξεις. Φυσικά ο λόγος γίνεται για την Unisystems του ομίλου Quest και την Byte του ομίλου Ideal.

Τόσο ο πρόεδρος της Quest Θοδωρής Φέσσας όσο και της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο οι εταιρείες τους να μπουν στο ΧΑ ως ξεχωριστές οντότητες.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την Byte, πληροφορίες αναφέρουν ότι κ. Παπακωνσταντίνου επεξεργάζεται σχέδιο συγχώνευσης όλων των εταιρειών του κλάδου πληροφορικής που έχει ο όμιλος Ideal κάτω από τη «στέγη» της Byte, και την νέα αυτή εταιρεία να την βάλει στο ΧΑ. Πράγμα που εάν γίνει, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία πληροφορικής εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τουλάχιστον βάσει κεφαλαιοποίησης.

Και οι μικρότεροι που…μεγαλώνουν

Πλέον φαίνεται ότι πιο δυναμικά μπαίνουν και οι μικρότερες εισηγμένες του κλάδου.

Την αρχή έκανε η Performance, η οποία κατέγραψε νέο ρεκόρ εσόδων το 2023, με τον τζίρο να φτάνει τα 57 εκατ. ευρώ, τα EBITDA να ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα τον Αύγουστο πέτυχε τη μετάταξή της από την Εναλλακτική στη Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Μέσα στο 2023, η εταιρεία διεύρυνε το πελατολόγιο της στον ιδιωτικό τομέα, και επέκτεινε την συνεργασία της με υφιστάμενους πελάτες σε νέους τομείς.

H Real Consulting επίσης έχει δει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς μέσα σε δύο χρόνια έχει αυξήσει το τζίρο της κατά 40%, με το 2023 να γράφει κύκλο εργασιών 30,2 εκατ. ευρώ. Ενώ και εκείνη μέσα στο έτος ή αρχές του νέου θέλει να κάνει και εκείνη το βήμα στη Κύρια Αγορά.

Παράλληλα στην κορυφή των business plans των εταιρειών πληροφορικής είναι οι εξαγορές άλλων μικρότερων εταιρειών. Όπως στην περίπτωση της Q&R, στην οποία η ΓΣ ενέκρινε Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 19 εκατ. ευρώ, με την βασική μέτοχο να προτίθεται να το καλύψει εξ ολοκλήρου, όταν βρεθεί εταιρεία προς εξαγορά. Κάτι που η διοίκηση εκτιμά ότι θα γίνει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Παράλληλα ευδοκιμούν στην αγορά εταιρείες τις οποίες ο πολύς κόσμος δεν τις ξέρει, αλλά έχουν καταφέρει μέσα σε όλη αυτή την έξαρση, να έχουν σημαντικά έσοδα και από μικροί να…μεγαλώνουν συνεχώς.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι η Active η οποία έκανε τζίρο το 2023 42 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 4,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά  40% σε σχέση με πέρυσι.

Η Active Computer Systems, με έδρα την Αθήνα, δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τεχνολογίας από το 1985, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις.

Η Adacom, θυγατρική της Ideal του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, έχει πολύ σημαντική παρουσία στο τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το 2023, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η μητρική Ideal, η Adacom είχε έσοδα 21,4 εκατ. ευρώ από 19,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.