11 Οκτ 2024
READING

Mπορεί η efood να αλλάξει το τοπίο της μικρής λιανικής;

5 MIN READ

Mπορεί η efood να αλλάξει το τοπίο της μικρής λιανικής;

Mπορεί η efood να αλλάξει το τοπίο της μικρής λιανικής;

Το πρώτο μικρό κατάστημα με την ταμπέλα efood local έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή του Γουδή, απέναντι ακριβώς από το νοσοκομείο Παίδων, Αγλαΐα Κυριακού. Σε γωνιακό σημείο, το οποίο σε συνδυασμό με το έντονο κόκκινο χρώμα που κυριαρχεί στο κατάστημα, το κάνει ευδιάκριτο από αρκετά μακριά. Μπαίνοντας κανείς μέσα θα συναντήσει ζεστά γεύματα, μπάρες δημητριακών, καφέ, καπνικά προϊόντα, είδη σούπερ μάρκετ, χυμούς και ό,τι άλλο θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των περαστικών. Η ιδέα υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος αποτέλεσε πρόταση της «ελληνικής» efood προς τον όμιλο Delivery Hero στον οποίο υπάγεται. Και έγινε αποδεκτή. Με σκοπό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια μέσω εταιρικών καταστημάτων και franchise.

Σε παρουσίαση που έκανε χθες η efood αυτό που ειπώθηκε από τον επικεφαλής quick commerce της εταιρείας, Χάρη Τάκα, είναι ότι το μοντέλο αυτό θα κινηθεί παράλληλα προς την ήδη υπάρχουσα αλυσίδα των περίπου 50 μικρών καταστημάτων Kiosky’s, τα οποία κληρονόμησε από την εξαγορά εταιρειών του ομίλου Μούχαλη. Στην πραγματικότητα όμως μπορεί κανείς εύλογα να αναρωτηθεί για το εάν και κατά πόσο οι δύο επιχειρήσεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη, γεγονός που ο κύριος Τάκας αρνήθηκε, λέγοντας ότι η καθεμία έχει το δικό της χαρακτήρα και ότι σκοπός είναι η Kiosky’s να διατηρήσει αυτόνομη παρουσία στην αγορά με τη μορφή που έχει σήμερα. Ένα ακόμα ερώτημα που γεννάται εδώ είναι, το πώς από τη στιγμή που μία επιχείρηση έχει ήδη στη διάθεσή της περίπου 50 μαγαζιά μέσω της Kiosky’s επιλέγει να τα αφήσει απείραχτα και να μην τα «γυρίσει» σε efood local; Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της efood. Ωστόσο τα στελέχη της εταιρείας δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί μελλοντικά. Προϋπόθεση πάντα είναι να δείξουν τα πρώτα δείγματα γραφής τόσο το υπάρχον efood local όσο και αυτό που θα λειτουργήσει προσεχώς στη λεωφόρο Πεντέλης στο Χαλάνδρι. Τα δύο αυτά καταστήματα ενέχουν και πειραματικό χαρακτήρα καθότι μέσα από αυτά η εταιρεία θα κληθεί να μετρήσει τις δυνάμεις της με τους υπόλοιπους της αγοράς που κάνουν λιγότερο ή περισσότερο το ίδιο πράγμα. Έχουν δημιουργήσει ήδη πετυχημένα μοντέλα μικρής λιανικής όπως τα ΟΚ! αλλά και τα ΑΒ Shop & Go.

Τι νέο κομίζει το concept της efood; Αρκετή φρεσκάδα ομολογουμένως και νεανική διάθεση, ωστόσο το μοντέλο λίγο ή πολύ στην Ελλάδα είναι αρκετά δοκιμασμένο. Βέβαια, μπορεί ποντάρει σε μεγάλο βαθμό στο εύρος ρευστότητας που παρουσιάζει ο όμιλος Delivery Hero, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί σημαντικό μέρος της επένδυσης στα καταστήματα, μην υποχρεώνοντας τους συνεργάτες να διαθέτουν ένα πολύ μεγάλο budget αρχικής επένδυσης. Ωστόσο το τι θα πληρώσει ο εκάστοτε franchisee, δεν έγινε ούτε αυτό σαφές, με τον κύριο Τάκα να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν αρκετά διαφορετικά μοντέλα franchise, το καθένα από αυτά με διαφορετικούς όρους στη σχέση της εταιρείας με τους συνεργάτες της. Επομένως θα είναι σημαντικό να μάθουμε στη συνέχεια τους όρους με τους οποίους συνεργάζεται, τα fees, παροχές και λοιπές χρεώσεις που θα καλούνται να καταβάλουν όσοι επενδύσουν στο νέο εγχείρημα της efood.

Η ευκαιρία της ελληνικής αγοράς

Το γεγονός πάντως είναι ότι η Ελλάδα σε σχέση με χώρες του εξωτερικού δεν παρουσιάζει έως τώρα εύρος ως προς την παροχή αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και λοιπών προϊόντων που φιλοξενούνται στα ράφια ενός convenience store. Κάτι που ίσως θα μπορούσε να σηματοδοτεί την ευκαιρία ανάπτυξης που παρουσιάζεται σε οργανωμένες επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως φαίνεται να είναι αυτή της efood. Όμως σε αντίθεση με την πλατφόρμα παραγγελιών και διανομών που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα, η οποία είχε ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό της καινοτομίας, το efood local, δεν διαφέρει εκ πρώτης όψεως σε πολλά από αυτό που ήδη κάνουν οι ανταγωνιστές της. Βέβαια, η ισχυρή οικονομική θέση της εταιρείας μπορεί να της προσφέρει την δυνατότητα να πάρει καλά σημεία σε κεντρικούς δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία σε γειτονιές της Αθήνας. Από μόνο του αυτό δεν αρκεί. Αποτελεί σίγουρα μία νέα πίστα δραστηριοποίησης για την efood, σε κάτι που ενέχει βαθμό ρίσκου σε αντίθεση με την εξαγορά της Kiosky’s, η οποία εκτός από τα 50 καταστήματα λιανικής, διαθέτει και περίπου 350 περίπτερα με το λογότυπό της σε πολλά σημεία της επικράτειας.

Αυτό λοιπόν που όλοι θα περιμένουμε να δούμε, είναι τα επόμενα βήματα. Και οπωσδήποτε τη στρατηγική στόχευση και τον σχεδιασμό, τα καταστήματα που θα ακολουθήσουν και τις τοποθεσίες που αυτά θα καταλάβουν αλλά και τη στάση του ήδη εδραιωμένου ανταγωνισμού της στην αγορά, ο οποίος εκφράζεται τόσο από την ΟΚ! και την ΑΒ όσο και από άλλες επιχειρήσεις της λιανικής που ήδη έχουν κάνει αρκετά περισσότερα βήματα.

Αυτή τη φορά η efood, καλείται να καλύψει το έδαφος και την διαδρομή που έχουν ήδη διανύσει οι «απέναντί» της. Για να μπορέσει να κερδίσει ένα κομμάτι από την πίτα των περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που τζιράρει η μικρή λιανική στην Ελλάδα. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, που εάν το πετύχει, τότε ένα ακόμα επιχειρηματικό τζάκποτ, θα έχει επιτευχθεί για τον όμιλο Delivery Hero στη χώρα μας. Η συνέχεια όπως και να το δει κανείς, έχει ενδιαφέρον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.