11 Οκτ 2024
READING

Καφές: Μία αγορά γεμάτη προκλήσεις – Προ των πυλών ανατιμήσεις λόγω μειωμένης παραγωγής

4 MIN READ

Καφές: Μία αγορά γεμάτη προκλήσεις – Προ των πυλών ανατιμήσεις λόγω μειωμένης παραγωγής

Καφές: Μία αγορά γεμάτη προκλήσεις – Προ των πυλών ανατιμήσεις λόγω μειωμένης παραγωγής

Mε μία σειρά προκλήσεων που επηρεάζουν όχι μόνο την τιμή αλλά και την αλυσίδα τροφοδοσίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η αγορά του καφέ. Στελέχη της εγχώριας αγοράς επισημαίνουν στο TheTotalBusiness ότι αυτή την περίοδο εξετάζουν τις συνθήκες που επικρατούν χωρίς προς το παρόν να έχουν προβεί σε ανατιμήσεις κάτι που εξετάζουν εάν θα πραγματοποιήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, τα παρατεταμένα καλοκαίρια και οι ξηρασίες – χάρη στην κλιματική αλλαγή – έχουν ακρωτηριάσει την παραγωγή καλλιεργειών σε πολλά από τα κορυφαία έθνη παραγωγής καφέ στον κόσμο. Από εκεί, ξέρετε το τρυπάνι — υψηλή ζήτηση, χαμηλή προσφορά, υψηλότερο κόστος. Δεν έχει σημασία ποια είναι η πολιτική σας, η ζέστη ρεκόρ είχε αναμφισβήτητο αντίκτυπο στη γεωργία και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Πρόκληση για την αγορά του καφέ αποτελεί το άνοιγμα και νέων αγορών – κυρίως στην Ασία – όπως για παράδειγμα η Κίνα, που δεν είχαν παράδοση στην κατανάλωσή του, γεγονός που προκαλεί εντονότερη ζήτηση και επομένως διασπορά των ποσοτήτων σε περισσότερα σημεία του πλανήτη, δημιουργώντας ελλείψεις σε παραδοσιακές αγορές και επομένως άνοδο της τιμής.

Το Βιετνάμ παράγει τους περισσότερους κόκκους που χρησιμοποιούνται για εσπρέσο και στιγμιαίο καφέ στον κόσμο. Φέτος, οι αγρότες πέρασαν μέρη της περιόδου των βροχών του Βιετνάμ, προσπαθώντας να σώσουν τις καλλιέργειές τους από τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας. Η UNICEF ανέφερε ότι αρκετές επαρχίες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων και της εισβολής αλμυρού νερού στο Δέλτα του Μεκόνγκ. Οι ορυζώνες χάθηκαν. ψάρια και γαρίδες πέθαναν? και τόνοι κόκκων καφέ robusta κατέστησαν μη διασώσιμοι, οδηγώντας σε υψηλή τιμή σχεδόν 50 ετών σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ. Φέτος η τιμή του καφέ παγκοσμίως ήταν αυξημένη από την αρχή της χρονιάς και παρά τις προσδοκίες των εμπόρων και επεξεργαστών στην Ελλάδα, δεν εξομαλύνθηκαν έως τώρα. Εκτιμάται λοιπόν ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε στη χώρα μας η τιμή του καφέ στο ράφι των σούπερ μάρκετ να αυξηθεί σε υψηλό διψήφιο ποσοστό το επόμενο διάστημα.

Το τοπίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 2,7 εκατομμύρια τόνους καφέ από χώρες εκτός αυτής, συνολικής αξίας 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό παρέμεινε σχεδόν σταθερό σε σύγκριση με το 2013 (επίσης 2,7 εκατομμύρια τόνοι), αλλά η αξία αυξήθηκε σημαντικά από 7,3 δισεκατομμύρια το 2013 σε 10,6 δισεκατομμύρια το 2023.

Το μεγαλύτερο μέρος του καφέ που εισήχθη το 2023 προήλθε από 2 χώρες: τη Βραζιλία (921.900 τόνοι, ή το 34% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ) και το Βιετνάμ (652.000 τόνοι, ή 24%). Ακολούθησαν η Ουγκάντα ​​(206.500 τόνοι, 8%), η Ονδούρα (168.800 τόνοι, 6%), η Ινδία (118.100 τόνοι, 4%), η Κολομβία (112.700 τόνοι, 4%), το Περού (83.000 τόνοι, 3%) και την Ινδονησία (68 300 τόνοι, 2%).

Περίπου το ένα τρίτο αυτών των εισαγωγών έγινε από τη Γερμανία (911.300 τόνοι εισαγόμενα, ή το 33% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ), ακολουθούμενη από την Ιταλία (624.600 τόνοι, 23%), το Βέλγιο (278.200 τόνοι, 10%), Ισπανία (249.500 τόνοι, 9%) και Γαλλία (184.000 τόνοι, 7%).

To τοπίο στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Καφέ η κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα είναι μια ισχυρή παράδοση, καθότι το 95% των Ελλήνων αγοράζουν καφέ. Οι Έλληνες καταναλώνουν 40.000 τόνους καφέ το χρόνο, με γεωμετρική αύξηση, με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού. Tο 56% των Ελλήνων πίνει καφέ στο σπίτι, το 25% στον χώρο όπου εργάζεται, ενώ ποσοστό 18% των καταναλωτών πίνει καφέ, σε κάποιο μαγαζί ή στο χέρι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Καφέ, η χώρα μας βρίσκεται στην 17η θέση στον κόσμο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση με 5,4 κιλά το χρόνο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 12 κιλά. Αναφορικά με το μέσο κόστος μιας κούπας καφέ, στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 2,99€, ενώ οι Ελβετοί πληρώνουν τα περισσότερα γι’ αυτόν, δίνοντας 4,78€ ανά κούπα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ, στην κορυφή εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να βρίσκεται ο καφές σε μπρίκι (ελληνικός) με 32%. Στο 30% είναι ο στιγμιαίος (φραπέ – νες), που όμως «απειλείται» από τον espresso (28%). Ο καφές φίλτρου συμπληρώνει τη στατιστική με 10%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.