14 Νοέ 2024
READING

Τηλεπικοινωνίες: Πώς θα ρίξουν τις τιμές σε σταθερή και ίντερνετ οι μεγάλοι πάροχοι

4 MIN READ

Τηλεπικοινωνίες: Πώς θα ρίξουν τις τιμές σε σταθερή και ίντερνετ οι μεγάλοι πάροχοι

Τηλεπικοινωνίες: Πώς θα ρίξουν τις τιμές σε σταθερή και ίντερνετ οι μεγάλοι πάροχοι

Αργές ταχύτητες με…τσιμπημένα τιμολόγια, χαρακτηρίζουν την τηλεπικοινωνιακή αγορά αρκετοί καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα οι τρεις μεγάλοι πάροχοι, προχώρησαν σε ανατιμήσεις στα συμβόλαια που προσφέρουν, κυρίως όσων αφορά νέες υπηρεσίες που προσφέρουν αλλά και στις υπερυψηλές ταχύτητες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, η Ελλάδα στα δίκτυα σταθερής βρίσκεται στην 104η θέση της κατάταξης με το ίντερνετ να πιάνει ταχύτητες λίγο πάνω από 50 Mbps. Στελέχη της αγοράς δηλώνουν πολλές φορές δυσαρεστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τις ταχύτητες, ωστόσο δηλώνουν αισιοδοξία ότι το σκηνικό με την συνδρομή των μεγάλων παικτών της αγοράς αλλά και τα νέα κουπόνια το σκηνικό θα αλλάξει. Τόσο στις ταχύτητες όσο και στις τιμές.

Την Τρίτη μιλώντας σε συνέδριο τηλεπικοινωνιών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι γίνεται δουλειά αλλά χρειάζεται περισσότερη, ενώ αναφερόμενος στις τιμές τόνισε ότι δεν είμαστε οι ακριβότεροι αλλά ούτε και η φθηνότεροι. Αποτυπώνοντας τα πράγματα όπως έχουν.

Οι ανατιμήσεις

Το προηγούμενο διάστημα προέκυψε μικρή αναστάτωση στην αγορά, καθώς οι πάροχοι στις επίσημες ιστοσελίδες τους εμφάνισαν ανατιμήσεις σε ορισμένα πακέτα, πράγμα που αρχικά προξένησε την δυσαρέσκεια του υπουργείου, με τον Δημήτρη Παπαστέργιου να καλεί όλους τους παρόχους ζητώντας εξηγήσεις.

Σημαντικές ανατιμήσεις φαίνονται στα πακέτα 3play και 4play της Nova, με την διοίκηση ωστόσο να εξηγεί ότι διέθεσε για πρώτη φορά προϊόντα οπτικής ίνας FTTH, στις ταχύτητες 100 Mbps, 300 Mbps, 500 Mbps και 1Gbps ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας με τον ΟΤΕ για παροχή εκπτώσεων χονδρικής. Ενώ και η Cosmote προχώρησε σε αυξήσεις έως 3 ευρώ στα παραπάνω πακέτα.

Πηγές του υπουργείου Ψηφιακής τονίζουν ότι όντως αυτές οι αλλαγές προξένησαν έκπληξη, ωστόσο λένε ότι είναι μια ανοικτή αγορά και ο καθένας μπορεί να χαράξει την δική του πολιτική. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να είναι εις βάρος του καταναλωτή και της συλλογικής προσπάθειας για γρήγορες ταχύτητες.

Πηγές και στελέχη της αγοράς, σχολιάζοντας και τις ανατιμήσεις αλλά και την κίνηση που υπάρχει στην αγορά, επισημαίνουν ότι υπάρχει πόλεμος τιμών και δεν μένει μόνο σε όσα βλέπουν οι καταναλωτές στις ιστοσελίδες των παρόχων.

Καθώς πλέον όλοι «παλεύουν» με προσφορές ή αντιπροσφορές στις ήδη υπάρχουσες του αντιπάλου, με στόχο να μην χάσουν τον πελάτη.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν, το deal Nova – Cosmote στο αθλητικό περιεχόμενο και η προσθήκη του Netflix στην πλατφόρμα της Cosmote TV, έχουν «γυρίσει» τους καταναλωτές στα 3play και 4play πακέτα, γεγονός που έχει φουντώσει τη «μάχη», ενώ είναι και ένας από τους λόγους για τις ανατιμήσεις.

Ωστόσο θα πέσουν οι τιμές;

Όλοι οι μεγάλοι πάροχοι αναμένουν τα νέα voucher, καθώς εκτός από γρήγορες ταχύτητες, ευελπιστούν να μεγαλώσουν την πελατειακή τους βάση αλλά και μέσω αυτών να επέλθει μείωση στις τιμές.

Ταυτόχρονα οι πολίτες θα δουν μειώσεις στις τιμές των συμβολαίων και από την κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα με ταχύτητες 100 Mbps και άνω. Ρύθμιση η οποία συμπεριλήφθηκε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και θα έχει όμως δημοσιονομικό κόστος γύρω στα 24 εκατ. ευρώ.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι με τα νέα voucher οι τιμές θα πέσουν αρκετά όταν βγει το κουπόνι τόσο στη σταθερή στις υψηλές ταχύτητες όσο και στα συνδυαστικά προγράμματα, ενώ λένε ότι οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες στο άμεσο μέλλον.

Τα κουπόνια

Σε λίγες ημέρες (ίσως και ώρες) αναμένεται να βγει το gigabit voucher, ενώ η διείσδυση του κουπονιού θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο, καθώς η μετάβαση στην οπτική ίνα έχει καθυστερήσει σημαντικά, με τη χώρα να καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, με την κάλυψη να φτάνει περίπου στο 40% και τη διείσδυση να βρίσκεται στα γύρω στο 10%.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι μία λύση είναι αυτή του «Gigabit voucher», αξίας 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δίνεται σε ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιοχές που καλύπτονται από́ δίκτυα οπτικής ίνας και δεν διαθέτουν ευζωνική́ σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης στο τιμολόγιο υπερυψηλών ταχυτήτων με στόχο να αυξηθεί η διείσδυση της οπτικής ίνας μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Την ενίσχυση από το Gigabit Voucher Scheme οι δικαιούχοι θα μπορούν να τη λάβουν μόνο μια φορά, ενώ θα είναι δυνατή και η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.