10 Δεκ 2024
READING

Δήμητρα Τσακίρη, μια βιοκαλλιεργήτρια που κατάφερε να πάει κόντρα

4 MIN READ

Δήμητρα Τσακίρη, μια βιοκαλλιεργήτρια που κατάφερε να πάει κόντρα

Δήμητρα Τσακίρη, μια βιοκαλλιεργήτρια που κατάφερε να πάει κόντρα

Η αρχή για την Δήμητρα Τσακίρη μόνο εύκολη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Καθώς ξεκίνησε την πορεία της ως νέα αγρότισσα το 2004, αντιμετωπίζοντας αρκετή δυσπιστία ως προς το εγχείρημά της. Στο ξεκίνημά της ήταν αρκετά δύσκολο ακόμα και να της νοικιάσουν γη οι συντοπίτες της. Σήμερα καθώς η ίδια έχει καθιερωθεί μέσα από τη δουλειά της, όλες τις ημέρες της εβδομάδας βρίσκεται σε βιολογικές αγορές στην Αθήνα από την Κηφισιά έως τη Βούλα καθώς και σε σημαντικό αριθμό καταστημάτων βιολογικών προϊόντων αλλά και εστιατόρια.

Απόφοιτος της σχολής Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Μεσολογγίου, άρχισε να καλλιεργεί πειραματικά το 2004 περίπου 300 τετραγωνικά μέτρα γης στο Κιβέρι Αργολίδας. Είκοσι χρόνια αργότερα έχει αναπτύξει 140 στρέμματα καλλιεργειών σε προϊόντα όπως κηπευτικά, ελιές, εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι) και πυρηνόκαρπα (βερίκοκο, ροδάκινο και νεκταρίνι).

«Τον πρώτο καιρό δημιούργησα ένα μικρό θερμοκήπιο και έκανα τις δοκιμές μου στο χωράφι. Όταν ξεκίνησα το 2004, δεν υπήρχε ελληνική βιβλιογραφία για τα βιολογικά προϊόντα. Έτσι μεγάλο μέρος της εμπειρίας μου προήλθε μέσα από την προσωπική μου διάθεση για αναζήτηση».

Κληρονόμησε μέρος των χωραφιών της οικογένειάς της καθώς και ο παππούς της ήταν αγρότης. Ενστάσεις εκτός από τον ευρύτερο περίγυρο στον τόπο καταγωγή της, συνάντησε και από τον πατέρα της με αφορμή την επιλογή της να γίνει αγρότης. Στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν κατά τον πιο ιδανικό τρόπο, ως αποτέλεσμα της επιμονής και της αγάπης που η ίδια είχε από την πρώτη στιγμή γι’ αυτό που κάνει.

Είσοδος και στην καλλιέργεια dragon fruit

Τον τελευταίο καιρό εισήλθε στην καλλιέργεια dragon fruit. «Είναι μία επιλογή που έκανα λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθότι το συγκεκριμένο φυτό απαιτεί λίγο νερό και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Εκτιμώ ότι τα υποτροπικά φυτά είναι το μέλλον, ενώ και σε χαμηλές θερμοκρασίες “0” βαθμών το dragon fruit μπορεί να αντέξει για περίπου τρεις ημέρες. Ωστόσο στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον παγετό, γεγονός που διευκολύνει την παραγωγή του συγκεκριμένου είδους».

Όλα τα προϊόντα που παράγει είναι βιολογικά. «Ασχολούμαι με την βιολογική και βιοδυναμική καλλιέργεια και είμαι πρόεδρος των βιολογικών αγορών Αττικής», λέει στο TheTotalBusiness.  Η δραστηριότητα της εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στη διάθεση νωπών φρούτων και λαχανικών, ενώ προχωράει και στην παραγωγή χυμού από λεμόνι, με γλυκαντικό το μέλι με την ετικέτα «Γης Έργα», όπως είναι η ονομασία της επιχείρησής της.

Νέα είδη οι μηλολωτοί και τα ακτινίδια

Στον σχεδιασμό της το προσεχές διάστημα είναι να προσθέσει στις καλλιέργειές της μηλολωτούς και ακτινίδια. «Σε ο,τι αφορά τον μηλολωτό έκανα πρόσφατα ένα ταξίδι στην Βαλένθια της Ισπανίας, όπου αντικαθιστούν τις καλλιέργειες πορτοκαλιού και φυτεύουν μηλολωτό λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού που υφίσταται στα πορτοκάλια από πλευράς της Αιγύπτου. Από την πλευρά μου προτίθεμαι να περιορίσω την παραγωγή πορτοκαλιού, βάζοντας ένα προϊόν που είναι πιο παραγωγικό, απαιτεί τις ίδιες κλιματικές συνθήκες με το πορτοκάλι, λιγότερο νερό και είναι περισσότερο ανθεκτικό. Επίσης είναι ένα φρούτο που δεν υπάρχει ευρέως διαδεδομένο στην ελληνική παραγωγή και μπορεί να αποδώσει ακόμα και την τριπλάσια τιμή σε σχέση με το πορτοκάλι».

Στα προϊόντα που μεταποιεί, αξιοποιώντας την παραγωγή της είναι μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού. Πρόσφατα ξεκίνησε να πειραματίζεται και με την κολοκυθόσουπα σε με προοπτική να κυκλοφορήσει και αυτή στην αγορά σε γυάλινη συσκευασία – βαζάκι, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βρεφική τροφή καθότι δεν περιέχει συντηρητικά και αλάτι.

Εξαγωγή ποσοτήτων πορτοκαλιού στη γερμανική αγορά

Τα φρούτα και τα λαχανικά από το κτήμα της διοχετεύονται σε βιολογικές αγορές καθώς και σε εταιρείες βιολογικών προϊόντων. Ένα μέρος της παραγωγής πορτοκαλιών πωλείται στη Γερμανία.

Αυτή την περίοδο η Δήμητρα Τσακίρη δημιουργεί στην Αθήνα εγκαταστάσεις γραφείων και αποθηκών, επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων με ψυχόμενους χώρους, όπου θα συγκεντρώνει τα προϊόντα προκειμένου να διατίθενται στην αγορά. Στον ίδιο χώρο θα παραδίδονται και σεμινάρια βιολογικής καλλιέργειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.