10 Δεκ 2024
READING

Γιατί αναπτύσσεται η ψηφιακή τραπεζική στην Ελλάδα

4 MIN READ

Γιατί αναπτύσσεται η ψηφιακή τραπεζική στην Ελλάδα

Γιατί αναπτύσσεται η ψηφιακή τραπεζική στην Ελλάδα

Η ανάγκη των καταναλωτών για γρήγορες και ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές, έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη και εδραίωση της ψηφιακής τραπεζικής στην ελληνική αγορά.

Οι χρηματοπιστωτικές τεχνολογίες (financial technologies) αναδύονται ως μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες αγορές παγκοσμίως, και η Ελλάδα δεν μένει εκτός αυτής της τάσης. Η αλματώδης εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού, η αυξανόμενη ανάγκη για καινοτόμες χρηματοοικονομικές λύσεις, αλλά και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του καταναλωτικού κοινού, έχουν δημιουργήσει το έδαφος για την εκρηκτική ανάπτυξη των fintech στη χώρα.

Η ελληνική αγορά fintech αποδεικνύει ότι ο καταναλωτής έχει ήδη στραφεί μαζικά στις ψηφιακές λύσεις για τις χρηματοοικονομικές του ανάγκες. Revolut, Viva Wallet, Worldine, είναι μερικές από τις εταιρείες που έχουν αποκτήσει μεγάλα μερίδια αγοράς τα τελευταία χρόνια, ενώ η νέα neobank/digital bank της Τράπεζας Πειραιώς, η Snappi, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία της το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, θα φέρει ανακατατάξεις στην αγορά.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της PwC, το 65% των Ελλήνων χρηστών ηλικίας 18-44 ετών έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τουλάχιστον μία fintech υπηρεσία, με τις πιο δημοφιλείς να αφορούν πληρωμές, καταθέσεις και επενδύσεις.

Οι ανάγκες για ταχύτητα, ευχρηστία και ανταγωνιστικότητα είναι καθοριστικοί παράγοντες που ωθούν την ελληνική αγορά να υιοθετήσει νέες λύσεις, πέρα από τις παραδοσιακές τράπεζες.

Σύμφωνα με μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 2023, η συνολική αξία της ελληνικής αγοράς fintech εκτιμήθηκε σε περίπου 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας το 1 δις. ευρώ το 2026. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη των fintech, με τον αριθμό των startups να αυξάνεται συνεχώς και τις επενδύσεις στον τομέα να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ για το 2023.

Τα μερίδια αγοράς, ο ανταγωνισμός και η Snappi που έρχεται

Η Snappi, η neobank της Τράπεζας Πειραιώς και της Natech, εταιρείας του Θανάση Ναυρόζογλου από τα Γιάννενα, θα έρθει για να αλλάξει τα δεδομένα της ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα, ενώ όπως λέει ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώς, ο πήχης γι αυτή τη νέα προσπάθεια έχει ανέβει πολύ υψηλά.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η Snappi θα αρχίσει τη λειτουργία της το πρώτο εξάμηνο του 2025, με την Τράπεζα Πειραιώς να χαρακτηρίζει το 2024 ως «έτος Snappi» (αφού πήρε έγκριση από την ΕΚΤ) και έχει υψηλούς στόχους για την digital bank. Ο στόχος είναι το 2026 να διαθέτει 1 εκατομμύριο πελάτες και 150 συνεργασίες με εμπόρους.

Η Revolut έχει καταφέρει να γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς fintech πλατφόρμες στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, έχει πάνω από 1 εκατ. πελάτες, ενώ πριν μερικούς μήνες ανακοίνωσε την αύξηση των επενδύσεών της κατά 60% σε σχέση με το 2023, με στόχο να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. πελάτες έως τις αρχές του 2025.

Παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως τραπεζικές καταθέσεις, διεθνείς πληρωμές, ανταλλαγή νομισμάτων, αλλά και επενδυτικές λύσεις σε κρυπτονομίσματα. Ο καταναλωτής στην Ελλάδα έχει στραφεί στη Revolut, κυρίως λόγω της ευκολίας και των ανταγωνιστικών χρεώσεων για τη διαχείριση των οικονομικών του.

Η Viva Wallet του Χάρη Καρώνη έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα ενώ έχει καταφέρει να διαχειρίζεται ετήσιο όγκο συναλλαγών άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως το cloud computing, το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έχει πάνω από 2 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Worldline είναι παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις πληρωμών, έχει ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις πληρωμών τόσο για καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις.

Στην ελληνική αγορά έχει 150.000 τερματικά, ενώ συνεχίζει να βγάζει νέα εργαλεία, όπως το λογισμικό ERP ή τα smart POS που μέχρι σήμερα έχει πάνω από 40.000 πελάτες.

Η εταιρεία εστιάζει στις ψηφιακές πληρωμές, τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων και την ασφάλεια συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι η Worldline το 2021 έδωσε περίπου 85 εκατ. ευρώ για να αγοράσει την Cardlink από τον όμιλο Quest του Θεόδωρου Φέσσα, ενώ πήρε και το 80% του τομέα acquiring της Eurobank.

Η Eurobank και η Plum

Η Plum του Βίκτωρα Τροκούδη, μέσα από την συνεργασία με την Eurobank, η οποία πλέον έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στη fintech, στοχεύει στην περαιτέρω ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά.

Η Plum εστιάζει στις ψηφιακές επενδύσεις και την αποταμίευση, ενώ η εφαρμογή της επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν στόχους αποταμίευσης και να επενδύουν αυτόματα, αξιοποιώντας τη δύναμη των δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.