13 Μαρ 2025
READING

Χριστίνα Θεοφιλίδη : Μια γυναίκα στις τράπεζες

4 MIN READ

Χριστίνα Θεοφιλίδη : Μια γυναίκα στις τράπεζες

Χριστίνα Θεοφιλίδη : Μια γυναίκα στις τράπεζες

Αν ο κανόνας θέλει την τραπεζική να εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενο επάγγελμα, υπάρχουν εξαιρέσεις που τον επιβεβαιώνουν. Η Χριστίνα Θεοφιλίδη, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, με εμπειρία περίπου 40 χρόνων στον κλάδο, είναι μία αυτές. Πριν από επτα χρόνια ανέλαβε τη θέση, τη στιγμή που η Εθνική έμπαινε σε φάση μετασχηματισμού.

Η ίδια περιέγραφε κομβική τη στιγμή της αλλαγής στην καριέρα της (είχε θητεύσει επί χρόνια στη Eurobank), καθώς ξεκινούσε τη σταδιοδρομία της στην τράπεζα με την οποία «σχεδόν κάθε οικονομικά ενεργός Ελληνας είχε σχέση». Στο δυναμικό της Εθνικής Τράπεζας εντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν ορίστηκε γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενώ σχεδόν έξι μήνες αργότερα εξελέγη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ είχε διατελέσει και μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ..

Είχε βέβαια διατελέσει σε ανώτατους διοικητικούς ρόλους σε μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ η διεθνής της καριέρα μεταφράζεται σε συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια ξένων θυγατρικών ελληνικών τραπεζών, την περίοδο της ακμής, αλλά και κατά την περίοδο της κρίσης. Από εκεί, εξάλλου, ξεκίνησε και η καριέρα της στις τράπεζες. Το 1988 έκανε την αρχή στη Societe Generale και στη Citibank, στο δίκτυο καταστημάτων και στην ανάπτυξη προϊόντων. Στη Eurobank θήτευσε για πολλά χρόνια, από το 1997 έως το 2018, στη λιανική τραπεζική, ως εμπορική διευθύντρια στη θυγατρική Eurobank Cards, ως αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank και ως γενική διευθύντρια Risk στην Eurobank Household Lending, ως γενική διευθύντρια στην Eurobank Household Lending Α.Ε. Θήτευσε επίσης στη γενική διεύθυνση Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, συγκεκριμένα από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Προβληματικών Δανείων Ιδιωτών. Τα δύο τελευταία χρόνια στη Eurobank διετέλεσε γενική διευθύντρια Ιδιωτών Πελατών και Προϊόντων Λιανικής. Υπήρξε επίσης μέλος στα δ.σ. των Τειρεσίας, Universal Bank Ukraine, Bancpost Romania, BRS Bulgaria και Polbank Poland.

Τίποτα δεν είχε προδιαγράψει την μακρά καριέρα της Χριστίνας Θεοφιλίδη στην τραπεζική, παρότι ήταν λάτρης των οικονομικών. Το πρώτο της πτυχίο ήταν στα Οικονομικά και την Ψυχολογία, από το Πανεπιστημίου Swarthmore των ΗΠΑ, αλλά έκανε μεταπτυχικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο INSEAD (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων). Όπως έχει πει η ίδια σε συνεντεύξεις της, η σταδιοδρομία στην τράπεζα ήταν εν πολλοίς τυχαία, αλλά οφείλεται και στις λιγότερες επαγγελματικές ευκαιρίες που προσέφεραν τότε οι σπουδές στην ψυχολογία, σε σχέση με τα οικονομικά. Η αρχή έγινε από τη Citibank, την πρόταση της οποίας αποδέχτηκε η κ. Θεοφιλίδη. Κίνητρο ήταν εκτός από τις οικονομικές απολαβές, εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσέφερε η τράπεζα και στελέχη που ενέπνευσαν την τραπεζικό. Από το 1991 και για μία πενταετία ανέλαβε καθήκοντα Product Manager, Assistant Branch Manager, Marketing Manager στη Citibank.

Καθώς είναι μητέρα δύο κοριτσιών κοντά στα 25, η τήρηση των ισορροπιών υπήρξε οδηγός για την καριέρα της, αφού χωρίς ισορροπία δεν προκύπτει ούτε επιτυχία, ούτε και ευτυχία, κατά την ίδια. Χωρίς να προσπαθεί, έχει καταρρίψει το στερεότυπο μίας κλασικής business woman. «Αν παθιάζεται κανείς με τη δουλειά του, εύκολα ξεχνιέται και ξεχειλώνει τα όρια. Οι γυναίκες χρειάζεται να φτιάξουμε μία ιστορία, γιατί οι θυσίες είναι πολλές και ο δρόμος δύσκολος», έχει πει, δηλώνοντας ότι πιστεύει και στο σχέδιο και στους στόχους. «Πρέπει όμως να έχουμε και την ευελιξία να προσεγγίσουμε το στόχο μας από εναλλακτικούς δρόμους όταν δούμε μία ευκαιρία μπροστά στα μάτια μας – ή αντίστοιχα μία κλειστή πόρτα», έχει τονίσει, συγκεκριμένα.

Έχει παραδεχτεί ότι ως γυναίκα, θεωρήθηκε εύκολος αντίπαλος, ενώ αυτό που τη δυσκόλεψε είναι το γεγονός ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι που εκτιμάται εύκολα. Μεταξύ άλλων, επιχειρησιακών στόχων, η Χριστίνα Θεοφιλίδη συνέβαλε και στη στήριξη των γυναικών και οι ίσες ευκαιρίες εντός των κόλπων της Εθνικής Τράπεζας. Άλλωστε για την ίδια η εφαρμογή αυτής της αρχής στον εργασιακό στίβο εν γένει αποτελούν προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μία πλήρως συμπεριληπτική οικονομία και κοινωνία, για την αύξηση της παραγωγικότητας και της δημιουργικότητας.

«Η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών στο εργασιακό γίγνεσθαι συνιστούν πράγματι θεμελιώδες κομμάτι της φιλοσοφίας μας και απολύτως συνυφασμένο με την εξέλιξη και την ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας», έχει δηλώσει. Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός της για την κοινωνική προσφορά, υπηρετεί ως μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.