Αισθητή είναι το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετατόπιση της κατανάλωσης από την εστίαση στο σπίτι, καθώς αρκετοί άνθρωποι στην Ελλάδα, επιλέγουν να προετοιμάζουν το γεύμα τους κατ’ οίκον, είτε πρόκειται για πρωινό, είτε για μεσημεριανό, είτε για δείπνο. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία της NielsenIQ, τα οποία παρουσίασε ο Βάιος Δημοράγκας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετρήσεων, στο πλαίσιο του συνεδρίου Food Retail Summit.
Με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ, τα καταστήματα Cash & Carry, τα οποία στην Ελλάδα ανήκουν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στον όμιλο Metro (Metro Cash & Carry), στον Σκλαβενίτη (The Mart) και στην ΑΒ Βασιλόπουλος (ΕΝΑ Food) κατέγραψαν μείωση κατά -2,3% το 2024, ενώ η τάση αυτή συνεχίζεται και το 2025 και αποτυπώνει τη μετακίνηση ενός μέρους της κατανάλωσης από την εστίαση στο σπίτι και την οικιακή κατανάλωση. Ταυτόχρονα τα μη τρόφιμα περιορίζουν με τη σειρά τους σημαντικά την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς καθώς στα Cash & Carry η μείωση των πωλήσεων άγγιξε το -8% και το -7% για τις κατηγορίες των ειδών φροντίδας σπιτιού (House hold) και ατομικής υγιεινής και ομορφιάς (Health & Beauty) αντίστοιχα.
Θυμίζουμε ότι η μετατόπιση της κατανάλωσης στο σπίτι δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς είχε καταγραφεί σε πολύ πιο έντονο βαθμό στη διάρκεια της πανδημίας. Όπου σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσε αναγκαστική επιλογή των Ελλήνων αλλά και πολιτών σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, λόγω των περιοριστικών μέτρων πρόληψης που τέθηκαν σε εφαρμογή εκείνη την περίοδο.
Στο ίδιο μήκος μετατόπισης της κατανάλωσης στο σπίτι κινείται η αγορά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπορέτο, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Circana. Αυτό που παρατήρησε ο ίδιος στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου είναι η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων που ετοιμάζονται εντός σπιτιού, γεγονός που εκ των πραγμάτων ενισχύει τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ. Στην παγκόσμια αγορά, το 86% των γευμάτων που καταναλώνουν οι άνθρωποι προέρχεται από το σπίτι. Το 87% των γευμάτων στο σπίτι σε παγκόσμιο επίπεδο αντιστοιχεί στο πρωινό, το 76% το μεσημεριανό γεύμα και το 81% το δείπνο.
Τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα
Την ίδια στιγμή πάντως ανοδική είναι η πορεία και των προϊόντων που είναι έτοιμα προς κατανάλωση, τα οποία φέρουν την ονομασία «Heat and Eat». Επί της ουσίας τα συγκεκριμένα αγαθά προσφέρουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε το επιθυμεί να ζεστάνει ένα γεύμα και να το καταναλώσει άμεσα, αποφεύγοντας τη διαδικασία του μαγειρέματος. Στην εγχώρια αγορά, το ποσοστό των έτοιμων γευμάτων που καταναλώθηκαν στο σπίτι από το σύνολο των εντός σπιτιού γευμάτων, ανήλθε το 2024 σε ποσοστό 16% και συνεχίζει να ενισχύεται. Η συγκεκριμένη αγορά είχε τζίρο 144 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 2023. Καθοριστικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει ο παράγοντας ευκολία με 39% και ακολουθεί η ρουτίνα με 16,5% ως προς τους λόγους για τους οποίους προτιμούν οι καταναλωτές τα έτοιμα γεύματα.
Η απαισιοδοξία των Ελλήνων σε σχέση με την οικονομική τους κατάσταση
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τη NielsenIQ ο Έλληνας καταναλωτής παραμένει προβληματισμένος και μάλλον απαισιόδοξος ως προς την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στη χώρα. Σε αυτή την εικόνα συμβάλλουν τα διαδοχικά χρόνια της κρίσης που έχουν αφήσει τα απόνερά τους, το χαμηλό διαθέσιμο εισόδημα, αλλά και η ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα καθώς και η τάση των Ελλήνων να επαναπαύονται σε μία «comfort zone», ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τα πράγματα λίγο πιο απαισιόδοξα σε σχέση με την πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες καταναλωτές είναι σημαντικά πιο απαισόδοξοι σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Σημαντικά υψηλότερο είναι το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά τους είναι σε χειρότερη κατάσταση σχέση με πέρυσι, ενώ σημαντικά χαμηλότερο είναι το ποσοστό που αναφέρουν ότι τα οικονομικά τους είναι καλύτερα σε σχέση με τους προηγούμενους δώδεκα μήνες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.