05 Μάι 2025
READING

Πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι λείπουν από τα ξενοδοχεία

4 MIN READ

Πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι λείπουν από τα ξενοδοχεία

Πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι λείπουν από τα ξενοδοχεία

Σχεδόν 2 στις 10 οργανικές θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία παρέμειναν κενές πέρσι, με την αγορά να υπολογίζει ότι σχεδόν τόσες είναι οι ελλείψεις και φέτος. Την ίδια ώρα, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με την τουριστική αγορά να αναμένει ότι αυτή είναι ίσως μία λύση για την κάλυψη θέσεων σε κρίσιμα πόστα.

Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένο και ταυτόχρονα ευέλικτο εργατικό δυναμικό στον τουρισμό αναδεικνύει τη σημασία επένδυσης στην τουριστική εκπαίδευση. Η αναβάθμιση των δομών κατάρτισης και η σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς αποτελεί μονόδρομο.

Χαρακτηριστικό είναι πως περισσότερα από ένα στα τρία ξενοδοχεία δήλωσαν το 2024 τουλάχιστον μία έλλειψη στην ειδικότητα της καμαριέρας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 30,5% και ακολούθησε το 22,6% των ξενοδόχων που είχαν έλλειψη σε receptionist, ενώ παρόμοιο ποσοστό (22,4%) είχαν έλλειψη σε σερβιτόρο. Αφορμή για την άμεση λήψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της πολιτείας είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται σε θέσεις που καλύπτονται από εργαζόμενους που έχουν εκπαιδευτεί σε συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά και από τους εργαζόμενους «λευκού κολλάρου». Συνολικά, οι ελλείψεις προσωπικού στα ελληνικά ξενοδοχεία ανέρχονται σε  53.817, έναντι των 278.188 θέσεων εργασίας που προβλέπονται στο οργανόγραμμα.

Για παράδειγμα, οι ελλείψεις σε sommelier υπολογίστηκαν από Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων σε 51%, αφού από τις 583 θέσεις εργασίας με βάση το οργανόγραμμα, καλύφθηκαν οι 287.  Στη δεύτερη περίπτωση, παράδειγμα είναι η θέση του marketing manager με 1.318 θέσεις κενές και ποσοστό έλλειψης 38%. Παρόμοιο ποσοστό και για το υπόλοιπο προσωπικό μάρκετινγκ (37%), ων guest relations (34%) και των concierge (35%). Βέβαια και οι τεχνικές εργασίες επηρεάζονται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς «ακριβοθώρητοι» είναι οι κηπουροί και οι καθαριστές. Το ποσοστό ελλείψεων στους κηπουρούς έφτασε το 24%, στους βοηθούς κηπουρού ακόμα υψηλότερο, στο 35%, του λαντζέρη στο 21%, του συντηρητή 22%, του καθαριστή εσωτερικών και εξωτερικών χώρων στο 28% και του βοηθού receptionist στο 33%. Το ποσοστό ελλείψεων είναι μεγαλύτερο στο τμήμα F&B, καθώς φτάνει το 20%. Ειδικότερα, οι ελλείψεις σε μάγειρες φτάνουν το 19%, των F&B manager σε 29%, ενώ μεγαλύτερο είναι αυτό των executive chefs (35%), καθώς έλειψαν από την αγορά 1.285 εργαζόμενοι. Σε απόλυτους αριθμούς, η πλέον «πάσχουσα» ειδικότητα είναι αυτή των καμαριέρων. Πέρσι έλειψαν 5.227 εργαζόμενες (12% των θέσεων του οργανογράμματος των ξενοδοχείων) και ακολούθησαν οι σερβιτόροι (4.468 κενές  θέσεις – 18%) και οι receptionists (2.871 κενές θέσεις – 14%).

Οι νησιωτικές περιοχές καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης για πρόσληψη εργαζομένων από τρίτες χώρες, με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να ηγούνται της τάσης (68,9%). Η έντονη τουριστική κινητικότητα και οι αυξημένες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται να αποτελούν βασικούς παράγοντες για αυτή την εξέλιξη.

Το ενδιαφέρον για «εισαγόμενους» εργαζόμενους αναθερμαίνεται. Σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία στη χώρα (47%) δηλώνουν πρόθεση να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους με εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Οι προσλήψεις που έχουν αιτηθεί οι ξενοδόχοι αντιστοιχούν περίπου στο 13% των συνολικών ελλείψεων που καταγράφηκαν μέσα στο 2024, με την πλειονότητα να αφορά θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Η ειδικότητα της καμαριέρας φαίνεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς το 81% των επιχειρήσεων που επιδιώκουν προσλήψεις από τρίτες χώρες, αναζητούν προσωπικό για αυτή τη θέση — η οποία και αντιστοιχεί στο 36% του συνολικού αριθμού των σχετικών αιτήσεων. Παράλληλα, έντονη είναι και η ζήτηση για άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες, όπως αυτή του λαντζιέρη, που απασχολεί το 44,7% των ενδιαφερόμενων ξενοδόχων. Το υψηλό ποσοστό πρόθεσης προσλήψεων (46,3%) αναδεικνύει τις δομικές ελλείψεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο, και φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αξιοποίησης νέων, εξωτερικών δεξαμενών εργατικού δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά την κατάρτιση των εργαζομένων, η έρευνα του ΙΤΕΠ θέλει τους ξενοδόχους ευχαριστημένους από τις διευθυντικές και διοικητικές θέσεις, καθώς και από αυτές που απαιτούν τη μεγαλύτερη εξειδίκευση, παρά τον απαιτητικό τους ρόλο. Την υψηλότερη βαθμολογία συγκεντρώνουν οι sommeliers (4,4), ενώ με 4,2 βαθμολογούνται οι γενικοί διευθυντές, οι sales managers, οι λογιστές και οι βοηθοί λογιστή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.