Διαμονή σε καταλύματα, παραγγελία έτοιμου φαγητού, ταξιδιωτικές υπηρεσίες (εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτου κλπ.), είδη ένδυσης και υπόδησης και εισιτήρια για εκδηλώσεις, είναι οι κατηγορίες αγορών που προτιμούν οι καταναλωτές στην Ελλάδα όταν αγοράζουν από ηλεκτρονικά καταστήματα. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA) και το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN).
Από την άλλη, λιγότερο δημοφιλείς κατηγορίες είναι το e-gambling, τα βρεφικά και παιδικά είδη και τα κοσμήματα-ρολόγια.
Ως προς τις δαπάνες, σημαντική είναι η διαφορά που υφίσταται στις δαπάνες που πραγματοποιεί ο γενικός πληθυσμός σε σχέση με τους ώριμους αγοραστές. Ο λόγος είναι ότι οι ώριμοι αγοραστές δαπανούν 80% περισσότερα χρήματα από τον γενικό πληθυσμό κατά τις αγορές τους.
Ταυτόχρονα, ισχυρή είναι η προτίμηση για τα ελληνικά e-shops όπως απαντά το 84,4%, συμπεριλαμβανομένων των σελίδων σύγκρισης τιμών, ενώ σημαντική είναι και η προτίμηση στα marketplaces για το 48,3% των ερωτηθέντων. Ωστόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρκετό δρόμο να διανύσουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους και να μπορέσουν να σταθούν απέναντι σε πολυεθνικούς παίκτες που έχουν εισέλθει ή πρόκειται να το κάνουν τα επόμενα χρόνια, κερδίζοντας διαρκώς μερίδιο αγοράς.
Τα κριτήρια επιλογής ενός ηλεκτρονικού καταστήματος από τον υποψήφιο αγοραστή
Στον τομέα των κριτηρίων με βάση τα οποία επιλέγει κάποιος το ηλεκτρονικό κατάστημα για να κάνει τις αγορές του, το 55% απάντησε ότι δεν αγοράζει από ένα κατάστημα αν δεν πληροί τα κριτήρια εμπιστοσύνης, ακόμα και αν έχει χαμηλότερες τιμές. Τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής είναι η ύπαρξη τηλεφωνικού κέντρου, η φήμη και η αξιοπιστία, η εύκολη επικοινωνία, η ύπαρξη σήματος αξιοπιστίας , η ασφαλής πύλη πληρωμών και η δυνατότητα επιστροφής προϊόντος. Η παράδοση στο χώρο του καταναλωτή γίνεται μέσω courier για το 78,7% αποτελώντας την προτιμώμενη μέθοδο, ενώ κερδίζει συνεχόμενα έδαφος η παραλαβή από lockers με ποσοστό 51,8% στην προτίμηση των καταναλωτών.
Αναφορικά με το ρόλο που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ερωτηθέντες επισημαίνουν ότι διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση των προϊόντων, αλλά υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια. Οι καταναλωτές συναντούν συχνά προϊόντα ή υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν στα social media. Παρόλα αυτά, η άμεση πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω social media είναι λιγότερο συνηθισμένη, ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις σχετικά με την ασφάλεια των αγορών μέσω αυτών. Όπως επισημαίνει μάλιστα το 62% των ερωτηθέντων, δεν είναι σίγουρο για την ασφάλεια των αγορών μέσω των social media. Ωστόσο ένα ποσοστό 48,8% παραδέχεται ότι συναντά συχνά στα social media προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν ενδιαφέρων. Ταυτόχρονα, οι διαφημίσεις στις μηχανές αναζήτησης οδηγούν σε αγορές σε σημαντικό βαθμό, με το 1,7% να αγοράζει πάντα, το 19,4% συχνά και το 39,6% μερικές φορές προϊόντα αφού δουν σχετικές διαφημίσεις.
Σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν οι καταναλωτές online στην Ελλάδα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι πριν την αγορά τους αναζητούν πληροφορίες κυρίως σε σελίδες με σχόλια χρηστών, ιστοσελίδες εταιρειών, σελίδες με σύγκριση τιμών, συχνά ρωτούν τους φίλους τους, ενώ συμβουλεύονται και τα social media.
Oι κυριότερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου
Η Έρευνα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2025 επισημαίνει εκτός των άλλων ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να επικεντρωθούν σε επιμέρους τομείς για να ενισχύσουν την αξιοπιστία τους και την προτίμηση των καταναλωτών. Οι τομείς αυτοί είναι:
- Ενίσχυση της Εμπιστοσύνης και της Ασφάλειας: Οι ασφαλείς πύλες πληρωμών, η δυνατότητα επιστροφής προϊόντων και η εύκολη επικοινωνία, είναι κρίσιμα στοιχεία.
- Βελτίωση της Ταχύτητας και Αξιοπιστίας των Παραδόσεων: Η καθυστερημένη παράδοση είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αναφέρουν οι καταναλωτές.
- Εξαιρετική Εξυπηρέτηση Πελατών: Άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση σε προβλήματα και ερωτήματα.
- Χρήση Social Media με Στρατηγική: Αξιοποίηση των Social Media για την προώθηση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.
- Προσαρμογή Στρατηγικών Marketing: Αναγνώριση και ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών και προτιμήσεων του «Γενικού Πληθυσμού» καιτων «Ώριμων Αγοραστών
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.