Ο Νίκος Λύκος μπορεί να μείνει στην επιχειρηματική ιστορία για πολλούς λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η «ανορθόδοξη» επιλογή να κάνει την θυγατρική που εξαγόρασε μητρική και να δώσει σε ολόκληρο τον όμιλο την επωνυμία της.
Ο 68χρονος επιχειρηματίας αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο και συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Essex, καθώς και στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη στο Templeton College της Οξφόρδης. Πέραν αυτών έχει θεωρητικές σπουδές στο British Institute of Graphic Arts και πρακτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Στη σημερινή Austriacards και τότε Lykos μπήκε το 1982, εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά μιας εταιρείας με 125 χρόνια ιστορία, αλλά το τιμόνι της υπεραιωνόβιας επιχείρησης πήρε το 2000, όταν αυτή ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1994. Αναλαμβάνοντας τα διοικητικά και μετοχικά ηνία, επανατοποθέτησε την εταιρεία από τον τομέα της εκτύπωσης όπου δραστηριοποιούνταν παραδοσιακά, στον τομέα της διαχείρισης πληροφοριών, μετονομάζοντάς την παράλληλα σε Inform Λύκος.
Σταθμός για την επιχειρηματική πορεία του ίδιου και την εταιρεία ήταν το 2000, όταν η Inform Λύκος άρχισε τη διεθνή της επέκταση με πρώτη κίνηση την εξαγορά στη Ρουμανία. Αυτή είναι η εξέλιξη της εταιρείας που ξεκίνησε τη λειτουργία της ως ένα συνοικιακό τυπογραφείο στην προπολεμική Ελλάδα και σήμερα διαθέτει επτά εργοστάσια παραγωγής και οκτώ κέντρα προσωποποίησης παγκοσμίως – το ένα εκ των οποίων στις ΗΠΑ –, έχει παρουσία από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Ελλάδα και την Τουρκία, απασχολεί 2.600 εργαζόμενους και διαπραγματεύεται παράλληλα σε δύο χρηματιστήρια.
Το τελευταίο είναι και το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Λύκου, το οποίο πέτυχε με την τρίτη. Έχοντας δει από νωρίς ότι η Ελλάδα είναι μικρή για την Inform Λύκος, κατάλαβε ότι ο όμιλος μπορούσε να μεγαλώσει μόνο με ένα τίκερ σε ξένο χρηματιστήριο, που θα ανέβαζε τη φήμη του και θα εξασφάλιζε ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ο Νίκος Λύκος επιχείρησε να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο απόσχισης της Austrian Cards, της εταιρείας που εξαγόρασε το 2010 από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας, ήδη από το 2013. Τότε προχώρησε στην υποβολή δημόσιας πρότασης, για να συγκεντρώσει το ποσοστό που δεν κατείχε στην εισηγμένη στην Ελλάδα εταιρεία, μέσω της Lykos AG με έδρα στη Βιέννη της Αυστρίας, που βρισκόταν στον έλεγχό του. Το σχέδιο ήταν να προχωρήσει σε delisting και μετά να την εισάγει σε ξένο χρηματιστήριο. Η δημόσια πρόταση απέτυχε, καθώς πολλοί μέτοχοι μειοψηφίας βρήκαν το προσφερόμενο τίμημα εξαιρετικά χαμηλό. Αποτέλεσμα ο Νίκος Λύκος να συγκεντρώσει μόνο το 71% της Inform Lykos, που παρέμεινε στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ένα χρόνο μετά, επιμένοντας, επιδίωξε να εξαγοράσει ξανά μέσω της αυστριακής Lykos AG το σύνολο των μετοχών της Austrian Cards, προσφέροντας 40 εκατ. ευρώ. Εν τέλει το διπλό listing έγινε πραγματικότητα το 2022. Μετά τη διασυνοριακή συγχώνευση των Austriacard και Inform Λύκος – μέσω της οποίας η δεύτερη απορροφήθηκε από την πρώτη – οι μετοχές της Austriacard ξεκίνησαν διαπραγματεύονται ταυτόχρονα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Χρηματιστήριο της Βιέννης (VSE) από τις 23 Μαρτίου του 2023, με το Νίκο Λύκο να κατέχει το 71,5%, κρατώντας τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.
Μιλώντας για αυτό το επίτευγμα, το χαρακτήρισε ως «το αποκορύφωμα μιας 40ετούς προσπάθειας να οδηγηθεί ο όμιλος από έναν κόσμο, όπου οι άνθρωποι επικοινωνούσαν και σκέφτονταν μέσω μελανιού και χαρτιού, σε έναν κόσμο, όπου η επικοινωνία είναι μία σειρά από δυαδικά ψηφία, στιγμιαία, παγκόσμια και χωρίς όρια», δηλώνοντας παράλληλα περήφανος που ξεκίνησε από την Ελλάδα.
Μένοντας πλέον στη Βιέννη, ο Νίκος Λύκος παρακολουθεί και σχεδιάζει την επόμενη μέρα της εταιρείας, που αποτελεί τον ψηφιακό συνεργάτη πολυεθνικών όπως είναι οι Revolut, Santander, UniCredit, doValue, Euronet, Citibank, Commerzbank, Vodafone, T-Mobile, ΔΕΗ, Eunice, Aegean, ΔΑΑ, Intralot, και ΟΠΑΠ, ενώ ανήκει στις επιχειρήσεις που δεν επλήγησαν από τα capital controls του 2015, αλλά ευνοήθηκαν, αφού εκτοξεύθηκε η ζήτηση καρτών πληρωμής.
Η Austriacard στοχεύει πια στην περαιτέρω διείσδυσή της στον κλάδο του fintech, την είσοδό της στη γαλλική αγορά και εξαγορές με κεφάλαια περί τα 80 εκατομμύρια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.