12 Μάι 2025
READING

Μεγαλύτερα μερίδια στην ελληνική αγορά διεκδικούν οι ψηφιακές τράπεζες – Γιατί αυξάνεται ο ανταγωνισμός

4 MIN READ

Μεγαλύτερα μερίδια στην ελληνική αγορά διεκδικούν οι ψηφιακές τράπεζες – Γιατί αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Μεγαλύτερα μερίδια στην ελληνική αγορά διεκδικούν οι ψηφιακές τράπεζες – Γιατί αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Απόβαση στην ελληνική αγορά έχει κάνει η ψηφιακή τραπεζική, με τις digital banks να διεκδικούν μεγάλα μερίδια αγοράς και να καλύπτουν ανάγκες που αδυνατούν να προσφέρουν οι παραδοσιακές τράπεζες.

Η ευκολία πρόσβασης, η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση και η τεχνολογική καινοτομία είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ελκυστικές για ένα ευρύ φάσμα χρηστών, ωστόσο προσανατολίζονται κυρίως στην εξυπηρέτηση της νέας γενιάς, κάνοντας τα προγράμματα πιο προσιτά και εύκολα.

Οι ψηφιακές τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού και διαχείρισης οικονομικών εντελώς διαδικτυακά, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε κατάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους, τις γενιές Millennials και Z, που προτιμούν να πραγματοποιούν όλες τις συναλλαγές τους μέσω κινητού. Η δυνατότητα για 24/7 πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες μέσω εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας καλύπτει την ανάγκη για άμεση και ευέλικτη εξυπηρέτηση.

Ακόμα και οι παραδοσιακές τράπεζες, βλέποντας την ανάγκη για νέες προηγμένες υπηρεσίες, έχουν επενδύσει σε ψηφιακές τράπεζες και neobanks, ώστε να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Η αξιοποίηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων επιτρέπει στις τράπεζες να προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών τους. Αυτό ενισχύει την ικανοποίηση και την αφοσίωση των πελατών, καθιστώντας τις ψηφιακές τράπεζες πιο ελκυστικές. Παράλληλα, παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, λύσεις αποταμίευσης και επενδυτικές επιλογές, καθιστώντας τις πιο προσιτές και ευέλικτες για τους χρήστες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περίπου το 30% των Ελλήνων ενηλίκων αποταμιεύει χρήματα σε λογαριασμό ταμιευτηρίου ή καταθέσεων, ενώ το 21% προτιμά να κρατά μετρητά στο σπίτι ή στο πορτοφόλι του. Περισσότεροι από τους μισούς (άνω του 55%) πιστεύουν ότι τα χρήματα υπάρχουν για να δαπανώνται, ενώ το 37% ζει για το παρόν χωρίς να σκέφτεται το μέλλον. Μόνο το 10% των ενηλίκων διαθέτει επενδυτικά προϊόντα, όπως μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια.

Επιπλέον, το 44% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει πώς να αποταμιεύσει ή να επενδύσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Περίπου το 35% των ενηλίκων προσβλέπει στη χρηματοδότηση της συνταξιοδότησής του μέσω αποταμιεύσεων, αλλά συχνά δεν γνωρίζει πώς να το επιτύχει.

Τέλος, το 65% των πολιτών δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρο πως έχει κάνει έναν καλό οικονομικό προγραμματισμό για το μέλλον του.

Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός

Με την Ελλάδα να αποτελεί μια αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, πολλές ψηφιακές τράπεζες έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.

H Revolut έχει συμπληρώσει 1,5 εκατομμύρια πελάτες στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας 50% αύξηση στη βάση πελατών της σε μόλις έναν χρόνο. Η εταιρεία στοχεύει πλέον να φτάσει τους 2 εκατ. πελάτες μέχρι τις αρχές του 2026, στόχος που συνεπάγεται διείσδυση στην αγορά σε περίπου 20% του τοπικού πληθυσμού. Το 2024, ο αριθμός των συναλλαγών μέσω της Revolut αυξήθηκε κατά 81% σε σύγκριση με το 2023, ο όγκος συναλλαγών κατά 92% και οι συναλλαγές μεταξύ πελατών κατά 162%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024, η Revolut αύξησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εστιάζοντας στην προσαρμογή των υπηρεσιών στις τοπικές ανάγκες και στην ενίσχυση του μάρκετινγκ. Παράλληλα προσφέρει στους Έλληνες πελάτες τη δυνατότητα επένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς (ΑΚΧΑ) μέσω των Ευέλικτων Κεφαλαίων, με πάνω από 130.000 πελάτες να έχουν επενδύσει περίπου 240 εκατ. ευρώ. Οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ 1,68% και 2,53% ετησίως, ανάλογα με το πρόγραμμα.

Η Snappi, η πρώτη ελληνική neobank (Τράπεζα Πειραιώς 55% – Natech 45%) θέλει να μπει δυνατά στην ελληνική αγορά, να γίνει ο νο1 ανταγωνιστής της Revolut και να αυξήσει ταχύτατα τα μερίδιά της.

Το λανσάρισμα στην αγορά αναμένεται να έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο, ενώ μέχρι στιγμής έχει περίπου 10.000 πελάτες στην λίστα αναμονής.

Στόχος είναι να αποκτήσει 100.000 ενεργούς πελάτες μέχρι το τέλος του χρόνου, και να έχει στο τέλος του 2028 1,9 εκατομμύρια πελάτες, καταθέσεις 2,5 δις ευρώ και να έχει χορηγήσει 600 εκατ. ευρώ δάνεια.

Έδρα της Snappi είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα τα Γιάννενα, όπου βρίσκεται και η έδρα της Natech, ενός εκ των δύο μετόχων, ωστόσο φιλοδοξεί να κάνει πολύ γρήγορο expand σε ευρωπαϊκές αγορές. Όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η επέκταση στο εξωτερικό αναμένεται να γίνει από το 2026, ενώ φιλοδοξούν μέχρι το 2029 να έχουν μπει ήδη σε 3 ευρωπαϊκές αγορές.

Η Eurobank έχει επενδύσει ήδη 10 εκατ. ευρώ στην Plum, της οποίας η αξία έχει εκτοξευθεί στα 200 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αναμένει να αυξήσει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά, φτάνοντας τους 1 εκατ. πελάτες μέχρι το 2030, ενώ στα άμεσα πλάνα βρίσκονται τόσο η ανάπτυξη σε αγορές του εξωτερικού αλλά και οι εξαγορές.

Και η Klarna έχει αρχίσει να μεγαλώνει στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετρά περισσότερους από 135.000 ενεργούς χρήστες μηνιαίως, με την παρουσία της εταιρείας στη χώρα μας να επεκτείνεται ραγδαία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.