13 Μάι 2025
READING

ΔΕΛΤΑ: Αλλάζει «χέρια» η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία;

4 MIN READ

ΔΕΛΤΑ: Αλλάζει «χέρια» η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία;

ΔΕΛΤΑ: Αλλάζει «χέρια» η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία;

Έντονα κινείται πλέον, μεταξύ οικονομικών κι επιχειρηματικών κύκλων, το σενάριο πώλησης της ΔΕΛΤΑ από το  Fund CVC, μετά και από τις πρόσφατες συμφωνίες του Μπάρμπα Στάθη με την Ideal Holdings και της Δωδώνη με τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Η ΔΕΛΤΑ είναι ένα από τα «παιδιά» της Vivartia, της εταιρείας που προέκυψε μετά από την συγχώνευση των επιχειρήσεων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του Σπύρου Θεοδωρόπουλου το 2006. Η σύμπραξη αυτή δεν έμελλε να κρατήσει πολύ και οι δρόμοι των δύο επιχειρηματιών χώρισαν.

Από μικρό γαλακτοπωλείο σε ανταγωνιστική βιομηχανία γάλακτος

Η ΔΕΛΤΑ συγκαταλέγεται ως μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα μας, με την ιστορία της να ξεκινά το 1952, όταν ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ίδρυσε ένα μικρό γαλακτοπωλείο στα Εξάρχεια, στην Αθήνα. Με καινοτόμο πνεύμα για την εποχή, εισήγαγε την υπηρεσία διανομής φρέσκου γάλακτος κατ’ οίκον, κάτι που αποτέλεσε σημαντική πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα. Η επιτυχία του εγχειρήματος οδήγησε μέσα σε λίγα χρόνια στη μετατροπή του γαλακτοπωλείου σε βιομηχανία, με το όνομα ΔΕΛΤΑ, η οποία άρχισε να επεκτείνεται σε ολόκληρη την Αττική και να καθιερώνεται ως βασικός προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Κατά τη δεκαετία του 1980, η εταιρεία επένδυσε στη δημιουργία νέων προϊόντων, όπως γιαούρτια, σοκολατούχα ροφήματα και χυμούς, γεγονός που την καθιέρωσε ακόμα πιο ισχυρά στην ελληνική αγορά. Στη δεκαετία του 1990, η ΔΕΛΤΑ επέκτεινε τη δραστηριότητά της στον τομέα των χυμών και των παγωτών, ενώ το Milko, το σοκολατούχο ρόφημά της, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στη χώρα, ειδικά στους νέους.

Τη δεκαετία του 2010, η εταιρεία συνέχισε να καινοτομεί και να προσαρμόζεται στις ανάγκες των καταναλωτών, επενδύοντας σε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, βιολογικά και φυτικά, ενώ έδωσε έμφαση σε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος. Από τη δεκαετία του 2020, η ΔΕΛΤΑ προχώρησε σε περαιτέρω μετασχηματισμό, επανατοποθετώντας το εμπορικό της σήμα και απομακρυνόμενη από την εικόνα της παραδοσιακής γαλακτοβιομηχανίας, υιοθετώντας μια πιο ευρεία ταυτότητα εταιρείας τροφίμων, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

Τα σενάρια των πιθανών αγοραστών

Από τα ονόματα που ακούγονται ότι πιθανά θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ, είναι του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και των Ελληνικών Γαλακτοκομείων. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, σε πρόσφατες δηλώσεις του, μετέθεσε για αργότερα το ενδεχόμενο πιθανού ενδιαφέροντος, αλλά λόγω της ιστορικής σχέσης με την εταιρεία λέγεται ότι δεν αποκλείεται η συμμετοχή του.

Για τα Ελληνικά Γαλακτοπωλεία της οικογένειας Σαράντη, η απόκτηση της ΔΕΛΤΑ σαφώς θα ενίσχυε το χαρτοφυλάκιό τους και θα τους καθιστούσε ως τον αδιαμφισβήτητο παίκτη στην αγορά, έπειτα και από την συμφωνία για εξαγορά της Δωδώνη.

Να σημειώσουμε ότι η επιχειρηματική πορεία των αδελφών Σαράντη ξεκίνησε το 1985, όταν ίδρυσαν την ΤΥΡΑΣ, μια μικρή οικογενειακή γαλακτοκομική μονάδα με ελάχιστους εργαζομένους. Το 1992 δημιούργησαν την πρώτη διεθνή τους επέκταση, με επένδυση σε εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος στη Ρουμανία. Σημαντικός σταθμός ήταν η συνεργασία τους με τη ΦΑΓΕ, η οποία απέκτησε και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΥΡΑΣ. Η συνεργασία αυτή όμως διακόπηκε, οδηγώντας τους αδελφούς Σαράντη στην αυτόνομη ανάπτυξη.

Το 2000, προχώρησαν στη στρατηγική εξαγορά του πρώην συνεταιριστικού εργοστασίου ΟΛΥΜΠΟΣ, επενδύοντας 1,75 δισ. δραχμές, υπερδιπλάσιο ποσό από τον βασικό ανταγωνιστή τους, τη ΦΑΓΕ. Αυτή η κίνηση τους έδωσε σημαντικό προβάδισμα στην αγορά φρέσκου γάλακτος, παρά τον σφοδρό πόλεμο τιμών που ακολούθησε. Ακολούθησαν σημαντικές εξαγορές, όπως της TYRBUL στη Βουλγαρία, δημιουργώντας ισχυρό δίκτυο στη ΝΑ Ευρώπη.

Η στρατηγική τους επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, όπως οι φυσικοί χυμοί και το εμφιαλωμένο νερό, ενώ συνέχισαν τις εξαγορές συνεταιριστικών εταιρειών που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, όπως η Ροδόπη το 2008 και η Αγνό μέσω πλειστηριασμού. Το 2022 εξαγόρασαν τη United Milk Company στη Βουλγαρία από τη ΔΕΛΤΑ, εδραιώνοντας τη θέση τους στη βουλγαρική αγορά, ενώ επένδυσαν και στην Κύπρο με την απόκτηση του 49% της γαλακτοβιομηχανίας Κουρούσιης και την κατασκευή νέου εργοστασίου χαλουμιού στη Λευκωσία.

Στο πλαίσιο της συνεχούς διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου τους, επεκτάθηκαν στον κλάδο των αναψυκτικών αποκτώντας την Κλιάφα και το εμφιαλωμένο νερό Δουμπιά. Η επιχειρηματική τους φιλοσοφία βασίστηκε στην επανεπένδυση των κερδών τους στις ίδιες τις επιχειρήσεις, γεγονός που τους βοήθησε να διατηρήσουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτοχρηματοδότηση σε όλες τους τις κινήσεις.

Αν και υπάρχει η θέληση για πώληση από πλευράς CVC, αυτό που μένει είναι να γίνει γνωστό το ακριβές αντίτιμο που επιδιώκει να λάβει και το κατά πόσο θα επέλθει συμφωνία με κάποιον αγοραστή στην εγχώρια ή ξένη αγορά. Εν αναμονή των εξελίξεων…

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.