Η είδηση ότι ο συνιδρυτής της Google Maps, Lars Rasmussen, έχει νοικιάσει σπίτι στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια και μάλιστα πρόσφατα μετακόμισε στο ρετιρέ νεόδμητου κτιρίου στο Μετς με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, αποτελεί μόνο ένα μέρος της δραστηριότητάς του στην Ελλάδα. Ωστόσο η εγκατάστασή του στη χώρα μας αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός, εάν κανείς αναλογιστεί ότι ο άνθρωπος που δημιούργησε μία εφαρμογή παγκοσμίου βεληνεκούς που βρίσκεται σε κάθε κινητή συσκευή και καθοδηγεί τους εντολείς της σε οποιοδήποτε σημείο αυτοί ζητήσουν, έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο διαμονής.
Μπορεί πολλοί από εσάς να τον έχετε συναντήσει κάπου τυχαία. Κυκλοφορεί αρκετά στην πόλη, συχνά με τα πόδια, και η εμφάνισή του δεν θυμίζει σε τίποτα έναν άνθρωπο με το ισχυρό οικονομικό υπόβαθρο που διατηρεί ο Rasmussen, καθότι είναι ιδιαίτερα απλός και προσηνής. Σύζυγός του είναι η Ελομίδα Βισβίκη, επίσης επενδυτής στον τομέα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή από τη συμμετοχή της στο τηλεοπτικό σόου «Cash or Trash», όπου είχε το ρόλο της αγοράστριας έργων τέχνης και παλαιών αντικειμένων. Το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα στη διάρκεια της πανδημίας, μετακομίζοντας από τη Νέα Υόρκη.
H γνωριμία με την Ελλάδα
Η δεύτερη επίσκεψή του Rasmussen για επιχειρηματικούς λόγους στην Ελλάδα έγινε το 2012, όταν την επισκέφθηκε μαζί με την Ελομίδα Βισβίκη, υπό το ενδεχόμενο να μετοικίσουν εδώ. Ωστόσο είχε προηγηθεί η πρώτη γνωριμία του με τη χώρα μας το 1992, σε ηλικία 20 ετών.
Κατά τον ερχομό του το 2020 συμμετείχε ως ομιλητής στο TEDX Athens. Στην ομιλία του, που είχε προετοιμάσει η Ελομίδα Βισβίκη, ανέλυε μεταξύ άλλων ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να ξεκινήσει κανείς μία επιχειρηματική δραστηριότητα, δεδομένου ότι υπήρχαν αρκετοί που επιθυμούσαν να αναλάβουν ρίσκο και να επενδύσουν χρήματα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η σχέση τους με την εγχώρια σκηνή της νεοφυούς επιχειρηματικότητας επισφραγίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Τότε ξεκίνησαν να συναντούν εκπροσώπους της startup κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ η πρώτη επένδυση που πραγματοποίησαν ήταν στην PNOE, εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα πρωτοπόρο σύστημα δοκιμής και ανάλυσης του ανθρώπινου μεταβολισμού.
Εγχείρημά του αποτελεί, εκτός των άλλων, η δημιουργία του φεστιβάλ νεοφυούς επιχειρηματικότητας με την ονομασία Panathenea, το οποίο έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Ωδείο Αθηνών, με στόχο την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας και την προβολή της Ελλάδας ως κόμβου επιχειρηματικής και τεχνολογικής δραστηριότητας. Σε αυτό υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότερες από 600 startups επιχειρήσεις, αναζητώντας μεταξύ άλλων επαφές για να πραγματοποιήσουν την επόμενή τους κίνηση.
Στη χώρα μας ο Rasmussen συμμετέχει εκτός των άλλων στη νεοφυή εταιρεία βιοτεχνολογίας ResQ Biotech, ενώ κατά καιρούς έχει πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις σε ελληνικές startups, όπως για παράδειγμα η πλατφόρμα εύρεσης τεχνικών, «Douleutaras», όπου συμμετείχε σε γύρο χρηματοδότησης 5 εκατομμυρίων ευρώ με κύριους επενδυτές το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και τη Venture Friends, η οποία εκπροσωπείται από τον Απόστολο Αποστολάκη.
Ανάμεσα στις επενδυτικές κινήσεις είναι αυτή στην Protio, που αποτελεί το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του ιδρυτή της Incrediblue (αγοράστηκε το 2018 από την ισπανική Nautal), Αντώνη Φιοράκη, με δραστηριότητα στο πεδίο του PropTech. Eταιρεία που σύστησε στην ελληνική αγορά τη φιλοσοφία του «Rebuild-To-Rent» («Ξαναχτίσε για να νοικιάσεις»), με στόχο να δώσει ζωή στα παλιά διαμερίσματα. Ο Δανός angel investor της Protio, συμμετείχε σε αυτήν την περίπτωση σε αρχική χρηματοδότηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, του οποίου επικεφαλής ήταν η Neogen Capital, που μάλιστα έκανε και την πρώτη της επένδυση σε ελληνική startup. Στη συμμετείχαν το επενδυτικό κεφάλαιο Genesis Ventures και η επενδυτική πλατφόρμα SeedBlink, όπως και άλλοι 20 επενδυτικοί άγγελοι (angel investors) από Ελλάδα, Γερμανία, Ελβετία και Ινδία.
H ίδρυση της Google Maps
H πορεία του προς την επιχειρηματική καταξίωση ξεκίνησε στις αρχές του 2003, όταν ο ίδιος και ο αδερφός του Γενς ίδρυσαν από κοινού μια νεοσύστατη εταιρεία χαρτογράφησης, την Where 2 Technologies. Η εν λόγω εξαγοράστηκε από την Google τον Οκτώβριο του 2004. Ο Rasmussen έγινε επικεφαλής της ομάδας Google Maps και εργάστηκε στην Google μέχρι που εντάχθηκε στo δυναμικό της Facebook στα τέλη του 2010. Το 1990, ο Rasmussen αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Άαρχους με πτυχίο στην Επιστήμη Υπολογιστών και τα Μαθηματικά.
Απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Μηχανική Συστημάτων Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1992. Ακολούθως πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στο Εργαστήριο Θεμελιώσεων της Επιστήμης Υπολογιστών στο Εδιμβούργο και στη συνέχεια μετακόμισε, στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο University of California το 1998, για τη διατριβή του «Σχετικά με την Προσέγγιση των Μόνιμων και Άλλων – Πλήρων Προβλημάτων».
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.