20 Μάι 2025
READING

Σημάδια κόπωσης για την Huawei στην Ελλάδα

4 MIN READ

Σημάδια κόπωσης για την Huawei στην Ελλάδα

Σημάδια κόπωσης για την Huawei στην Ελλάδα

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η Huawei στην Ελλάδα, η οποία δραστηριοποιείται αφενός στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων που πωλούνται στα καταστήματα, αφετέρου στον τομέα των τεχνολογιών και των λύσεων στον τομέα της τεχνολογίας μέσω της εταιρείας Huawei Τεχνολογίες Α.Ε.

Η κινεζική εταιρεία έχει εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα, καταφέρνοντας να υπερβαίνει πλέον τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο. Ωστόσο οι πωλήσεις της το 2024 ήταν 233,29 εκατομμύρια ευρώ από 235,82 εκατομμύρια ευρώ το 2023, μειωμένες κατά 1,1%. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά της κέρδη ήταν 6,64 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,4% σε σύγκριση με τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό το 2023. Από τα κέρδη παλαιότερων ετών, η εταιρεία αποφάσισε να διανέμει στον όμιλο Huawei το ποσό των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία αφίχθη στην Ελλάδα το 2005.

Πού οφείλεται η πτώση των πωλήσεων

Η ελαφρά πτώση των πωλήσεων οφείλεται κατά την ίδια τη Huawei Τεχνολογίες, στη μείωση της ζήτησης στις προϊοντικές κατηγορίες, στις οποίες δραστηριοποιείται. Επιπλέον οι συνθήκες ανόδου του πληθωρισμού καθώς των τιμών της ενέργειας εκτιμάται από την επιχείρηση ότι επηρέασαν τις χρηματοοικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις της. Η πτώση των πωλήσεων είναι κάτι που παρατηρείται από το 2023 και ύστερα, μετά από συνεχόμενα χρόνια ανόδου που είχε καταγράψει η εταιρεία. Κι αυτό γιατί τη συγκεκριμένη χρονιά για πρώτη φορά κατέγραψε μείωση του τζίρου της κατά 9% από τα 258,27 εκατομμύρια ευρώ στα 235,82 εκατομμύρια ευρώ. Γεγονός που ακολούθησε μία αλματώδη ανοδική πορεία μεταξύ 2021 και 2022 με ποσοστό αύξησης των πωλήσεων 56% εν μέσω πανδημίας από τα 165,07 στα 258,27 εκατομμύρια ευρώ αλλά και κερδών κατά 165% από 2,42 εκατομμύρια στα 6,4 εκατομμύρια ευρώ.

Συνεχίζεται η άνοδος σε διεθνές επίπεδο σε αντίθεση με την Ελλάδα

Η εικόνα που παρουσιάζει στην ελληνική αγορά δεν είναι αντίστοιχη και για τον όμιλο Huawei, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρουσίασε πωλήσεις 862,1 δισ. γιουάν (περίπου 109,63 δισ. ευρώ) το 2024, σε σύγκριση με 704,2 δισ. γιουάν (περίπου 89,55 δισ. ευρώ) το 2023, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση που ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Huawei είχε καθαρά κέρδη 62,6 δισεκατομμυρίων γιουάν (περίπου 7,96 δισεκατομμυρίων ευρώ) την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας οικονομικής αναφοράς, που πρόσθεσε ότι η απόδοση της εταιρίας ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις.

Η επένδυση στο προσωπικό στην Ελλάδα

Ένας από τους τομείς όπου επενδύει η Huawei στην Ελλάδα είναι αυτή του προσωπικού. Γι’ αυτό και το 2024 παρουσίασε αυξημένα έξοδα διοίκησης, γεγονός που οφείλεται στην επένδυσή στο προσωπικό, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2023. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν κατά 22% φτάνοντας πέρυσι τα 8 εκατομμύρια ευρώ από 6,6 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2023.

Κυριότεροι στόχοι για το 2025, με σκοπό την ισχυροποίηση της εταιρείας στην ελληνική αγορά είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με ταυτόχρονη ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών παρέχοντας ποιοτικότερα προϊόντα καθώς και οι επενδύσεις και βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις και τον υπάρχοντα εξοπλισμό.  Στον σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά είναι η βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω επιμόρφωσης και προσαρμογής στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και ποιοτική η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, αξιοποίηση και ενίσχυση της εταιρείας, για εξασφάλιση κερδοφόρου ανάπτυξης και ικανοποιητικών αποδόσεων, με διατήρηση της οικονομικής ευρωστίας, μέσα από συνετή διαχείριση των πόρων.

Στο στόχαστρο της Ευρώπης

Να σημειωθεί ότι η Huawei έχει μπει το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε πρόσφατα ότι δεν θα συναντάται πλέον με οργανισμούς που ασκούν πιέσεις εκ μέρους της Huawei, μετά από έρευνα για φερόμενη διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα ωφελούσε την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας. «Η Επιτροπή δεν θα συναντηθεί με καμία ομάδα συμφερόντων ή/και εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Huawei ή/και μιλάει εκ μέρους της», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Politico στη διάρκεια του Απριλίου.  Η δήλωση προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες, όπου η κινεζική εταιρεία έχει μεγάλο αποτύπωμα άσκησης πιέσεων που εκτείνεται σε τομείς πολιτικής από την τεχνολογία έως την αυτοκινητοβιομηχανία και την ενέργεια, και είναι μέλος ή έχει συμβάσεις με ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ενώσεων, συμβουλευτικών εταιρειών, δικηγορικών γραφείων και άλλων.

Των παραπάνω εξελίξεων ακολούθησε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος φωτοβολταϊκών, SolarPower Europe, ο οποίος ανακοίνωσε τη διαγραφή της κινεζικής Huawei βάσει απόφασης που ελήφθη στις 28 Απριλίου. Ο λόγος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο σύνδεσμος ήταν η απόφαση της Κομισιόν να περιορίσει τη συμμετοχή της Huawei σε ευρωπαϊκούς συνδέσμους μετά τις κατηγορίες διαφθοράς εναντίον της και τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.