Τα τελευταία χρόνια, η ταχύτατη εξέλιξη της πληροφορικής και των ψηφιακών τεχνολογιών έχει μεταμορφώσει ριζικά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.
Εταιρείες που άλλοτε περιορίζονταν στην παροχή υπηρεσιών σταθερής ή κινητής επικοινωνίας και βασικών συνδέσεων διαδικτύου, πλέον προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής. Η μετάλλαξη αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται στον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών, στην εξυπηρέτηση των πελατών, ακόμα και στο επιχειρηματικό τους μοντέλο.
Ένα από τα πιο εμφανή αποτελέσματα των έργων πληροφορικής είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Μέσω πληροφοριακών συστημάτων, οι ελληνικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν καταφέρει να προσφέρουν υπηρεσίες αυτοεξυπηρέτησης (self-service), ηλεκτρονική τιμολόγηση, ψηφιακές συνδέσεις και εφαρμογές που επιτρέπουν στον χρήστη να διαχειρίζεται το λογαριασμό του εύκολα και γρήγορα από το κινητό ή τον υπολογιστή του.
Ωστόσο αυτό είναι μόνο το ένα κομμάτι. Από την εποχή του covid-19 και μετά την έλευση του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο χρηματοδοτούνται έργα ψηφιοποίησης πολλών δισεκατομμυρίων, οι πάροχοι έχουν μπει δυναμικά σε αυτό το κλάδο, έχουν μετατραπεί σε system intergrators, και πλέον βλέπουν στα έργα ψηφιοποίησης (ICT) την κότα με τα χρυσά αυγά.
Τα έργα του ΟΤΕ εκτοξεύουν τα έσοδα
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Όμιλος ΟΤΕ για το οικονομικό έτος 2024, τα έσοδα από υπηρεσίες ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT/system solutions) ανήλθαν στα 313,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση της τάξεως του 33,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όταν τα αντίστοιχα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 235,1 εκατομμύρια ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως, για πρώτη φορά, ο ΟΤΕ παρουσιάζει διακριτά τα συγκεκριμένα έσοδα στις οικονομικές του καταστάσεις, καθώς μέχρι πρότινος εντάσσονταν στην ευρύτερη κατηγορία των «λοιπών εσόδων».
Αντίστοιχα, για το πρώτο τρίμηνο του 2025, τα λοιπά έσοδα μέσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα έργα ICT αυξήθηκαν σε σχέση με το περυσινό α τρίμηνο κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 202,2 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νέου CEO του ομίλου είναι ο ΟΤΕ να καταστεί ο κορυφαίος system intergrator στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει αρκετά έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υπηρεσιών διαχείρισης δικτύου, συστημάτων ERP, υποδομής οπτικών ινών, ψηφιοποίησης αρχείων και μετασχηματισμού δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ άλλων. Ενώ έχει υπογράψει συνολικά συμβάσεις αξίας 1,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ τα «τρέχει» μόνος του, είναι δηλαδή μοναδικός ανάδοχος, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε κοινοπραξία.
Στα ψηφιακά έργα του Δημοσίου που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ ξεχωρίζουν 0 Εθνικός Φάκελος Υγείας σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Byte, μετασχηματισμός των συμβατικών Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού περιεχομένου σε υλικό ανοιχτού κώδικα, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η ψηφιοποίηση αρχείων δεδομένων του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και η βελτίωση της ψηφιακής ικανότητας των νοσοκομείων.
Σώζουν τα έργα πληροφορικής τα έσοδα της Vodafone
O κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδος, παρά τη μικρή πτώση στο δεύτερο εξάμηνο (από 535 εκατ. ευρώ το 2024 στα 527 εκατ. ευρώ το 2025) διαμορφώθηκε στα 1,068 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην δραστηριότητα του Vodafone Business, που έχει αναλάβει σειρά σημαντικών έργων του Δημοσίου με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Vodafone Business την τελευταία τριετία έχει αναθέσεις έργων συνολικής αξίας 325 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas έχει πάρει το έργο των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.
Και η Nova στο παιχνίδι
Η Nova, μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της, Nova ICT, έχει τα τελευταία χρόνια ενισχύσει σημαντικά τη δραστηριότητά της στον τομέα των έργων πληροφορικής, καταγράφοντας αξιοσημείωτη άνοδο στα έσοδά της. Η εταιρεία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο από τα δημόσια έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον συνολικό προϋπολογισμό των έργων αυτών να υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ξεχωρίζει το έργο «Έξυπνο Δάσος», το οποίο αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εφαρμογής ψηφιακών λύσεων πληροφορικής στον τομέα της δασοπροστασίας. Παράλληλα, η Nova ICT έχει αναδειχθεί ανάδοχος για επιμέρους τμήματα της ψηφιοποίησης του αρχείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ενός έργου με συνολικό προϋπολογισμό που φτάνει τα 235,6 εκατ. ευρώ.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.