26 Μάι 2025
READING

Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής στρέφονται όλο και περισσότερο στην αμυντική βιομηχανία;

4 MIN READ

Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής στρέφονται όλο και περισσότερο στην αμυντική βιομηχανία;

Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής στρέφονται όλο και περισσότερο στην αμυντική βιομηχανία;

Η αμυντική βιομηχανία μπαίνει δυναμικά στο ραντάρ του εγχώριου κλάδου πληροφορικής, καθώς το «ψηφιακό κεφάλαιο» από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σταδιακά εξαντλείται.

Έτσι, οι εταιρείες αναγκάζονται να αναζητήσουν νέες πηγές τζίρου και ρόλο σε πιο σταθερά και μελλοντικά υποσχόμενα οικοσυστήματα.

Το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα διάρκειας 12 ετών αλλά και το ευρωπαϊκό megaproject ReArm Europe, που αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις άνω των 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, λειτουργούν ήδη ως καμπανάκι ευκαιριών για τον κλάδο του ΙΤ.

Έτος ισχυρών επιδόσεων για τον κλάδο

Υπενθυμίζεται το 2024 ότι οι εταιρείες πληροφορικής στην Ελλάδα συνέχισαν την έντονη αναπτυξιακή τους πορεία, κυρίως χάρη στην υλοποίηση πληθώρας ψηφιακών έργων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συνολικά, από το 2020 έως τον Οκτώβριο του 2024, έχουν ανατεθεί έργα ICT άνω των 4,3 δισ. ευρώ, με τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες να έχουν αναλάβει την πλειονότητα αυτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Uni Systems σημείωσε άνοδο κύκλου εργασιών κατά 20% και EBITDA 14,64 εκατ. ευρώ, ενώ η Space Hellas παρουσίασε αύξηση 34,5% στον κύκλο εργασιών, αν και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν λόγω αυξημένων αποσβέσεων.

Ακόμα, η Entersoft αύξησε τα έσοδά της κατά 16% αλλά είδε μείωση κερδών, ενώ η Real Consulting είχε άνοδο 43% στον κύκλο εργασιών και 40% στο EBITDA.

Επίσης, η Profile εκτόξευσε την καθαρή κερδοφορία κατά 71% και η Performance Technologies πέτυχε ρεκόρ εσόδων και μικτού κέρδους.

Τέλος, η Q&R ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών κατά 56%, ενώ η Dotsoft τριπλασίασε σχεδόν τα κέρδη της.

Το τέλος των “εύκολων” έργων και η ανάγκη για νέους προσανατολισμούς

Η εξάντληση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνει τον κλάδο πληροφορικής μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Με τις ροές ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να επιβραδύνονται, οι επιχειρήσεις αναζητούν στρατηγικές επανεστίασης. Η αμυντική βιομηχανία φαντάζει πλέον ελκυστικός στόχος, προσφέροντας σταθερότητα, κρατικές παραγγελίες και διεθνή διασύνδεση.

Το κυβερνητικό εξοπλιστικό σχέδιο, με προϋπολογισμό που εκτείνεται σε βάθος 12ετίας και ρητή δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας, δημιουργεί έδαφος για ουσιαστική ενσωμάτωση των ελληνικών IT εταιρειών στο οικοσύστημα της αμυντικής τεχνολογίας.

Ακόμα, το ReArm Europe ανοίγει δίαυλο για διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Παράλληλα, οι διοικήσεις των περισσότερων εισηγμένων του κλάδου εκφράζουν αισιοδοξία ότι η ανάπτυξή τους θα συνεχιστεί ακόμη και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026.

Οι προβλέψεις αυτές γίνονται χωρίς να ενσωματώνουν πιθανά σενάρια δημιουργίας νέου κοινοτικού προγράμματος στήριξης, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προαναγγείλει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για την άμυνα και την ενέργεια.

Η επερχόμενη αναδιάρθρωση του επενδυτικού χάρτη, σε συνδυασμό με προτάσεις όπως του Μάριο Ντράγκι για ενίσχυση των ευρωπαϊκών υποδομών, δημιουργεί επιπλέον αναπτυξιακές προοπτικές για τις εταιρείες πληροφορικής.

Επιπλέον, πολλές από αυτές διαθέτουν ήδη ανεκτέλεστα υπόλοιπα συμβάσεων, επεκτάσεις έργων και σημαντικά recurring revenues από συμβόλαια συντήρησης.

Ο κλάδος εμφανίζει ισχυρή ρευστότητα και επιταχύνει την εξαγορά μικρότερων σχημάτων, διευρύνοντας το προϊοντικό φάσμα και αυξάνοντας τις μελλοντικές πηγές κερδοφορίας, ανεξαρτήτως του ρυθμού ανάθεσης νέων δημοσίων έργων.

Οι πρώτοι παίκτες που μπαίνουν στη μάχη

Η Uni Systems, ναυαρχίδα του ομίλου Quest, έχει ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες.

Διαθέτει σχετική μελέτη στρατηγικής και εξετάζει συμπράξεις με παραδοσιακούς αμυντικούς παίκτες, όπως η Intracom Defense. Η παρουσία του Μιχάλη Τσαμάζ και στις δύο εταιρείες ενισχύει τις πιθανότητες για τέτοιες συνέργειες.

Η Uni Systems είναι επίσης ενταγμένη στη λίστα προμηθευτών του ΝΑΤΟ για την επόμενη τριετία, κάτι που της δίνει σημαντικό πλεονέκτημα σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Στον ίδιο δρόμο κινείται και η Space Hellas. Η εταιρεία έχει ήδη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και σχεδιάζει μέσα στο 2025 να καταθέσει νέες προτάσεις για χρηματοδοτούμενα έργα.

Επιπλέον, προετοιμάζεται για την πρώτη της συμμετοχή σε έργα του νεοσύστατου Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Ο κλάδος ξυπνά από τον “ύπνο” της αμυντικής αποχής

Η παραδοσιακή αποστασιοποίηση των IT εταιρειών από την αμυντική βιομηχανία δείχνει πλέον να υποχωρεί.

Ο ΣΕΠΕ και το ΕΛΚΑΚ υπέγραψαν πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν λίγο καιρό, ο CEO της Netcompany-Intrasoft, Αλέξανδρος Μάνος, μιλώντας στο Digital Economy Forum, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιορισμένη εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών στην άμυνα, ζητώντας συμμαχίες με την πολιτεία. “Η τεχνολογία είναι θεμέλιο της σύγχρονης άμυνας και η ελληνική καινοτομία δεν μπορεί να μείνει εκτός”, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μετάβαση είναι πολιτική, οικονομική και τεχνολογική

Η νέα εποχή για τις εταιρείες πληροφορικής δεν αφορά μόνο την αναζήτηση εσόδων, αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου τους στον εθνικό και ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Το defense tech αποτελεί πλέον μια αγορά αιχμής

Το defense tech είναι πλέον μια αγορά αιχμής, που συνδυάζει κυβερνοασφάλεια, λογισμικό, τεχνητή νοημοσύνη, big data και ενεργειακή προστασία.

Το επόμενο βήμα θα κριθεί από την ταχύτητα με την οποία οι ελληνικές εταιρείες θα εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις αυτής της αγοράς, θα συνάψουν στρατηγικές συνεργασίες και θα πείσουν ότι μπορούν να σταθούν αξιόπιστα στο πιο “απαιτητικό” πεδίο της ψηφιακής τεχνολογίας. Την άμυνα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.