Σε ακριβό σπορ για ταξιδιώτες εξελίσσεται το Airbnb στην Ελλάδα. Μετά από ανάλυση δεδομένων διαμονής στην Ευρώπη, μια αναπάντεχη τάση αποκαλύπτεται: η Ελλάδα, παρά την οικονομική της εικόνα και τον τουριστικό της χαρακτήρα, φιγουράρει ανάμεσα στις ακριβότερες χώρες για διαμονή μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η πλατφόρμα, που αρχικά σχεδιάστηκε για οικονομικές και ευέλικτες λύσεις, φαίνεται να έχει μετατραπεί σε πολυτελή επιλογή για πολλούς ταξιδιώτες, με τις τιμές ακόμα και στα αστικά κέντρα να σκαρφαλώνουν σε επίπεδα που θυμίζουν πολυτελή θέρετρα.
Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πιο ακριβών προορισμών για διαμονή μέσω Airbnb στην Ευρώπη, με μέση τιμή διανυκτέρευσης περίπου στα 150 ευρώ, καταλαμβάνοντας την 11η θέση στην πανευρωπαϊκή λίστα του παρατηρητηρίου AirDNA. Αν και χώρες όπως το Μονακό, η Ισλανδία και η Ελβετία παραμένουν οι πιο ακριβές, η Ελλάδα και η Ισπανία ξεχωρίζουν με υψηλό δείκτη στο μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, γεγονός που συχνά αποθαρρύνει ταξιδιώτες με περιορισμένο προϋπολογισμό. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάλυση αποκαλύπτει πως ακόμα και σε ακριβούς προορισμούς υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους να απολαύσουν τον ελληνικό τουρισμό.
Τον Μάιο, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη παρουσίασε μια μικρή πτώση, ενώ η προσφορά αυξήθηκε, μειώνοντας τα ποσοστά πληρότητας. Παρά την οικονομική αβεβαιότητα, οι Αμερικανοί τουρίστες συνεχίζουν να προτιμούν πολιτιστικά και ιστορικά κέντρα, με την Ελλάδα να παραμένει δημοφιλής προορισμός. Η τάση προς κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δείχνει ότι το καλοκαίρι αναμένεται με αυξημένη τουριστική κίνηση, ενισχύοντας την αξία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα, τον Μάιο καταγράφηκε αύξηση 9% στις κρατήσεις σε σύγκριση με πέρσι, παράλληλα με αύξηση 7% στον αριθμό των διαθέσιμων ακινήτων και 5% στη ζήτηση. Ωστόσο, η πληρότητα μειώθηκε κατά 2%, υποδεικνύοντας μια διαφοροποίηση στη δυναμική της αγοράς. Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις πιο ακριβές ευρωπαϊκές αγορές βραχυχρόνιας μίσθωσης, όταν βέβαια στο Μονακό οι μέσες ημερήσιες τιμές ξεπερνούν τα 400 ευρώ, και ακολουθεί η Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία.
Αντίθετα, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης ρίχνουν αισθητά τον μέσο όρο τιμής ανά διανυκτέρευση, δημιουργώντας έναν έντονο ανταγωνισμό στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Το Κόσοβο ξεχωρίζει με μόλις 23 ευρώ κατά μέσο όρο, ακολουθούμενο από τη Μολδαβία στα 33 ευρώ και τη Βόρεια Μακεδονία στα 37 ευρώ. Την οικονομική πεντάδα συμπληρώνουν η Σερβία με 49 ευρώ και η Λευκορωσία με 50 ευρώ. Αυτές οι προσιτές επιλογές αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τις πιο ακριβές αγορές της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης, καθώς οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και πιο οικονομικούς προορισμούς, πιέζοντας τις τιμές και αναδιαμορφώνοντας το τοπίο του τουρισμού.
Ήδη από την αρχή της σεζόν, η Ελλάδα ξεκίνησε να συγκαταλέγεται στους πέντε πιο ακριβούς προορισμούς στην Ευρώπη για βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης να φτάνει τα 220 ευρώ — μόλις ελαφρώς χαμηλότερα από την Ισπανία, όπου το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται σε 223 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές αφορούσαν τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, τα διαθέσιμα προς ενοικίαση ακίνητα τον Μάρτιο ήταν ισάριθμα με εκείνα του περσινού Ιουνίου, δηλαδή λίγο πριν την καρδιά του καλοκαιριού.
Δεν είναι, βέβαια, μόνο η ζήτηση που ανεβάζει τις τιμές στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα. Η επιβολή νέων φορολογικών μέτρων στην Ελλάδα, όπως η φορολόγηση εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις με συντελεστές έως και 45%, το «πράσινο τέλος» που κυμαίνεται από 0,5 έως 10 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το τέλος διαμονής 0,5% επί του τζίρου, έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αυτές οι επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση οδηγούν σε αναπόφευκτη αύξηση των τιμών διαμονής μέσω Airbnb. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των πιο ακριβών ευρωπαϊκών προορισμών.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.