02 Ιούλ 2025
READING

H Qualco και το στοίχημα εξωστρέφειας των Ορέστη Τσακαλώτου και Μίλτου Γεωργαντζή

4 MIN READ

H Qualco και το στοίχημα εξωστρέφειας των Ορέστη Τσακαλώτου και Μίλτου Γεωργαντζή

H Qualco και το στοίχημα εξωστρέφειας των Ορέστη Τσακαλώτου και Μίλτου Γεωργαντζή

Ένα ξεχωριστό και ταυτόχρονα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα της ελληνικής επιχειρηματικής καινοτομίας των τελευταίων δεκαετιών αποτελεί ο όμιλος Qualco. Η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται πριν από περίπου 25 χρόνια, εξελίχθηκε σταδιακά σε πολυεθνική με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες.

Σκοπός της Qualco όταν ιδρύθηκε ήταν η παροχή λύσεων λογισμικού και υπηρεσιών πληροφορικής στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό κλάδο. Με πυρήνα της την τεχνογνωσία στη διαχείριση χαρτοφυλακίων καθυστερημένων απαιτήσεων, η εταιρεία επένδυσε σταδιακά σε λύσεις πληροφορικής υψηλής εξειδίκευσης, καθιστώντας την έναν από τους βασικούς παρόχους τεχνολογίας για τράπεζες, funds και δημόσιους οργανισμούς. Σήμερα ο όμιλος έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστος πάροχος χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech).

Παρά τη μεσολάβηση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η εταιρεία όχι μόνο δεν συρρικνώθηκε, αλλά κατάφερε να ενισχύσει τις δραστηριότητές της εντός και εκτός συνόρων. Από το 2010 και μετά, η Qualco άρχισε να ανοίγεται στο εξωτερικό με την ίδρυση γραφείων σε Λονδίνο, Παρίσι, Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία. Ακολούθησαν οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, μετέτρεψε το επιχειρηματικό της μοντέλο, εστιάζοντας πλέον σε ολοκληρωμένες ψηφιακές πλατφόρμες και λύσεις software-as-a-service (SaaS), με στόχο την αποτελεσματική και αυτοματοποιημένη διαχείριση απαιτήσεων και πιστωτικού κινδύνου.

Κομβικό σημείο στην εξέλιξη του ομίλου αποτέλεσε η είσοδος του επενδυτικού κολοσσού Pimco το 2018. Το συγκεκριμένο γεγονός προσέφερε τεχνογνωσία, απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή της αλλά και περαιτέρω πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Από το 2021 και μετά, η Qualco προχώρησε σε 12 στρατηγικές εξαγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της σε τομείς όπως τα big data, οι πλατφόρμες αυτοματισμού και η ενέργεια. Μόλις πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι η Qualco Single Member Α.Ε., ο τεχνολογικός βραχίονας του ομίλου, απέκτησε ποσοστό πλειοψηφικής συμμετοχής 50,01% στη Cenobe Α.Ε., εταιρεία με έδρα την Αθήνα και δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία και ΗΑΕ. Η εξαγοραζόμενη ελληνική εταιρεία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, ενώ διαθέτει πελατειακή βάση 50 επιχειρήσεων που εξαπλώνονται σε επτά χώρες. Λίγο νωρίτερα, στις 20 Ιουνίου, ο όμιλος ανακοίνωνε μία ακόμα εξαγορά, αυτή της Empedus, με δραστηριότητα στα προηγμένα συστήματα αυτοματοποίησης, ενίσχυσης IT λειτουργιών και ευφυούς διακυβέρνησης, ενισχύοντας τη δυναμική της Qualco στον τομέα υλοποίησης έργων επιχειρηματικού αυτοματισμού (enterprise automation).

Ορόσημο η πορεία του 2024

Το 2024 αποτέλεσε ορόσημο για την εταιρεία, καθώς κατέγραψε πωλήσεις ύψους 184 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 39 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 21% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με το 2023. Το 70% των εσόδων της την περασμένη χρονιά προήλθε από την ελληνική αγορά και το 30% από το εξωτερικό. Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν προάγγελο για την είσοδο της Qualco στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Μάιο του 2025, μέσα από δημόσια εγγραφή που υπερκαλύφθηκε πέντε φορές. Η τιμή διάθεσης των μετοχών καθορίστηκε στο ανώτατο όριο του εύρους, στα 5,46 ευρώ, και η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Επί του παρόντος ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζομένους, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 είναι μηχανικοί λογισμικού και περισσότεροι από 50 είναι επιστήμονες δεδομένων. Οι λύσεις της χρησιμοποιούνται από τράπεζες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας (όπως η ΔΕΗ), εταιρείες τηλεπικοινωνιών και διεθνή επενδυτικά funds. Εκτός της επιχειρηματικής της δραστηριότητας διακρίνεται και στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης (ESG), καθώς περιλαμβάνεται στις 50 πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας για το 2024, και είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες τεχνολογίας που έχουν αποσπάσει τη συγκεκριμένη διάκριση, καθώς εντάχθηκε στη λίστα «The 50 Mosta Sustainable Companies in Greece 2024».

Λαμβάνοντας ώθηση από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Qualco έθεσε σε εφαρμογή τα σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές με σκοπό να διευρύνει το εκτόπισμά της.

Οι συνιδρυτές Ορέστης Τσακαλώτος και Μίλτος Γεωργαντζής

Πίσω από την πορεία και την καθοδήγηση της Qualco, βρίσκεται ο Ορέστης Τσακαλώτος, o οποίος προχώρησε στην ίδρυσή της το 1998 μαζί με τον Μίλτο Γεωργαντζή. Ο ίδιος αποφεύγει στρατηγικά τα φώτα της δημοσιότητας, αποπνέοντας ταυτόχρονα ένα προφίλ που συνδυάζει τη στρατηγική σκέψη, τη διεθνή εμπειρία και την τεχνολογική κατάρτιση. Υπό την καθοδήγησή του, ο όμιλος Qualco εξελίχθηκε από έναν τοπικό προμηθευτή λογισμικού σε μια διεθνή τεχνολογική δύναμη, με παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες και πελάτες μεταξύ των οποίων είναι τράπεζες, επενδυτικά funds, δημόσιοι οργανισμοί και πάροχοι ενέργειας.

Ο Ορέστης Τσακαλώτος δεν βλέπει την τεχνολογία ως αυτοσκοπό, αλλά ως εργαλείο για τη βελτιστοποίηση διαδικασιών, τη διαχείριση ρίσκου και την ενίσχυση της διαφάνειας — ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς των πιστωτικών απαιτήσεων και των χρηματοοικονομικών ροών. Αυτό το όραμα αποτυπώνεται στις λύσεις λογισμικού και πλατφορμών που αναπτύσσει η Qualco.

Από την πλευρά του ο Μίλτος Γεωργαντζής έχει ηγηθεί της στρατηγικής επέκτασης της Qualco σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αποτελώντας το πρόσωπο που «βγαίνει» συχνότερα μπροστά σε σημαντικές στιγμές και ανακοινώσεις του ομίλου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επικοινωνίας με τα μέσα ενημέρωσης και τους stakeholders.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.