06 Ιούλ 2025
READING

Ασφαλιστικές εταιρείες: Η δύσκολη εξίσωση στον κλάδο Υγείας

4 MIN READ

Ασφαλιστικές εταιρείες: Η δύσκολη εξίσωση στον κλάδο Υγείας

Ασφαλιστικές εταιρείες: Η δύσκολη εξίσωση στον κλάδο Υγείας

Μπορεί οι φωνές για τις υψηλές χρεώσεις στον κλάδο υγείας να έχουν καταλαγιάσει, ωστόσο δεν έχουν εξαφανιστεί. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει τους τελευταίους μήνες είναι υπαρκτό, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν μια δύσκολη εξίσωση να λύσουν, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν συμβόλαια τα οποία να μην γονατίζουν τα κέρδη τους αλλά και τον ίδιο τον ασφαλισμένο.

Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στις οικονομικές καταστάσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για το 2024, θα καταλάβει το πρόβλημα που υπάρχει στον κλάδο υγείας. Το ασφαλιστικό αποτέλεσμα του μοντέλου προσέγγισης κατανομής ασφαλίστρων (PAA)1 της Groupama διαμορφώθηκε σε ζημιά 9,6 εκ. ευρώ το 2024 έναντι ζημιάς 18,4 εκ. ευρώ το 2023. Καταστροφικά γεγονότα όπως η θεομηνία Daniel και οι φωτιές στην Αττική είχαν σημαντική επίδραση στο αρνητικό αποτέλεσμα της περυσινής περιόδου.

Το αποτέλεσμα του 2024 εμφανίζει σημαντική βελτίωση συγκριτικά με το 2023, παρόλο που επηρεάστηκε αρνητικά από την εξέλιξη μεγάλων ζημιών (περίπου 13,2 εκ. ευρώ), από το αυξημένο κόστος αντασφάλισης και τις πληθωριστικές πιέσεις στο μέσο κόστος ζημιών κυρίως στους κλάδους Αυτοκινήτου και Υγείας.

Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της Generali έκλεισαν με ζημίες που ανήλθαν στα €- 1,04 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της απόδοσης του κλάδου Υγείας επηρεασμένων από το υψηλό κόστος των παρόχων.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κλάδος υγείας συνεχίζει σε ύφεση και είναι έντονα προβληματικός, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι έντονα ζημιογόνες όλες οι κατηγορίες των ασφαλιστικών συμβολαίων. Μάλιστα η παραγωγή ασφαλίστρων στο α’ τετράμηνο 2025 καταγράφει πτώση αφού πολλοί ασφαλισμένοι διακόπτουν τις ασφαλίσεις τους μην μπορώντας να σηκώσουν τις αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της χρονιάς οι ασφαλιστικές αποφάσισαν την αύξηση των συμβολαίων υγείας κατά 14%, ωστόσο μετά από κύμα αντιδράσεων και παρέμβαση της κυβέρνησης, οι αυξήσεις περιορίστηκαν στο +7%. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια δεν βρήκε αντίστοιχη ανταπόκριση από τα νοσοκομεία, τα οποία δεν προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις.

Τι πρέπει να γίνει

Όπως αναφέρουν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, το πρόβλημα είναι ο μηδαμινός ανταγωνισμός στον κλάδο των ιδιωτικών νοσοκομείων. Καθώς η μη ύπαρξη ανταγωνισμού στις ιδιωτικές κλινικές, οδηγούν τελικά τις τιμές στα ύψη.

Παράλληλα τονίζουν ότι εάν δεν υπάρξει κάποιος έλεγχος στις ιδιωτικές κλινικές και επωμίζονται τα κόστη οι ασφαλιστικές και συνεχίζουν να προχωρούν σε μειώσεις τιμών, θα χρειαστούν άμεσα αποθέματα 5 δισ. ευρώ περίπου, ώστε οι ασφαλιστικές να μπορέσουν, εφόσον έχουν έλλειμμα  να διατηρήσουν τη φερεγγυότητά τους και να συνεχίσουν να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς ασφαλισμένους.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο: Ούτε και εμείς μπορούμε να ανεβάζουμε συνεχώς τα τιμολόγια γιατί δεν τα αντέχουν οι πελάτες μας, αλλά ούτε και διατεθειμένοι είναι οι μέτοχοί μας να υφίστανται ζημιές και να βλέπουν τις εταιρείες τους να καίνε συνεχώς εποπτικά κεφάλαια» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας.

Σε αυτό που επιμένει η αγορά είναι η γενίκευση της εφαρμογής των διαγνωστικά ομοιογενών ομάδων (Diagnostic-related group DRGS) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιώτης).

Τα DRGS είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή η οποία είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτησή τους, σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια. Ενώ θεωρεί ως λύση τη Σύμπραξη ∆ημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ∆ΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιρειών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.

Ταυτόχρονα και η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχεί για την εποπτική διάσταση του θέματος, καθώς οι ασφαλιστικές δέχονται πίεση στη φερεγγυότητά τους από τα υψηλά κόστη της υγείας.

Όπως τονίζει στην τελευταία έκθεση για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, ο κλάδος των ασφαλίσεων υγείας στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω του μοντέλου τιμολόγησης “fee-for-service” (FFS) που χρησιμοποιείται από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό το μοντέλο, όπου οι πάροχοι αποζημιώνονται με βάση τον αριθμό και το είδος των υπηρεσιών που παρέχουν, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαροχή υπηρεσιών και μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλείες, ανεξάρτητα από τις ανάγκες των ασθενών.

Η πρόσφατη απάντηση του Ιατρικού

Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Αθηνών, ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα των συμβολαίων υγείας αλλά και στα πυρά των ασφαλιστικών κατά των ιδιωτικών κλινικών.

Όπως είπε «Το πρόβλημα των ασφαλιστικών προέρχεται από τα παλαιά συμβόλαια που έχουν μεγάλο κόστος για αυτούς. Γενικότερα, οι αυξήσεις που έχουν γίνει στα νοσήλια είναι κοντά στο 2%-3% όπως προβλέπεται από τις μεταξύ μας συμβάσεις. Υπάρχει όμως περιθώριο για win – win συμφωνίες, καθώς υπάρχουν προβλήματα που μας ενώνουν όπως ο ΦΠΑ, ή το Rebate και το Clawback. Το μυστικό είναι να μεγαλώσει η πίτα των ασφαλισμένων».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.