12 Ιούλ 2025
READING

Γιατί η ΑΙ είναι το μέλλον της διαχείρισης οφειλών χωρίς φόβο και προκατάληψη

5 MIN READ

Γιατί η ΑΙ είναι το μέλλον της διαχείρισης οφειλών χωρίς φόβο και προκατάληψη

Γιατί η ΑΙ είναι το μέλλον της διαχείρισης οφειλών χωρίς φόβο και προκατάληψη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει ήδη αρχίσει να μετασχηματίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα χρέη και τις οικονομικές υποχρεώσεις μας.

Από την πρόβλεψη της οικονομικής συμπεριφοράς μέχρι την παροχή προσωποποιημένων λύσεων αποπληρωμής, η AI υπόσχεται μια επανάσταση στον χρηματοοικονομικό τομέα, όχι με τεχνολογική ψυχρότητα, αλλά με στόχο την ευελιξία, τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια του πολίτη.

Αυτό που κάποτε ήταν μια δύσκολη, αγχώδης και συχνά ταπεινωτική διαδικασία, σήμερα αρχίζει να γίνεται απλούστερη, πιο ανθρώπινη και κυρίως πιο αποτελεσματική.

Η ψυχολογία της μη ανθρώπινης επικοινωνίας

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα των ρυθμίσεων οφειλών είναι ότι αφαιρεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά της κριτικής. Πολλοί πολίτες διστάζουν να απευθυνθούν στις τράπεζες ή στις εταιρείες διαχείρισης για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, φοβούμενοι την απόρριψη, την επίπληξη ή απλώς την αμηχανία του να εξηγήσουν μια δύσκολη προσωπική κατάσταση. Για τους ίδιους λόγους, αποφεύγουν να απαντήσουν σε τηλεφωνικές κλήσεις που δέχονται, όταν τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πιεστικά.  Με τα self-service εργαλεία που βασίζονται στην AI, αυτό το εμπόδιο καταρρέει.

Όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από πλατφόρμες όπως για παράδειγμα η Ophelos της Intrum Hellas, η εμπειρία του χρήστη μετατρέπεται από υποχρέωση σε πρωτοβουλία.

Ο οφειλέτης έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με ένα «σύστημα» που δεν τον κρίνει, δεν έχει προκαταλήψεις και δεν πιέζει με αυστηρούς όρους. Αυτό, από μόνο του, ενισχύει την προθυμία ρύθμισης.

Προσωποποιημένη επικοινωνία με σεβασμό 

Η AI δεν στέλνει μαζικά μηνύματα. Αντιθέτως, μαθαίνει από τη συμπεριφορά κάθε χρήστη. Αν κάποιος ανταποκρίνεται καλύτερα τα απογεύματα και μέσω SMS, τότε εκεί θα τον “βρει” το μήνυμα. Αν προτιμά κάποιου άλλου είδους επικοινωνία, τότε θα χρησιμοποιηθεί μια εναλλακτική προσέγγιση. Αν κάποιος εμφανίζει χαμηλό ενδιαφέρον, ίσως χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, πιο υποστηρικτική, λιγότερο πιεστική. Επίσης, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για την επικοινωνία.

Αυτό δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικό αλλά μαρτυρά και περισσότερο σεβασμό προς τον πολίτη. Η εμπειρία επικοινωνίας παύει να είναι μηχανική και μετατρέπεται σε δυναμική, προσωποποιημένη και συχνά καθησυχαστική.

Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με την Intrum, οι ρυθμίσεις μέσω της AI είναι σημαντικά περισσότερες σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια. Το “σωστό μήνυμα, στον σωστό χρόνο, από το σωστό κανάλι” δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό βήμα αλλά απόδειξη κατανόησης.

Προβλεπτικά μοντέλα και έγκαιρη παρέμβαση

Ένα από τα πιο κρίσιμα πλεονεκτήματα της AI είναι η δυνατότητα πρόβλεψης. Πριν καν δημιουργηθεί μια νέα “κόκκινη” οφειλή, τα συστήματα μπορούν να εντοπίσουν αλλαγές στη συμπεριφορά του χρήστη, καθυστερημένες πληρωμές, μειωμένες καταθέσεις, αλλαγές στον τρόπο ζωής, και να ενεργοποιήσουν προληπτικές παρεμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα ενημερωθεί εγκαίρως, πριν το χρέος του ξεφύγει από τον έλεγχο, και θα του προσφερθούν εναλλακτικές. Παράταση, ρύθμιση, αναδιαμόρφωση όρων. Έτσι αποφεύγεται η οριστική καθυστέρηση και, τελικά, η δημιουργία ενός νέου κόκκινου δανείου ή άλλου τύπου οφειλών που ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Αντί λοιπόν για παράδειγμα μια τράπεζα να «τρέχει» πίσω από το πρόβλημα, το προλαβαίνει. Και αυτό αποτελεί τεράστια αλλαγή φιλοσοφίας στη διαχείριση των οφειλών.

Τόνωση της οικονομίας μέσω της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας

Η μείωση των “κόκκινων” δανείων δεν αφορά μόνο τις τράπεζες. Όταν οι πολίτες ρυθμίζουν τις οφειλές τους, βελτιώνεται η ρευστότητα στο σύστημα, ενισχύεται η τραπεζική φερεγγυότητα, και κατ’ επέκταση δημιουργούνται προϋποθέσεις για νέα δάνεια και επενδύσεις.

Οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με λιγότερα ρίσκα. Οι τράπεζες βελτιώνουν τους ισολογισμούς τους. Και η ευρύτερη οικονομία παίρνει ανάσα. Είναι ένας θετικός κύκλος που ξεκινά από κάτι φαινομενικά απλό: την ψηφιακή ρύθμιση ενός χρέους.

Επίσης, εταιρείες που συχνά έρχονται αντιμέτωπες με χρέη πελατών τους, όπως πχ πάροχοι τηλεφωνίας ή ρεύματος, μπορούν να λαμβάνουν πιο εύκολα τα χρήματά τους και να εξασφαλίζουν ρευστότητα και βιωσιμότητα.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τους ανθρώπους — απλώς τους διευκολύνει να επανασυνδεθούν με την οικονομία, χωρίς ενοχές, εμπόδια ή περιττές γραφειοκρατίες.

Όταν μια «μηχανή» προσεγγίζει με ανθρωπιά

Η AI δεν είναι απρόσωπη. Αντιθέτως, μέσα από το machine learning και τα behavior models, γίνεται πιο «ευαίσθητη» από πολλούς ανθρώπους. Αναγνωρίζει πότε ένας πελάτης νιώθει πίεση, εντοπίζει δείκτες ευαλωτότητας, και, σε συνεργασία με κατάλληλες πλατφόρμες, προσφέρει στα στελέχη της πρώτης γραμμής real-time υποστήριξη με έξυπνα σενάρια επικοινωνίας.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να μη χαθεί κανείς στη σιωπή ή στην αδυναμία του, αλλά να νιώσει ότι υπάρχει τρόπος, υπάρχει χρόνος, υπάρχει λύση.

AI για κοινωνική ισορροπία, όχι μόνο για είσπραξη

Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαχείριση οφειλών δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο ως εργαλείο είσπραξης. Κυρίως αποτελεί μέσο κοινωνικής προστασίας γιατί δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να διαχειριστούν τα χρέη τους με όρους αξιοπρέπειας και όχι εκφοβισμού.

Μεγάλοι παίκτες στον χώρο της διαχείρισης πιστώσεων, επενδύουν σε λύσεις που σέβονται τον πολίτη. Δουλεύουν πάνω σε AI governance frameworks για να διασφαλίσουν ότι οι αλγόριθμοι είναι ηθικοί, διαφανείς και χωρίς προκαταλήψεις.

Και αυτό είναι κρίσιμο γιατί όταν η τεχνολογία «αποφασίζει», πρέπει να το κάνει με βάση αρχές. Όχι μόνο για το συμφέρον της εταιρείας, αλλά και για το καλό της κοινωνίας.

Το αύριο είναι τώρα

Στο άμεσο μέλλον, ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην οικονομική καθημερινότητα των πολιτών θα γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Από την παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων, έως την υποστήριξη λήψης αποφάσεων, την πρόβλεψη κρίσεων και τη διαχείριση κινδύνου, η AI θα είναι παντού. Σιωπηλά, αποτελεσματικά και προς όφελος όλων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και οικονομικού συστήματος. Θα δώσει χώρο στον πολίτη να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του χωρίς φόβο. Θα στηρίξει τις επιχειρήσεις να αναπνεύσουν. Και θα βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την ανάπτυξη, αντί να παλεύει με το παρελθόν.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι το μέλλον. Είναι ήδη εδώ. Και στο πεδίο της διαχείρισης χρέους, δείχνει πώς μπορεί η τεχνολογία να είναι ταυτόχρονα έξυπνη, πρακτική και βαθιά ανθρώπινη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.