12 Ιούλ 2025
READING

Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής επιστρέφουν δυναμικά στις εξαγορές

5 MIN READ

Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής επιστρέφουν δυναμικά στις εξαγορές

Γιατί οι εταιρείες πληροφορικής επιστρέφουν δυναμικά στις εξαγορές

Η εικόνα της σχετικής ηρεμίας που επικράτησε τους τελευταίους μήνες στον κλάδο της πληροφορικής, όσον αφορά τις εξαγορές, δεν αποδείχθηκε παρά προσωρινή.

Οι μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι του κλάδου, ύστερα από μια περίοδο αναμονής και προσαρμογής, επιστρέφουν με ανανεωμένη στρατηγική.

Οι εξαγορές, που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο την περίοδο 2021-2024, επανέρχονται δυναμικά ως βασικό εργαλείο ανάπτυξης, ιδιαίτερα τώρα που τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης μειώνονται και οι εταιρείες αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας και εξωστρέφειας. Αλλά γιατί τώρα; Και γιατί μέσω εξαγορών;

Από την εξάρτηση στην αυτονόμηση

Το Ταμείο Ανάκαμψης, αν και προσέφερε σημαντική ώθηση στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας, λειτούργησε περισσότερο ως καταλύτης παρά ως δομικός πυλώνας για τον κλάδο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας που επενδύουν ξανά σε εξαγορές, ανεξαρτήτως μεγέθους, αξιοποιούν τη στρατηγική αυτή για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε αναδυόμενους τομείς, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέα τεχνογνωσία και να μειώσουν την εξάρτηση από συγκυριακούς χρηματοδοτικούς πόρους, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η λήξη ή η μείωση της χρηματοδότησης μέσω RRF (Recovery and Resilience Facility) οδηγεί πολλές εταιρείες σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων και αγορών, με τις εξαγορές να παρέχουν την πιο άμεση και αποτελεσματική πρόσβαση σε τεχνογνωσία, πελατολόγιο, ανθρώπινο δυναμικό και στρατηγικές αγορές.

Οι νέες προτεραιότητες: Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Fintech

Η νέα γενιά εξαγορών δεν εστιάζει απλώς στη γεωγραφική επέκταση αλλά κυρίως στην τεχνολογική συμπληρωματικότητα. Οι εταιρείες δεν κυνηγούν μόνο νέες χώρες αλλά και νέες δυνατότητες.

Λύσεις AI, υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας, λογισμικό για τον χρηματοοικονομικό τομέα (fintech), καθώς και εφαρμογές στον τομέα της επιχειρηματικής ασφάλειας.

Οι εξαγορές στοχεύουν στη διεύρυνση του τεχνολογικού portfolio. Οι εταιρείες επιδιώκουν να εδραιώσουν τη θέση τους σε τομείς αιχμής που εμφανίζουν υψηλή ζήτηση, προσφέροντας λύσεις σε επιχειρήσεις που ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς.

Ο νέος γύρος επενδύσεων έχει ήδη ξεκινήσει

Το δεύτερο εξάμηνο του 2025 σηματοδοτεί την επιστροφή των deals. Η Real Consulting, μετά τη μεταφορά της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ανακοίνωσε την εξαγορά του 95% της ρουμανικής Smart UX Development, ενισχύοντας την παρουσία της στον τομέα των utilities και επεκτείνοντας την εξωστρέφειά της.

Η Qualco Group, από την άλλη, προχώρησε σε δύο σημαντικές εξαγορές καθώς απέκτησε το 50,01% της Cenobe AE, ενισχύοντας τις δραστηριότητες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, και το 100% της Empedus AE, εταιρείας τεχνολογικού μετασχηματισμού, συνολικού ύψους 8,2 εκατ. ευρώ.

Εξίσου δραστήρια είναι και η Profile Software. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο εξαγορές συνολικής αξίας έως 100 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκές αγορές. Το επίκεντρο των κινήσεών της είναι η ενίσχυση των core δραστηριοτήτων της στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Επιθετική στρατηγική και από άλλους παίκτες

Οι μεγάλοι του επιχειρηματικού λογισμικού – SoftOne και Entersoft – διατηρούν ενεργή στρατηγική εξαγορών, κάτι που σχετίζεται και με την πορεία συγχώνευσής τους. Η Epsilon Net επίσης δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της, επενδύοντας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εξαγορές εντός και εκτός Ελλάδας.

Η Performance Technologies, με στόχευση στον χώρο της AI, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις και έχει υπογράψει συμφωνίες εμπιστευτικότητας με ελληνική εταιρεία, δείχνοντας διάθεση για μειοψηφικές αρχικά συμμετοχές που μπορούν να μετατραπούν σε πλειοψηφικές στη συνέχεια.

Η QnR, από την άλλη, μπήκε δυναμικά στο 2025 με δύο εξαγορές: το 60% της SysteCom (κυβερνοασφάλεια) και το 51% της βελγικής AI εταιρείας Squaredev. Με κεφάλαια ύψους 19,1 εκατ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο, έχει ήδη τον χώρο να συνεχίσει.

Τι πραγματικά επιδιώκουν οι εταιρείες

Πίσω από τους αριθμούς και τις εξαγγελίες κρύβεται ένα ξεκάθαρο στρατηγικό μοτίβο. Οι εταιρείες δεν επενδύουν τυχαία αλλά επιλέγουν στόχους που προσφέρουν προστιθέμενη αξία.

Είτε μέσω της τεχνολογικής εξειδίκευσης, είτε της πελατειακής βάσης, είτε της δυνατότητας για cross-selling, οι εξαγορές γίνονται με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την εδραίωση σε νέα οικοσυστήματα.

Η τάση δεν περιορίζεται μόνο στους γνωστούς ομίλους. Ακόμη και μικρότερες εταιρείες, όπως η Softweb, που απέκτησε τη Vitamin Media στον χώρο του digital marketing, κινούνται στη λογική της στρατηγικής ανάπτυξης μέσω απόκτησης εξειδικευμένων ομάδων.

Έξοδος από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς

Η εξαγορά πλέον δεν είναι μόνο μέσο επέκτασης εντός Ελλάδας. Οι περισσότερες εταιρείες στοχεύουν πλέον ξεκάθαρα σε διεθνείς αγορές. Οι κινήσεις σε Ρουμανία, Γερμανία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, αλλά και η δραστηριότητα της Netcompany στις Σκανδιναβικές χώρες, αποδεικνύουν τη μετάβαση σε μια εποχή πιο διεθνοποιημένων στρατηγικών.

Ο στόχος δεν είναι μόνο η αύξηση του κύκλου εργασιών, αλλά και η διαφοροποίηση του ρίσκου, η πρόσβαση σε ξένες αγορές κεφαλαίων και η ενίσχυση του brand σε ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο.

Η νέα εποχή δεν έχει «εύκολο χρήμα»

Καθώς τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης φθίνουν, η αγορά επιστρέφει σε μια πραγματικότητα που απαιτεί προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις. Δεν υπάρχει πλέον το μαξιλάρι των κρατικών επιδοτήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι οι όμιλοι πρέπει να αξιοποιούν το κεφάλαιό τους με περισσότερη στρατηγική ευφυΐα και με έμφαση στην απόδοση της επένδυσης.

Όσοι κινούνται δυναμικά με εξαγορές το κάνουν γιατί έχουν χτίσει κεφαλαιακή επάρκεια, έχουν ξεκάθαρη στρατηγική και ξέρουν πού θέλουν να φτάσουν. Η αγορά δεν συγχωρεί σφάλματα όταν τα λεφτά είναι ίδιας προέλευσης.

Δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη

Οι εξαγορές επανέρχονται στο προσκήνιο, όχι ως μόδα, αλλά ως ανάγκη. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχύνει μια εταιρεία την ανάπτυξή της, να αποκτήσει τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, να επεκταθεί σε νέες αγορές και να προσαρμοστεί σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που γίνεται διαρκώς πιο απαιτητικό.

Η ωριμότητα είναι εμφανής στον κλάδο της πληροφορικής

Ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα δείχνει ωριμότητα καθώς οι επιχειρήσεις δεν περιμένουν παθητικά νέες επιδοτήσεις.

Αντιθέτως, αναλαμβάνουν δράση, επενδύουν, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και αναζητούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ενεργητικά.

Όπως φαίνεται, η επόμενη μέρα της ψηφιακής Ελλάδας χτίζεται όχι -μόνο- με επιχορηγήσεις, αλλά με στρατηγική και τόλμη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.