Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, ο ελληνικός τραπεζικός χάρτης διευρύνεται ουσιαστικά.
Η επίσημη ανακοίνωση της δημιουργίας της CrediaBank, μέσα από τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα, σηματοδοτεί την επιστροφή ενός πέμπτου τραπεζικού πόλου.
Σε μια χώρα όπου το τραπεζικό σύστημα πέρασε μέσα από βαθιές αναταράξεις, συγκεντρώσεις και συρρίκνωση, η εμφάνιση ενός νέου, ενισχυμένου σχήματος, εκτός από μια επιχειρηματική κίνηση αποτελεί και ένα θεσμικό και οικονομικό γεγονός.
Πώς φτάσαμε εδώ
Η κρίση του 2010, το PSI και η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση. Η ελληνική αγορά βρέθηκε να ελέγχεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τέσσερις συστημικούς ομίλους, με τις μικρότερες τράπεζες να παλεύουν για επιβίωση.
Οι προσπάθειες συγχώνευσης μεταξύ των μεγάλων ομίλων δεν τελεσφόρησαν, όμως το αποτέλεσμα ήταν σαφές. Περιορισμένος ανταγωνισμός, συγκέντρωση ρευστότητας και μειωμένες επιλογές για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Η ανάγκη για έναν πέμπτο πόλο
Η δημιουργία της CrediaBank έχει τα στοιχεία προκειμένου να μετατραπεί στην ανάδυση ενός νέου τραπεζικού παίκτη που πληροί βασικά κριτήρια φερεγγυότητας, κεφαλαιακής επάρκειας και επιχειρησιακής στρατηγικής.
Με τη στήριξη ιδιωτικών κεφαλαίων, ισχυρούς δείκτες, καθαρό ισολογισμό και φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης, το νέο σχήμα διαθέτει τα εχέγγυα να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά.
Η αναζωογόνηση του ανταγωνισμού, η διεύρυνση της τραπεζικής διαθεσιμότητας και η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ιδίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι κρίσιμες προκλήσεις. Και η CrediaBank φιλοδοξεί να τις αντιμετωπίσει.
Τα θεμέλια της νέας τράπεζας
Η νέα τράπεζα ξεκινά από ισχυρή βάση. Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 743 εκατ. ευρώ, η Attica Bank κατάφερε να μηδενίσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να ενισχύσει θεαματικά τους δείκτες κάλυψης. Στο τέλος του α’ τριμήνου του 2025, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είχε υποχωρήσει στο 2,9% από 54% λίγους μήνες πριν.
Η λειτουργική συγχώνευση με την Παγκρήτια αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, ωστόσο η νέα ταυτότητα της τράπεζας έχει ήδη παρουσιαστεί και έρχεται με το όνομα CrediaBank.
Με μια οπτική και λεκτική ταυτότητα που θέλει να εκφράζει την εμπιστοσύνη, την εξέλιξη και τη σχέση τράπεζας-πελάτη, η νέα διοίκηση δηλώνει έτοιμη να προσεγγίσει την αγορά με νέα εργαλεία και φιλοσοφία.
Οι πρώτες επιδόσεις είναι ενδεικτικές. Μόνο στο α’ τρίμηνο του 2025 οι νέες εκταμιεύσεις δανείων άγγιξαν τα 671 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά διοχετεύτηκαν σε ΜμΕ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 10% της συνολικής αγοράς. Την ίδια περίοδο, η καθαρή πιστωτική επέκταση έφτασε τα 232 εκατ. ευρώ, με αύξηση 7% έναντι 1,3% του κλάδου συνολικά.
Κινητικότητα στον κλάδο και άλλες πρωτοβουλίες
Η περίπτωση της CrediaBank δεν είναι μοναδική. Η Optima Bank, μετά την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, έχει εξελιχθεί σε σταθερό παίκτη. Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια έχει αποκτήσει μερίδιο αγοράς και μαζί με την Attica Bank κατείχαν το 2024 περίπου το 20% της καθαρής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η Aegean Baltic Bank, με έμφαση στη ναυτιλία, ετοιμάζεται να διευρύνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς, με ισχυρή κεφαλαιακή βάση και πολύ χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων.
Την ίδια στιγμή, η Snappi, η νέα ψηφιακή τράπεζα της Πειραιώς, στοχεύει στις ηλικίες 18-40 ετών και ήδη σχεδιάζει να φτάσει το 1 εκατομμύριο πελάτες μέσα στην επόμενη τετραετία.
Και βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπεται η κινητικότητα στις συνεταιριστικές τράπεζες, με νέες αυξήσεις κεφαλαίου, μετατροπές σε Α.Ε. και αιτήσεις για πανελλαδική άδεια. Η Τράπεζα Ηπείρου ήδη εξασφάλισε επενδυτή, ενώ και η Τράπεζα Χανίων βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού εταίρου.
Τι σηματοδοτεί η αλλαγή
Η ανακοίνωση της CrediaBank λειτουργεί ως αφορμή για να παρατηρήσουμε μια ευρύτερη μεταστροφή. Για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, δεν μιλάμε για επιβίωση, αλλά για ανάπτυξη.
Η τραπεζική αγορά στην Ελλάδα, από έντονα συγκεντρωτική, εξελίσσεται σε πιο πολύμορφη, πιο ευέλικτη, πιο ανταγωνιστική.
Αυτό έχει σημασία όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την καθημερινότητα. Περισσότερες επιλογές για τον πολίτη, καλύτερη εξυπηρέτηση για τις επιχειρήσεις, ευρύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση για όσους δεν ανήκουν στους «μεγάλους» πελάτες.
Για τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα, το άνοιγμα της αγοράς σημαίνει και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των βασικών παικτών τόσο καθίσταται το σύστημα ευάλωτο σε κρίσεις. Η ύπαρξη και ενίσχυση ενός πέμπτου πόλου προσθέτει βάθος και σταθερότητα.
Ένα στοίχημα με προοπτική
Ο πέμπτος τραπεζικός πόλος, η CrediaBank, είναι ένα εγχείρημα που ξεκινά με θεμέλια, κεφάλαια και προοπτική. Θα χρειαστεί στρατηγική, αξιοπιστία και αποτελεσματική διοίκηση για να πετύχει.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ωριμάζει
Όμως το ίδιο το γεγονός ότι μια τέτοια πρωτοβουλία γεννήθηκε, αγκαλιάστηκε από την αγορά και αρχίζει να αποδίδει, αποτελεί από μόνο του ένδειξη ωριμότητας για το τραπεζικό σύστημα.
Σε συνδυασμό με εξελίξεις όπως η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η επιστροφή της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.