Καθώς το καλοκαίρι προχωρά και τα σχολεία έχουν κλείσει, οι εργαζόμενοι γονείς σε όλο τον κόσμο έρχονται αντιμέτωποι με την πρόκληση της εξισορρόπησης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.
Νέα έρευνα της International Workplace Group (IWG) ρίχνει φως στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γονείς αυτή την περίοδο, αναδεικνύοντας τη σημασία της ευελιξίας και του υβριδικού μοντέλου εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από τους μισούς γονείς (58%) δηλώνουν ότι βιώνουν έντονο άγχος σχετικά με την οργάνωση της καθημερινότητας των παιδιών τους κατά τους θερινούς μήνες, ενώ το 72% θα επέλεγε να εργάζεται κοντά στο σπίτι του, αν αυτό βοηθούσε στην καλύτερη διαχείριση των οικογενειακών υποχρεώσεων.
Η πίεση είναι ακόμη πιο έντονη για όσους έχουν μικρά παιδιά, καθώς το 76% των γονέων με προσχολικής ηλικίας παιδιά εκφράζει έντονη ανησυχία για το πώς θα καταφέρει να ανταποκριθεί παράλληλα στις επαγγελματικές απαιτήσεις και τις ανάγκες φροντίδας των παιδιών. Το 41% δηλώνει ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριό του θα λειτουργούσε ανακουφιστικά, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης σε τοπικούς χώρους εργασίας αποτελεί προτεραιότητα, ιδίως για οικογένειες με παιδιά κάτω των τριών ετών, το 90% των οποίων θα προτιμούσε να εργάζεται κοντά στην κατοικία του.
Όμως τα δεδομένα αυτά δεν περιορίζονται στο πλαίσιο μίας μόνο χώρας. Αντίθετα, αντίστοιχες τάσεις καταγράφονται διεθνώς. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Randstad σε 35 χώρες και πάνω από 26.000 συμμετέχοντες, η ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ζωής αποτελεί σήμερα σημαντικότερη προτεραιότητα για τους εργαζόμενους από τον ίδιο τον μισθό. Το 83% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα αρνιόταν μια δουλειά αν δεν εξασφάλιζε καλή ισορροπία, ενώ το 65% έδωσε έμφαση στην ανάγκη για ευελιξία στην τοποθεσία και στο ωράριο εργασίας. Παράλληλα, τα ευρήματα της IWG από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές δείχνουν ότι οι γονείς αναζητούν σταθερά περισσότερες επιλογές, τόσο σε ωράρια όσο και σε φυσικούς χώρους εργασίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν με λιγότερη ψυχική επιβάρυνση στις οικογενειακές τους ευθύνες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εργασία σε κοντινή απόσταση από το σπίτι προσφέρει απτά οφέλη. Έρευνες της IWG αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι σε υβριδικά μοντέλα έχουν 36% λιγότερες ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας και αισθάνονται 70% λιγότερο στρεσαρισμένοι. Ιδιαίτερα για τους γονείς, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις χωρίς να εξαντλούνται σωματικά ή ψυχικά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2025, το 83% των γονέων ανέφερε ότι η σχέση του με τα παιδιά του βελτιώθηκε σημαντικά όταν είχε τη δυνατότητα να εργάζεται πιο κοντά στο σπίτι και με ευέλικτο ωράριο.
Η πίεση των θερινών διακοπών έχει και σαφές οικονομικό αποτύπωμα. Η έλλειψη ευελιξίας ωθεί τους γονείς να αναζητούν λύσεις με αυξημένο κόστος, όπως υπηρεσίες φύλαξης ή θερινά προγράμματα απασχόλησης που, σύμφωνα με την IWG, μπορεί να στοιχίσουν έως και 908 δολάρια επιπλέον μόνο για τους θερινούς μήνες. Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους γονείς δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την ετήσια άδειά τους αποκλειστικά για να καλύψουν ανάγκες φροντίδας των παιδιών, ενώ 1 στους 10 θα καταφύγει σε πλήρη χρήση της άδειας ή άδεια άνευ αποδοχών.
Σε πολλές περιπτώσεις, η ετήσια άδεια λειτουργεί όχι ως χρόνος ανάπαυσης, αλλά ως «λύση ανάγκης». Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται διεθνώς, όπως καταδεικνύεται και σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανία, όπου εργαζόμενοι γονείς ανέφεραν ότι η τηλεργασία ή η υβριδική εργασία αποτέλεσε σωσίβιο για την κάλυψη των κενών μεταξύ επαγγελματικών υποχρεώσεων και φροντίδας παιδιών. Στην ίδια έρευνα, πάνω από το 75% δήλωσε ότι προτιμά το υβριδικό μοντέλο ειδικά τους θερινούς μήνες, ώστε να προσαρμόζεται καλύτερα στις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής.
Η εικόνα αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις γυναίκες. Σύμφωνα με διεθνή στοιχεία της IWG, το 82% των γυναικών δήλωσε ότι είναι πιο αποδοτικές όταν έχουν την ευχέρεια επιλογής τοποθεσίας εργασίας. Πάνω από τις μισές ανέφεραν ότι θα εξετάσουν ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης εάν αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά για να εργαστούν. Οι συνέπειες αυτού είναι άμεσες για τις επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν πολύτιμα στελέχη λόγω έλλειψης ευελιξίας.
Η ευελιξία όμως δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την έκθεση Hybrid Working Productivity Report που εκπονήθηκε από την IWG και την Arup, επιχειρήσεις που ενσωματώνουν υβριδικά μοντέλα με τοπικούς χώρους εργασίας μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους έως και 12% τα επόμενα πέντε χρόνια. Παράλληλα, στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η μείωση των παραιτήσεων λόγω της ευελιξίας μπορεί να εξοικονομήσει έως και 45 δισ. δολάρια μέχρι το 2045. Αν και αυτά τα νούμερα προέρχονται από την αμερικανική αγορά, οι τάσεις είναι ανάλογες και σε Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία, όπου οι εταιρείες αντιλαμβάνονται σταδιακά ότι η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος είναι κλειδί για τη διατήρηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.
Συνολικά, οι εργαζόμενοι γονείς διεθνώς επωφελούνται σημαντικά από τα μοντέλα υβριδικής εργασίας. Τα δεδομένα συγκλίνουν στην ίδια διαπίστωση, ότι η ευελιξία δεν είναι απλώς προνόμιο, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της σύγχρονης εργασιακής ζωής, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν να φροντίσουν και μια οικογένεια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.