Ένας οινοποιός με διεθνείς προσλαμβάνουσες αποφάσισε πριν λίγα χρόνια να επιστρέψει στην Ελλάδα, δημιουργώντας το δικό του οινοποιείο στην Κρανιά του Κάτω Ολύμπου, με την ονομασία «Voi». Ο Ιάσων Λίγας μπήκε από νωρίς στο χώρο του κρασιού, αφενός διότι η οικογένειά του δραστηριοποιούνταν ανέκαθεν σε αυτό, αφετέρου γιατί σε ηλικία μόλις 16 ετών ξεκίνησε να σπουδάζει στη Γαλλία, σε σχολή της Καμπανίας, με αντικείμενο την αμπελουργία και την οινολογία.
Μετά από δυόμισι χρόνια και αφού ολοκλήρωσε τον συγκεκριμένο κύκλο σπουδών, θήτευσε δίπλα σε σημαντικά ονόματα του γαλλικού κρασιού, όπως ο διάσημος Γάλλος παραγωγός και οινοποιός, Anselme Selosse, ειδήμων της σαμπάνιας. Στη συνέχεια σπούδασε οινολογία στο Μονπελιέ και γνώρισε από κοντά τις καλλιεργητικές και παραγωγικές πρακτικές της Μεσογείου, ενώ εργάστηκε για ένα διάστημα στο οινοποιείο Domaine Gardies της Roussillon, το οποίο φημίζεται για τα μεγάλα κρασιά του, τα οποία συχνά συναντώνται σε αρκετά βραβευμένα με αστέρια Michelin, συνοδεύοντας πιάτα υψηλής γαστρονομίας.
Ωστόσο προτίμησε να επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο θήτευσε στο διάσημο παριζιάνικο εστιατόριο Le Chateaubriand ως σομελιέ. Η επιστροφή του σηματοδότησε αρχικά την ενασχόληση με τα πεπραγμένα του οικογενειακού Κτήματος Λίγα. Παράλληλα, επικεντρώθηκε στην διάσωση και αναβίωση παλαιών οινοποιείων, τα οποία τελούσαν υπό εγκατάλειψη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Domaine de Kalathas της Τήνου, ενώ αργότερα δημιούργησε δύο αξιόλογα οινικά projects συνεργαζόμενος με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, με στόχο την διάσωση και ανάπτυξη των τοπικών αμπελώνων.
Αναδεικνύοντας ξεχασμένες ποικιλίες
Το ενδιαφέρον του κέρδισε η ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών κρασιού. Ο δρόμος τον οδήγησε στη Ραψάνη, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ταυτόχρονα παραγκωνισμένες ζώνες ΠΟΠ της χώρας, όπου παράγονται οι ποικιλίες Σταυρωτό και το Κρασάτο, οι οποίες «παντρεύονται» με το Ξινόμαυρο και παράγεται η προστατευόμενη ονομασία «Ραψάνη». Ταυτόχρονα, αξιοποίησε παλιά αμπέλια, που επί το πλείστον βρίσκονται σε δύσβατα σημεία, όπου δεν έχουν πρόσβαση τα τρακτέρ και όλη η αμπελουργική εργασία γίνεται με τα χέρια.
Τα κρασιά
Στο οινοποιείο της Κρανιάς, ο Ιάσων Λίγας συνδυάζει ιδανικά τις ποικιλίες Σταυρωτό, Κρασάτο και Ξινόμαυρο, δημιουργώντας ετικέτες που εκφράζουν τόσο τον χαρακτήρα του τόπου όσο και τη φιλοσοφία της σύγχρονης οινοποίησης. Ανάμεσα στις ετικέτες ξεχωρίζει το ροζέ Nefos, με δροσερό χαρακτήρα και έντονα αρώματα φρούτων, αλλά και το Oinos blanc de noir, ένα λευκό κρασί που παράγεται από ερυθρές ποικιλίες, φέρνοντας στο ποτήρι μία λεπτή και κομψή προσέγγιση.
Στην κατηγορία των ερυθρών, το Απόι με 45 ημέρες εκχύλιση, προσφέρει βάθος, πολυπλοκότητα και δομή, ενώ το Cuvee Έκτορας, επίσης με 45 ημέρες εκχύλισης, προέρχεται από τα παλαιότερα αμπέλια του κτήματος, ηλικίας 80 ετών, μεταφέροντας στο κρασί μοναδική πυκνότητα και χαρακτήρα terroir.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Solera πέντε ετών (2019–2023), που αποκαλύπτει την πειραματική και εξελιγμένη πλευρά του οινοποιείου. Παράλληλα, το Cuvee Σελήνη, ένα ακόμη blanc de noir, ενισχύει τη γκάμα με την κομψότητα και τον ιδιαίτερο οινικό του χαρακτήρα.
Το νέο εγχείρημα στην Ικαρία
Νέο του εγχείρημα είναι η δημιουργία νέου οινοποιείου στην Ικαρία, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Εκεί όπου θα κάνει φέτος τον Σεπτέμβριο τον πρώτο τρύγο με τις τοπικές ποικιλίες Φωκιανό και Μπεγλέρι, όπως αναφέρει ο Ιάσων Λίγας σε επικοινωνία που είχε μαζί του το The Total Business.
Ωστόσο δεν αφήνει στην άκρη τις επιρροές που δέχτηκε στα χρόνια παραμονής του στη Γαλλία. Συνεργάζεται με τον Γάλλο οινοποιό, Matthieu Deshautels για την παραγωγή παραδοσιακής σαμπάνιας, στην Καμπανία, την περιοχή προέλευσης του διάσημου αφρώδους κρασιού, όπου η οινοποίηση γίνεται χωρίς πιέσεις στον καρπό (free run juice), με οξειδωτική οινοποίηση, μία διαδικασία που ακολουθεί και στα δικά του κρασιά. Η πρώτη ζύμωση πραγματοποιείται στο βαρέλι και η δεύτερη με μούστο και ωρίμανση στη φιάλη. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει ο οινοποιός, ήδη η σαμπάνια βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης για δύο χρόνια και θα εμφιαλωθεί μετά το πέρας τεσσάρων ετών παλαίωσης σε βαρέλια και στις φιάλες.
Το οινοποιείο «Voi» διατηρεί ταυτόχρονα, αξιοπρόσεκτη εξαγωγική παρουσία στη Γαλλία, την Αυστραλία και συνολικά σε περισσότερες από 15 χώρες. Παρόλ’ αυτά η φιλοσοφία του ιδρυτή της συνδέεται άρρηκτα με περιορισμένη και επιλεκτική παραγωγή κρασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών με τη συνολική ετήσια παραγωγή να μην υπερβαίνει τις 15.000 φιάλες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.