26 Ιούλ 2025
READING

Πώς οι εξαγορές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούν νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά

4 MIN READ

Πώς οι εξαγορές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούν νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά

Πώς οι εξαγορές στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης δημιουργούν νέα τάξη πραγμάτων στην αγορά

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης αποτελεί διαχρονικά τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή στη χώρα – γεγονός που καθιστά κάθε του κίνηση όχι μόνο σημαντική αλλά και καθοριστική για τη διαμόρφωση του οικονομικού και επιχειρηματικού τοπίου.

Το 2025, και ειδικά το πρώτο επτάμηνο, η δραστηριότητα στον ασφαλιστικό χώρο ήταν ιδιαίτερα έντονη, με επίκεντρο τις εξαγορές και τις στρατηγικές αναδιατάξεις. Πρόκειται για κινήσεις που προδιαγράφουν τη νέα σελίδα του κλάδου και σηματοδοτούν μια μετάβαση προς ένα διαφορετικό και πιο διεκδικητικό μοντέλο λειτουργίας.

Στο πλαίσιο αυτής της κινητικότητας, ξεχωρίζει η πιο πρόσφατη – και ίσως η πιο ηχηρή – συμφωνία. Η εξαγορά του Ομίλου Ευρωκλινική από την Generali Hella, η οποία όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κίνηση από όσες έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ένα deal που συζητιόταν επί μακρόν και τελικά επισημοποιήθηκε σε μια εξαιρετικά τεταμένη συγκυρία, στην οποία ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται σε…πόλεμο, με αφορμή τα υπέρογκα κόστη υγείας.

Η συμφωνία Generali – Ευρωκλινικής δεν είναι απλώς μια ακόμα επένδυση. Αποτελεί κίνηση στρατηγικής διαφοροποίησης, με στόχο τον έλεγχο κρίσιμων κρίκων στην αλυσίδα της ιδιωτικής υγείας – από τη χρηματοδότηση έως την παροχή υπηρεσιών. Και ταυτόχρονα ανοίγει τη συζήτηση για ένα νέο μοντέλο συνεργασίας – ή και ανταγωνισμού – μεταξύ ασφαλιστικών και παρόχων υγείας. Σε μια περίοδο μάλιστα που ο κλάδος καλείται να απαντήσει στις ανάγκες μιας γηράσκουσας κοινωνίας με πιεσμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Τι φέρνει η συμφωνία Generali-Ευρωκλινική

Η συμφωνία μεταξύ της Generali Hellas και της Ευρωκλινικής αποτελεί μια κίνηση-τομή, που αλλάζει τις ισορροπίες στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών κλινικών, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση αλληλεπίδρασης και ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η απόφαση του Πάνου Δημητρίου, CEO της Generali Hellas, να αποκτήσει την Ευρωκλινική, δεν υπαγορεύτηκε αποκλειστικά από την προοπτική κερδοφορίας στον τομέα της υγείας, καθώς η διαχείριση κόστους στον κλάδο αυτό αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση.

Αντίθετα, ο βασικός στόχος πίσω από την εξαγορά ήταν στρατηγικός. Να αποκτήσει δηλαδή η ασφαλιστική εταιρεία έναν ισχυρό «μοχλό πίεσης» απέναντι στο ολοένα και πιο δαπανηρό σύστημα υγείας, το οποίο φέρνει στα όριά τους ακόμη και τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου. Το 2024, η Generali Hellas μπορεί να επέστρεψε σε θετικά αποτελέσματα – με καθαρά κέρδη 22,9 εκατ. ευρώ από ζημίες 900.000 ευρώ το 2023 – ωστόσο ο τομέας της υγείας εξακολούθησε να αποτελεί «ανοιχτή πληγή».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το deal με την Ευρωκλινική αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Όχι μόνο επειδή προχωρά σε επίπεδο Ελλάδας και όχι κεντρικά από το Group της Generali, αλλά και επειδή συνιστά παγκόσμια πρωτιά για τον ιταλικό ασφαλιστικό κολοσσό. Καθώς είναι η πρώτη φορά που θυγατρική του ομίλου αποκτά απευθείας ιδιωτική νοσοκομειακή μονάδα.

Αυτό από μόνο του υπογραμμίζει τη σημασία της συμφωνίας, καθώς αποτελεί μια στοχευμένη, μελετημένη παρέμβαση σε έναν από τους πιο κρίσιμους και δαπανηρούς κρίκους της αλυσίδας υπηρεσιών υγείας.

Πώς οι τράπεζες «επιστρέφουν» στις ασφαλιστικές

Ωστόσο η απόκτηση της Ευρωκλινικής από την Generali, και η είσοδος της δεύτερης στον κλάδο ιδιωτικής υγείας, δεν ήταν η πρώτη σημαντική εξέλιξη στον κλάδο.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς και CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία επαναφέρει μια κατάσταση η οποία θέλει τις τράπεζες να ενδιαφέρονται ξανά για τις ασφαλιστικές εταιρείες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.

Μια κατάσταση η οποία έπαψε να υφίσταται στην Ελλάδα κατά την διάρκεια των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, όταν οι ελληνικές τράπεζες υποχρεώθηκαν από τη Κομισιόν να προχωρήσουν στην πώληση των συμμετοχών τους σε ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα.

Ωστόσο οι τράπεζες μπορούν πλέον να επιστρέψουν στον ασφαλιστικό κλάδο χάρη στο νέο εποπτικό πλαίσιο, το οποίο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τους επιτρέπει να εξαγοράζουν ασφαλιστικές εταιρείες χωρίς να επιβαρύνεται υπερβολικά η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Αυτό το πλαίσιο εκμεταλλεύθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα στο κόλπο είχε μπει και η Εθνική Τράπεζα η οποία διατηρούσε ένα ποσοστό στην ασφαλιστική της τάξης του 9,9%, χωρίς ωστόσο να καταφέρνει να αποσπάσει την υπογραφή του fund.

Η εξαγορά του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι 540 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς αναδεικνύεται η στρατηγική επιδίωξη των τραπεζών να επεκτείνουν και να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Ταυτόχρονα επιτρέπει στην Τράπεζα Πειραιώς να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της, ενισχύοντας τα έσοδα από προμήθειες και μειώνοντας την εξάρτησή της από τα παραδοσιακά τραπεζικά προϊόντα. Αυτή η στρατηγική κίνηση στοχεύει στην παροχή ολοκληρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καλύπτοντας τόσο τραπεζικές όσο και ασφαλιστικές ανάγκες των πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.