Η σχέση της οικογένειας Κωσταρέλου με το γάλα ξεκινά σχεδόν έναν αιώνα πριν, το 1930. Στο Μαρκόπουλο Αττικής, ο παππούς Κυριάκος και η γιαγιά Αλεξάνδρα παρασκεύαζαν γιαούρτι και τυρί από το γάλα του κοπαδιού τους, τα οποία πρόσφεραν στους πελάτες της μικρής ταβέρνας που διατηρούσαν. Σήμερα, της επιχείρησης ηγούνται τα εγγόνια τους, Κυριάκος και Νίκος Κωσταρέλος, οι οποίοι έχουν θέσει τις βάσεις ούτως ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει να εξελίσσεται μέσα στο χρόνο.
Τα αδέρφια Κυριάκος και Νίκος Κωσταρέλος μεγάλωσαν μέσα στην παράδοση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Από παιδιά ζούσαν δίπλα στον παππού τους, Κυριάκο, και τη γιαγιά τους, Αλεξάνδρα, οι οποίοι παρασκεύαζαν τυρί και γιαούρτι από το γάλα του δικού τους κοπαδιού, σε μια μικρή ταβέρνα στο Μαρκόπουλο. Η αγάπη για το καλό φαγητό και η γνώση της πρώτης ύλης πέρασαν από γενιά σε γενιά και έμελλε να εξελιχθούν σε μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα φέρει επάξια το όνομα Κωσταρέλος.
Το πρώτο τυροκομείο στο Μαρκόπουλο
Αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία είναι γεμάτες ιστορίες από την ταβέρνα, δυσκολίες της εποχής, αλλά και θρυλικές αφηγήσεις για λύκους που επιτίθονταν στα πρόβατα. Ο πατέρας τους, Χρήστος, ήταν εκείνος που αποφάσισε να συνεχίσει το έργο των γονιών του, όχι πλέον διατηρώντας την ταβέρνα, αλλά εστιάζοντας αποκλειστικά στο γάλα. Δημιούργησε το πρώτο τυροκομείο δίπλα στο σπίτι τους στο Μαρκόπουλο. Οι δυο γιοι του, από μικροί, βοηθούσαν όπου μπορούσαν.
Με την πάροδο των χρόνων, τα δύο αδέρφια, ενώ ολοκλήρωσαν σπουδές στα οικονομικά, ενεπλάκησαν αυτοβούλως στα πεπραγμένα του τυροκομείου και αποφάσισαν να συνεχίσουν την επιχείρηση. Η εξέλιξη με ώθηση από την τρίτη πλέον γενιά ήρθε αβίαστα καθώς ο Κυριάκος και ο Νίκος Κωσταρέλος εντάχθηκαν ενεργά στο επιχειρηματικό σχήμα και εμφύσησαν τη δική τους φιλοσοφία στην οικογενειακή τυροκομική εταιρεία.
Με γνώμονα την παράδοση
Η παραγωγή παραμένει παραδοσιακή, χειροποίητη όπου είναι εφικτό, με τεχνολογία να ενισχύει μόνο την ασφάλεια και την υγιεινή. Οι συνταγές για τη φέτα, το γιαούρτι και το ρυζόγαλο παραμένουν ίδιες εδώ και 80 χρόνια, και η ποιότητα είναι ο αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της επιχείρησης.
Ετησίως επεξεργάζονται αρκετούς τόνους γάλακτος, οι οποίοι προέρχονται κατά κύριο λόγο από παραγωγούς της νότιας Εύβοιας. Από αυτό παράγονται προϊόντα όπως η φέτα, το γιαούρτι, τα τυριά και τα επιδόρπια. Μεταξύ των καινοτόμων προϊόντων της οικογένειας ξεχωρίζουν το πινακοτύρι, η φέτα δωδεκάμηνης ωρίμασης και τυριά με χαμηλότερα λιπαρά – όλα με στόχο την εξέλιξη της ελληνικής τυροκομίας.
Ανάπτυξη μέσα στην κρίση
Το 1998 το τυροκομείο μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, όπου παραμένει η έδρα της εταιρείας. Τα δύο αδέρφια αποφάσισαν τότε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή, η επιχείρηση να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα λιανικής, μέσα από ένα δίκτυο καταστημάτων φτιαγμένων με φυσικά υλικά – πέτρα, ξύλο και έντονο άρωμα ελληνικής παράδοσης.
Η εταιρεία ωστόσο δεν έχει περιοριστεί στην εγχώρια αγορά, διατηρώντας ταυτόχρονα εξαγωγικό προσανατολισμό, όπου έχει πραγματοποιήσει αρκετά και διαφορετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών The Saudi Food Show 2025, που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2025, η εταιρεία συμμετείχε παρουσιάζοντας τα εκλεκτά τυριά της, με έμφαση στη βαρελίσια φέτα ωρίμανσης, ενώ στις αρχές της φετινής χρονιάς είχε συμμετοχή και στη Gulfood, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι.
Η συμμετοχή της Τυροκομίας Κωσταρέλος στις διεθνείς εκθέσεις εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας και προβολής των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ των αγορών που άνοιξε η εταιρεία κατά καιρούς είναι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και άλλες χώρες, αναπτύσσοντας συνεργασίες που τις έδωσαν την δυνατότητα να κινείται με αξιώσεις και εκτός ελληνικών συνόρων.
Στη χώρα μας διατηρεί παρουσία σε διαφορετικά σημεία, όπως το Κολωνάκι, η Νέα Ερυθραία, αλλά και σε σημεία όπως το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, το Costa Navarino ή το Golden Hall. Tαυτόχρονα, όμως, η επιχείρηση έχει καταφέρει να εισάγει τα προϊόντα της και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, αποδεικνύοντας ότι στόχος είναι να έχει ευρεία παρουσία σε σημεία λιανικής.
Τα αδέρφια Κωσταρέλου αποτελούν το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η παράδοση και η καινοτομία μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Με βαθιές ρίζες που συνδέονται με την πολυετή ιστορία της οικογένειας και σταθερό βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζουν να επενδύουν στην ποιότητα, την ελληνική πρώτη ύλη και τις αυθεντικές γεύσεις.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.